Woman of the week: Iconische anti-kolonialist Lakshmibai

De Britten namen haar koninkrijk Jhansi in, maar dit liet zij niet zomaar gebeuren.

Woman of the week: Iconische anti-kolonialist Lakshmibai

De verzetsstrijder die durfde te rebelleren, de schrijver die mannen naar de kroon stak en de atlete die iedereen eruit liep. Ze hebben de wereld veranderd voor de vrouwen die na hen kwamen. Het boek Bygone badass broads viert hun verdiensten. Wij lichtten zes opmerkelijke, baanbrekende vrouwen uit waar je vroeger niks over hebt gelezen in je geschiedenisboeken. Eerder schreven wij al over uitvinder van zijde Keizerin Xi Ling Shi, piratenkoningin Sayyida al-Hurra, dé atlete van de 20ste eeuw  Fanny Blankers-Koen en leider van het lgbo-vrouwenverzet Nwanyeruwa. Vandaag is het de beurt aan Lakshmibai

Lakshmibai (1828?-1858, India): iconische anti-kolonialist



Het verhaal van Lakshmibai, de rani (vorstin) van het koninkrijk Jhansi, begint als een kruising tussen Assepoester en The bachelor. Ze won de 19de eeuwse versie van een royal realityshow: maharadja Gangadhar Rao koos haar als mooiste meisje in zijn koninkrijk tot vrouw. Ze kregen een zoontje, dat na vier maanden stierf. Toen Rao ziek werd, bombardeerde hij zijn neefje Anand Rao tot zijn opvolger. Maar machthebbers van de Britse Oost-Indische Compagnie erkenden de erfgenaam niet en pikten het koninkrijk Jhansi in. Ze ontbonden het hof en zetten koningin Lakshmibai eruit. Zij bleef zich echter inzetten voor haar volk en haar adoptiezoon.

"Ze liet kanonnen bouwen, een eigen munt slaan en zette een ondersteunende politieke infrastructuur op"

Toen diplomatie en een rechtszaak niets opleverden, koos Lakshmibai een nieuwe tactiek: ze leidde een opstand, viel het Britse fort in Jhansi aan, heroverde haar stad en gooide de Britse indringers eruit. De rebellen-koningin-moeder werkte vervolgens aan de revolutie voor de rest van India. Ze liet kanonnen bouwen, een eigen munt slaan en zette een ondersteunende politieke infrastructuur op. Daarnaast gaf ze de armen vrijstelling van belasting en verkocht ze haar juwelen om haar soldaten te betalen en te eten te kunnen geven. Onder hen waren ook vrouwen, die ze trainde om te vechten en te schieten. Zelf vocht ze te paard mee in de strijd, haar kind in een doek op haar rug, een zwaard in elke hand en de teugels tussen haar tanden.

Twee weken wist ze een nieuwe invasie van de Britten af te slaan, maar uiteindelijk verloor ze de strijd tegen de Engelsen. Haar laatste wens was dat haar bezittingen zouden worden verkocht om haar soldaten mee te betalen en dat er voor haar zoontje zou worden gezorgd. Tot op de dag van vandaag is Lakshmibai een verzetsicoon in de geschiedenis van India’s eerste onafhankelijkheidsoorlog, die leefde en stierf voor haar land.

Lees ook: Woman of the week: Keizerin Xi Ling Shi

Tekst: Puck van de Heuvel l Beeld: Petra Eriksson