Woman of the week: dé atlete van de 20ste eeuw Fanny Blankers-Koen

De beperkingen van de oorlog weerhielden haar er niet van om als ‘De Vliegende Huisvrouw’ wereldrecords te vestigen.
Woman of the week: dé atlete van de 20ste eeuw Fanny Blankers-Koen

De verzetsstrijder die durfde te rebelleren, de schrijver die mannen naar de kroon stak en de atlete die iedereen eruit liep. Ze hebben de wereld veranderd voor de vrouwen die na hen kwamen. Het boek Bygone badass broads viert hun verdiensten.  De komende weken zullen wij zes opmerkelijke, baanbrekende vrouwen uitlichtten waar je vroeger niks over hebt gelezen in je geschiedenisboeken. Vorige week schreven wij over piratenkoningin Sayyida al-Hurra, vandaag is het de beurt aan Fanny Blankers-Koen.

Fanny Blankers-Koen (1918-2004, Nederland): dé atlete van de 20ste eeuw
Bij de gymnastiekvereniging van Hoofddorp was Fanny als kind erg goed in atletiek. In 1935 liep ze haar eerste record op de 800 meter, een afstand die door kenners ‘niet geschikt werd geacht voor vrouwen’. Ze was achttien toen ze in 1936 debuteerde op de Olympische Spelen in Berlijn, maar die kwamen iets te vroeg voor haar. Helsinki 1940 hadden háár Spelen moeten worden als WOII daar geen stokje voor had gestoken. Fanny trouwde in dat jaar met haar trainer Jan Blankers en kreeg een jaar later haar eerste kind.

"Van de gemeente Amsterdam kreeg ze een fiets ‘zodat ze niet meer zoveel hoefde te lopen’"

De beperkingen van de oorlog weerhielden haar er niet van om als ‘De Vliegende Huisvrouw’ wereldrecords te vestigen op het verspringen, de horden, het hoogspringen en de estafette. In 1944 woedde de oorlog nog steeds en werden er geen Spelen gehouden en toen ze in 1946 haar tweede kind kreeg, leek haar sportcarrière voorbij. Twee maanden na de bevalling trainde Fanny echter alweer. Nog datzelfde jaar won ze vijf nationale en twee Europese titels. In 1947 brak ze al haar persoonlijke records en in 1948 won ze goud op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden én de 4 x 100 meter horden.

Bij thuiskomst werd ze onthaald door duizenden fans en van de gemeente Amsterdam kreeg ze een fiets ‘zodat ze niet meer zoveel hoefde te lopen’. Tot 1955 deed Blankers-Koen aan wedstrijdsport. In totaal behaalde ze 58 nationale titels, 5 Europese titels en vestigde ze 21 wereldrecords. In 1999 werd ze door de internationale atletiekfederatie uitgeroepen tot Atlete van de 20ste eeuw. Ze reageerde met vertrouwde schok: "Bedoel je nu echt dat ik heb gewonnen?"

Lees ook: Woman of the week: Keizerin Xi Ling Shi

Tekst: Puck van de Heuvel l Beeld: Bygone Badass Broads

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fc831c001670', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });