De perfecte zomerbestemming: de Zuid-Spaanse stad Sevilla

Wij zetten álle hotspots op een rij.

De perfecte zomerbestemming: de Zuid-Spaanse stad Sevilla

Tapas eten op een zonnige plaza, een flamencoshow zien en tinto de verano nippen met uitzicht op een eeuwenoud paleis. De Zuid-Spaanse stad Sevilla is de perfecte voorjaarsbestemming. 

San Lorenzo en Feria

De hippe wijken San Lorenzo en Feria zijn bohemien en een tikkeltje alternatief. Ze treffen elkaar op Alameda de Hércules: het kloppende hart van Noord-Sevilla. Aan dit gigantische plein liggen veel restaurants en in de straatjes eromheen vind je overal traditionele tapasbars en cafés.

One Shot Palacio Conde de Torrejón 09

Voor overnachten in stijl midden in Feria zit je hier perfect. Het boetiekhotel One Shot zat al in Madrid en Valencia, en opende dit jaar de deuren in een 18de-eeuws voormalig paleis in Sevilla. De combinatie van Moorse elementen – houten plafonds, kleurrijk mozaïek – en strak design maken dit tot een heel fijne uitvalsbasis in het centrum. Oh, en hadden we het zwembad op het dak al genoemd? 



Calle Feria vlooienmarkt

De Calle Feria is de levensader van de gelijknamige wijk en elke donderdagochtend wordt-ie omgetoverd tot vlooienmarkt. Vintage kleding, flamencoschoenen, oude ansichtkaarten, posters en antiek: het is even zoeken, maar er zijn zeker pareltjes te vinden. Je scoort het beste ’s ochtends heel vroeg, maar blijf nog even want aan het eind van de ochtend is de sfeer op z’n best. Locals hebben dan al een drankje op, en met een beetje geluk is er een gitarist aanwezig en word je getrakteerd op een spontane sessie Sevillanas, de lokale flamenco-stijl.



Espacio Santa Clara


In Sevilla gaan achter onopvallende poorten de mooiste binnentuinen schuil. Zo ook bij het voormalige klooster Espacia Santa Clara. In het klooster zelf zijn wisselende exposities te zien en ’s zomers worden de groene binnenplaats en de bijbehorende tuin gebruikt voor culturele evenementen. Het klooster was oorspronkelijk een Moors paleis en tot eind 20ste eeuw woonden hier nog nonnen. Nu komen er graag locals om in de tuin een boek te lezen of te picknicken.

Antigua Abacería de San Lorenzo

Dit tapasrestaurant in huiskamersfeer is een favoriet onder de locals, die binnenkomen voor een hapje, een Andalusisch wijntje en een praatje. Eigenaar Ramón spreekt geen woord Engels, maar serveert je met liefde zijn favoriete gerechten, zoals Los huevos de Ramón – een goddelijke ovenschotel met aardappel, ei en paprika.



Encarnación-Regina en Alfalfa

In het hart van het oude stadscentrum komen het traditionele en het moderne Sevilla samen. Het Metropol Parasol – museum annex overdekte markt, door locals spottend Las Setas (de paddenstoelen) genoemd – is de grootste houten constructie ter wereld. Het ligt op een steenworp afstand van Soho Benita, een nieuwe creatieve hub midden in de historische stadskern.

Antonio Garcia

De beroemde feestweek La Feria de Abril begon ooit als veemarkt. Ook nu nog spelen paarden een grote rol in de festiviteiten. Ruiters halen hun traditionele kostuums en hoeden al honderd jaar lang bij familiebedrijf Antonia Garcia in Alfalfa. De handgemaakte sombrero’s zijn niet goedkoop, maar mooier dan hier vind je ze niet.



Plaza del Salvador


Na een ochtend shoppen kun je bij de barretjes die uitkijken op de roze Del Salvador-kerk terecht voor een drankje en een aperitief. Vanaf het middaguur zitten de terrassen vol met stelletjes, vriendengroepen en jonge gezinnen. Bestel geen sangria, maar neem eens een tinto de verano. Deze lokale favoriet bestaat uit gelijke delen rode wijn en 7Up (of spa rood voor de healthy versie) met ijsblokjes en een schijfje citroen. Salud!

La Importadora

Deze conceptstore was een van de eerste deelnemers van het collectief Soho Benita. Eigenaar Rafa García Forcado is kunstenaar en hij verzamelt kleding van lokale ontwerpers en Spaanse designers. Denk: fijne stoffen, bijzondere prints en veel kleur. Maar er zijn meer leuke adresjes in Soho Benita, zoals de moderne kunstgalerie Delimbo Gallery, schuin tegenover La Importadora.



Bar el Comercio


Denk je bij churros aan een vette hap, dan word je bij deze authentieke bar verrast. Hier proef je voor een paar euro churros zoals ze bedoeld zijn: als stevig ontbijt, met een kop chocolade of sterke koffie om te dippen. 



El Arenal en Santa Cruz

In deze zuidelijke wijken tref je de oude ziel van Sevilla. El Arenal is de wijk van de flamenco en van de beroemde – en beruchte – stierenvechtarena, de oudste van Spanje. In de historische Joodse wijk Santa Cruz dwaal je door kronkelige steegjes langs kleurige oude huizen vol verborgen binnenplaatsen. Hier vind je bovendien de twee bekendste bezienswaardigheden van de stad: de gotische kathedraal van Sevilla en het imposante paleis Real Alcázar.

La Azotea

Hier moet je zijn voor tapas met een twist. Aan de bar eet je bijvoorbeeld ibericoham met hummus van paddenstoelen of Spaanse aardappelsalade met gerookte vis. Maar je kunt er ook uitgebreid aan tafel eten. La Azotea zit op vier locaties in de stad.



De la O


Dit gloednieuwe restaurant ligt in de upcoming wijk Triana, aan de overkant van rivier Guadalquivir. Als je de Puente del Cachorro oversteekt ben je er zo. Het restaurant is ingericht door eigenaar en architect Manuel, met veel licht hout en een levende groene muur. De gerechten zijn net als het interieur modern en alleen de beste Andalusische ingrediënten worden gebruikt.



Hotel Legado Alcazar


Als de koninklijke familie Sevilla bezoekt, overnachten ze in het Réal Alcazar. Voor gewone stervelingen is er dit nieuwe boetiekhotel, gevestigd in de oude pauwenstallen van het paleis. ’s Ochtends wordt in het fraaie café naast de binnenplaats een uitgebreid à-la-carte-ontbijt geserveerd. En heb je een kamer met terras aan de tuinkant van het paleis, dan kun je zomaar gewekt worden door een pauw die even komt kijken bij zijn oude vertrekken.



Taberna del Alabardero


In dit indrukwekkende 19de-eeuwse paleishuis met binnenplaats vind je een chic restaurant dat wordt bestierd door studenten van de lokale hotelschool. Het Murillo-menu is een aanrader, geïnspireerd op het Jaar van Murillo, een ode aan de barokschilder uit Sevilla. Er worden traditionele ingrediënten uit zijn tijd gebruikt, maar dan met een moderne twist. Tip: de tomatensoep met haring, meloengelei en ingemaakte groentes.



El Pintón


Dit is een tapasrestaurant zoals je nooit eerder hebt gezien. Als in: fris, hip en Instagram-fähig, met ruimte voor mooie behangetjes, klassieke tegelvloeren en de cactusverzameling. Het eten is gemaakt van typisch Spaanse ingrediënten in een modern jasje.



Lees ook: Zo ga jij luxueus voor een klein budget op vakantie

Tekst: Sara van Geloven l Beeld: Jurrien Veenstra, Getty Images