Woman of the week: verzetsleider Nwanyeruwa

Leidster van het lgbo-vrouwenverzet in Nigeria rond 1929.

Lees ook

De verzetsstrijder die durfde te rebelleren, de schrijver die mannen naar de kroon stak en de atlete die iedereen eruit liep. Ze hebben de wereld veranderd voor de vrouwen die na hen kwamen. Het boek Bygone badass broads viert hun verdiensten. Wij lichtten zes opmerkelijke, baanbrekende vrouwen uit waar je vroeger niks over hebt gelezen in je geschiedenisboeken. Vorige week schreven wij over dé atlete van de 20ste eeuw Fanny Blankers-Koen, vandaag is het de beurt aan Nwanyeruwa. 

Nwanyeruwa (geboorte en dood onbekend, Nigeria): leider van het Igbo-vrouwenverzet
In 1929 stond Oost-Nigeria onder bewind van de Britse bezetters, via aangewezen stamhoofden. Toen Mark Emeruwa, vertegenwoordiger van stamhoofd Okugo, in het dorpje Oloko de belasting kwam verhogen, stuitte hij op protest. Nwanyeruwa, toen al op leeftijd, verzette zich. Ze werd bijna gewurgd en pakte de belastingman prompt bij de keel. Direct daarna zette ze een geweldloze vrouwelijke protestbeweging op. Ze organiseerde een sit-in bij het huis van Okugo. Vrouwen dansten en zongen hoe dom hij wel niet was. Okugo draaide door, vermoordde twee vrouwen en stak zijn eigen huis in brand om de protesterende vrouwen de schuld te geven.

“Waarbij ze fijntjes aankaartte dat het sowieso vreemd was om belasting te moeten betalen aan witte mannen die niets in Nigeria te zoeken hadden”

Nwanyeruwa was niet onder de indruk, kreeg ook vrouwen uit andere dorpen mee en weigerde belasting te betalen zolang ze niet op een eerlijke manier vertegenwoordigd werd. Waarbij ze fijntjes aankaartte dat het sowieso vreemd was om belasting te moeten betalen aan witte mannen die niets in Nigeria te zoeken hadden. De vrouwen gingen de straat op, negeerden mannen die hen hysterisch noemden en bleven zich verzetten, met als doel gelijke behandeling en vertegenwoordiging. Ze gebruikten geen geweld, knipten hoogstens een telegraafdraad door en bevrijdden wat gevangenen.

Uiteindelijk gaven de Britten toe. De belastingverhoging ging van de baan, de macht van stamhoofden werd beperkt. Niemand weet hoe het met Nwanyeruwa is afgelopen, maar haar weigering om koloniale overheersing nog langer te accepteren, speelde een grote rol in de strijd tegen onderdrukking in Afrika.

Lees ook: Woman of the week: Sayyida al-Hurra

Tekst: Puck van de Heuvel l Beeld: Bygone badass broads

Laatste nieuws

Zie ook