Katherine Langford: "Voor mijn gevoel sta ik nog steeds aan het prille begin van mijn carrière"

Wij spraken de actrice over het tweede seizoen van de hitserie '13 Reason Why'

Katherine Langford: "Voor mijn gevoel sta ik nog steeds aan het prille begin van mijn carrière"

13 Reasons Why was de serie waar iedereen het afgelopen jaar over sprak. Vanaf 18 mei is het langverwachte tweede seizoen te zien op Netflix. Marie Claire sprak met actrice Katherine Langford (22), die voor haar rol een Golden Globe-nominatie kreeg.

Wat kunnen we verwachten van dit nieuwe seizoen?

"Seizoen 2 speelt zich af vijf maanden na de zelfmoord van mijn personage Hannah. Het begint met de rechtszaak die haar ouders tegen de school hebben aangespannen. Net als in het eerste seizoen zie je weer vanuit verschillende personages vertelde verhaallijnen, die allemaal een ander perspectief hebben op wat er met Hannah is gebeurd."

Hoe zien we de overleden Hannah terug in de serie?

"Hannah komt terug in flashbacks; haar verhaal wordt verteld door anderen. Sommige verhalen over haar zijn waar, andere niet. Dit seizoen legt de focus op het falende rechtssysteem. Je ziet een andere Hannah dan in het eerste seizoen, een complexere."

Welke reacties krijg je op de serie?

"Mensen vertellen me hoe Hannahs verhaal hun leven of dat van hun vrienden heeft beïnvloed. Dat een serie dat los kan maken, vind ik heel bijzonder. Er was ook kritiek op de rauwe manier waarop de zelfmoord van Hannah in het eerste seizoen in beeld is gebracht. Ik heb daar nooit mijn twijfels bij gehad, omdat we een eerlijk verhaal wilden vertellen, geen geromantiseerde versie van de werkelijkheid. Het is afschuwelijk wat je ziet, maar wel de realiteit."

“Wij steken heftige topics niet in een glamourjasje"

13 Reasons Why is een highschool-serie, maar ook 30-plussers kijken massaal. Wat maakt de serie zo urgent?

"De serie bespreekt onderwerpen die voor alle leeftijden relevant zijn. Dit gebeurt op een authentieke manier; heftige topics worden niet in een glamourjasje gestoken. Ik zeg niet dat we taboes doorbreken, maar we hebben een lastig onderwerp als zelfmoord op een niet al te zware manier bespreekbaar gemaakt."Katherine tijdens een screening van haar nieuwste film Love, Simon

Wat is er in jouw leven veranderd sinds je in 13 Reasons Why speelt?

"Deze serie was mijn eerste echte acteerklus en sindsdien is álles veranderd. Het is de heftigste eerste baan die je je kunt voorstellen, maar ik heb veel geleerd en dat gebruik ik nu weer in nieuwe projecten. Voor mijn gevoel sta ik nog steeds aan het prille begin van mijn carrière."

Hoe was het om meteen een Golden Globe-nominatie te krijgen?

"Het is heel bizar en tegelijkertijd een enorme eer om met je eerste acteerklus genomineerd te worden voor zo’n belangrijke prijs – heel surrealistisch alle- maal. De award-show zelf was ook heel speciaal. Om daar te staan met actrices als Claire Foy en Elisabeth Moss, die zo getalenteerd zijn en tegen wie ik al jaren opkijk. Ik was de hele avond alleen maar vol adoratie."

Seizoen 2 van 13 Reasons Why verschijnt 18 mei op Netflix. Katherine is vanaf 14 juni ook te zien in de film Love, Simon.

Lees ook: 8 Netflix-documentaires die je écht wil zien

Tekst: Jill Waas l Beeld: Joe Pugliese