Recent onderzoek: 1 op de 49 vrouwen gebruikt botox of fillers

En meer wereldnieuws voor, door en over sterke vrouwen.

Lees ook

Plastic fantastic
1 op de 49 Nederlandse vrouwen gebruikt botox of fillers, aldus recent onderzoek van Erasmus MC in Rotterdam. In 2016 werden 390.000 ingrepen verricht: 250.000 keer botox en 140.000 keer fillers.

25 miljoen meisjes gered
Het aantal kindhuwelijken is wereldwijd afgenomen, zo meldt Unicef. Dankzij beter onderwijs, overheidsmaatregelen en campagnes konden de afgelopen tien jaar zo’n 25 miljoen kindhuwelijken worden voorkomen. Met name in India, waar het probleem het grootst is, is een flinke afname te zien: tien jaar geleden trouwde 47 procent van de meisjes voor haar achttiende, nu is dat nog 27 procent. Sinds 2017 is sex met een minderjarig meisje daar ook strafbaar. Daarmee is het probleem nog niet opgelost – jaarlijks trouwen er wereldwijd nog zo’n twaalf miljoen minderjarige meisjes – maar er is hoop.


Burgermoeder

De nieuwe burgemeester van Amsterdam moet een vrouw zijn, dat hebben 45 vrouwen geschreven in een open brief in Het Parool. “Voor een wereldstad die zich erop laat voorstaan geëmancipeerd, divers, tolerant, genderneutraal en progressief te zijn, begint dit gênant te worden”, zeggen onder anderen Neelie Kroes, Hedy d’Ancona, Annemarie van Gaal, Saskia Noort en Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Opvallend is dat Amsterdam samen met Rotterdam de enige grote stad in Nederland is die nog nooit een burgermoeder heeft gehad. Tijd voor een frisse wind.

Borstvoedend campagne voeren
De enige vrouwelijke gouverneurskandidate van de Amerikaanse staat Maryland is borstvoedend in haar nieuwe campagne verschenen. “Ik ben een moeder. Ik ben een vrouw. En ik wil jullie nieuwe gouverneur worden”, sprak democraat Krish Vignarajah. Ze doet haar beklag over het tekort aan vrouwen in belangrijke politieke functies. “Een vrouw op de kieslijst is niet alleen representatief; staten met vrouwen op vooraanstaande plekken hebben betere schoolsystemen en betere gezondheidszorg.”

Toch shocking
Moederschap voegt volgens onderzoekers van de George Mason- universiteit elf jaar toe aan je leeftijd. Het ‘biologische stempel’ van moeders laat zien dat ze sneller verouderen dan kinderloze vrouwen. Het verrast onderzoeksleider Anna Pollack dat het verschil groter is dan de aangetoonde effecten van roken en overgewicht. Of het komt door de zwangerschap, de bevalling of het opvoeden van kinderen weet ze niet. “Versnelde veroudering hangt van meer factoren af. Wij raden het moederschap zeker niet af”, aldus de wetenschapper.


Happy na een break-up

Vrouwen die net single zijn voelen zich happier dan pas vrijgezelle mannen. Dat blijkt uit onderzoek van datingservice lexa.nl. Opvallend is dat 1 op de 3 kersverse single mannen zijn leven een onvoldoende geeft. Bij vrouwen is dit maar 1 op de 10. Hetzelfde onderzoek heeft ook aangetoond dat mannen veel meer last hebben van een after-break-up-dip dan vrouwen. Is het dan toch écht waar dat mannen simpelweg niet alleen kunnen zijn?

Blogger met een boodschap
Moslimfashionblogger Hoda Katebi is een nieuwe blog gestart voor mensen in landen als Irak en Afghanistan voor wie amper media beschikbaar zijn. Haar Joojoo Journal is een mix van fashion, cultuur en politiek en moet vrouwen in afgeschermde regio’s een stem gaan geven. Hoda Katebi werd al bekend door haar politieke en feministische fashionblog Joojoo Azad, waarop ze ongecensureerd haar mening verkondigt. Zo uit de blogster, die in Chicago woont, regelmatig kritiek op Amerika. :Wij Moslims moeten altijd bewijzen dat we Amerikaans genoeg zijn.”

Wij eisen erfrecht!
Tunesische vrouwen eisen dezelfde erfrechten als mannen en zijn massaal de straat op gegaan om dit af te dwingen. Het onderwerp was tot voor kort taboe in de Arabische wereld, waar mannen volgens de islamitische wetgeving dubbel zo veel erfenis krijgen. Dat pikken de vrouwen niet langer; ze willen een eerlijke verdeling, net als in Europa. Tunesië verandert: vorig jaar riep president Beji Caid Essebsi al een commissie in het leven ter verbetering van de vrouwenrechten en moslima’s mogen sinds 2017 trouwen met een niet-islamitische man.

Lees ook: Best in Europa-lijst van Lonely Planet is ontzettend verassend!

Tekst: Jill Waas l Beeld: Getty

Laatste nieuws

Zie ook