doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Met deze zelfhulpboeken geef jij jouw carrière een flinke boost

Wij tippen zeven titels met slim advies.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61524b56af923 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61524b56af923 img{#fig-61524b56af923 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61524b56af923 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61524b56af923 img{#fig-61524b56af923 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61524b56af923 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61524b56af923 img{#fig-61524b56af923 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61524b56af923 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61524b56af923 img{#fig-61524b56af923 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Met deze zelfhulpboeken geef jij jouw carrière een flinke boost

Over het nut lopen de meningen uiteen, maar een goed zelfhulpboek kan je carrière soms net een fijn duwtje geven. We tippen zeven titels met slim advies.

Je streeft naar...

1/ Minder pleasen, meer kiezen
Nice Girls Don't Get The Corner Office - Lois P. Frankel
Presentatrice en journaliste Eva Jinek is dol op zelfhulpboeken. Dit boek kreeg ze op jonge leeftijd van haar vader. Ze koestert het, zegt ze, omdat het haar veel heeft gebracht en omdat de lessen in deze New York Times-bestseller uit 1976 nog steeds relevant zijn. Neem de 113 voorbeelden van ‘nice girl mistakes’ die vrouwen op de werkvloer maken, waardoor ze hun eigen klim op de carrièreladder saboteren. Volgens Jinek is te graag aardig gevonden willen worden er een van. Net als de neiging van veel vrouwen om overal toestemming voor te vragen. ‘Kinderen moeten om toestemming vragen; wees eens wat zelfverzekerder!’

F*cking Fantastic - Margriet Spijksma
De Friese schrijfster beschrijft haar leven, waarin ze na de nodige problemen op zoek gaat naar wat ze het allerliefste doet. Een eerlijk relaas over een zoektocht vol hoogte- en dieptepunten, dat laat zien hoe je door je opvoeding en omgeving wordt gevormd. Ingesleten denkpatronen zorgen ervoor dat je verkeerde relaties en vriendschappen aangaat en, uit angst voor het onbekende, in stand houdt. Voor wie een leven op eigen voorwaarden wil creëren.
Marie Claire geeft tien exemplaren van het boek van Margriet Spijksma weg! Stuur een mailtje naar [email protected] marieclaire.nl o.v.v. ‘F*cking fantastic’ om kans te maken.


De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson
Dit boek heeft als ondertitel De tegendraadse aanpak voor een goed leven en wordt op de achterflap het ‘boek voor zelfhulphaters’ genoemd. Manson – ook bekend van zijn blogs – hekelt de heersende norm dat je steeds maar positief en gelukkig moet zijn en voortdurend moet streven naar geluk. Want juist negatieve ervaringen en onvrede zorgen er volgens hem voor dat we leren om goede keuzes te maken. Wijze inzichten voor wie kritisch staat tegenover alle publicaties over gelukkig en succesvol zijn.


2/ Het grote succes
Think and Grow Rich - Napoleon Hill

Ondertitel: Succes is het resultaat van de manier waarop je denkt. Dit boek uit 1937 is een klassieker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. De waarheden en wijsheden zijn tijdloos, de wetten en regels universeel. Het neemt je stapsgewijs mee in dé formule voor een succesvol en voldaan bestaan. Wereldwijd werden er meer dan honderd miljoen exemplaren van verkocht en selfmade miljardairs als Oprah Winfrey en Tony Robbins zien dit boek als een essentieel onderdeel van hun reis naar het grote succes.


Awaken the Giant Within - Tony Robbins
Lees de ondertitel How to take immediate control of your mental, emotional, physical and nancial destiny en je weet je meteen wat voor soort boek dit is. Dit is het zogenaamde maakbaarheidsdenken van de bovenste plank: als je in staat bent een innerlijke voorstelling te maken van hoe je wilt zijn of wat je wilt bereiken, heeft dat volgens Robbins een duidelijk positieve invloed op het resultaat. Lezers zouden zelfs ongekende vermogens in zichzelf ontdekken, die een excellent leven mogelijk maken. Tony Robbins is een van de grootste influencers van deze tijd. De Netflix-documentaire I am not your guru is een prima manier om in de Robbins-vibe te komen.


3/ Meer carrière-bewustzijn
Nooit meer te druk - Tony Crabbe
Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld, luidt de ondertitel. Crabbe is de Marie Kondo voor je hoofd. Jaag jij van taak naar taak en dreig je ten onder te gaan aan uitpuilende inboxen en ellelange to-do-lijsten, dan is dit boek iets voor jou. Het zit vol inzichten die volgen uit psychologisch onderzoek naar de werking van het brein en wetenschappelijk onderzoek naar geluk en productiviteit. Een praktische gids die je helpt bij het maken van keuzes en stellen van prioriteiten. We tippen: ‘Begin de dag met je moeilijkste taak’ en ‘Koester dagelijkse rituelen’. En (moeilijk): ‘Probeer het concept ‘verveling’ eens uit.’ Er is ook een apart werkboek vol handige tips en inspiratie.


Master Your Mindset - Michael Pilarczyk
Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Waarom doe je wat je doet? En wat wil je echt? Master your mindset gaat over het stellen van belangrijke levensvragen, maar ook over hoe de auteur zijn eigen dromen waarmaakte, innerlijke rust vond en onafhankelijkheid bereikte, ook financieel. Aansprekende praktijkvoorbeelden en belangrijke thema’s als angst, gebrek aan zelfvertrouwen en belemmerende denkpatronen komen aan bod, maar ook vitaliteit, communicatie en uiteraard ‘mindset’. Kies je voor een statische mindset of voor een mindset gericht op groei? Aan de hand van een twaalfstappenstrategie, meditatie en mindfulness visualiseert de auteur de mogelijkheden en zie jij hoe je jouw schijnbaar onmogelijke dromen kunt waarmaken.


Zelfhulp-podcasts
Om inspiratie op te doen in bed, in de auto of tijdens het sporten.

1/ The Tim Ferriss show
Timothy Ferriss, bekend van zijn boeken The 4-hour work week, The 4-hour body en The 4-hour chef, onderzoekt in zijn podcast wat de gewoontes zijn van succesvolle mensen en hoe ze succesvol zijn geworden. De afleveringen gaan over praktische zaken, zoals productiever worden, maar ook over levensvragen en filosofische ideeën.

2/ Michael Pilarczyk: Master your mindset podcast
Elke twee weken is er een nieuwe podcast ‘for your success in life & business’, met steeds wisselende thema’s als money mindset, de wet van de aantrekkingskracht, stress en burn-out, doelen stellen en behalen en omgaan met emoties. Er worden ook vragen van luisteraars behandeld. Er zijn nu al meer dan zestig podcasts beschikbaar.

3/ Buddhify: modern mindfulness
Als je drukke leven je even te veel wordt, kan een meditatiepauze helpen. Zelfs op je werk kun je mediteren, of thuis, na een werkdag. Aan de hand van je locatie, hoeveel tijd je hebt en het doel van de meditatie (helderheid, verbinding, in je lichaam komen, stabiliteit) kun je kiezen uit 32 verschillende meditaties.

4/ Being boss
Twee vrouwelijke ondernemers praten in deze podcast over ondernemen. Ze geven tips over doelen voor jezelf stellen en het vinden van focus, maar hebben het ook over sociale media en het combi- neren van het ondernemerschap met je privéleven. Ook delen ze de ins en outs over het maken van je eigen podcast.

Lees ook: Zoveel minuten per dag doen we helemaal niks op kantoor

Tekst: Natasja Bijl l Beeld: Getty