8 hoogtepunten van het prachtige Napels op een rijtje

Toeristen kom je nauwelijks tegen in deze ongetemde stad. Italiaanse cultuur en heerlijk eten wel.

Lees ook

Zin in een weekend weg, maar niet weer naar Barcelona of Londen? Vlieg naar Napels. Toeristen kom je nauwelijks tegen in deze ongetemde stad. Italiaanse cultuur en heerlijk eten wel. Andiamo! Wij zetten de hoogtepunten van deze stad op een rijtje.

Napels
Denk je bij Napels vooral aan corruptie en camorra (lokale maffia), dan doe je de stad jammerlijk tekort. Napels is de ideale bestemming voor een weekend weg. Het is nog een echt Italiaanse stad met rauwe randjes, een beetje zoals Frankrijk dertig jaar geleden: iedereen rookt er en alles gaat heerlijk met de Franse slag. Negeer het lawaai van langscheurende brommers – en kijk uit met oversteken – want daar krijg je veel voor terug. Prachtige kerken, de lekkerste pizza’s, de mooiste fonteinen en romantische steegjes met wapperende was. Én Napels is natuurlijk de stad uit Elena Ferrantes meeslepende roman De geniale vriendin. In de wijk Luzzatti vlak achter het station komt het boek tot leven, compleet met smalle straatjes, gezellige chaos en Napolitaanse mamma’s. 

1/ Renzo e Lucia
Tot ver na middennacht is het hier erg fijn borrelen. De bar ligt tegen de heuvels aan en het uitzicht is fenomenaal. Voor je zie je de stad, de Vesuvius en de zee, en als je je omdraait kijk je uit op het indrukwekkende Castel Sant’Elmo. Als ’s avonds overal de lichtjes aangaan, raak je niet uitgekeken.


2/ La casa di Ninetta
Vanaf het centrum is het een stukje lopen, maar dit kleine, romantische restaurantje is de wandeling meer dan waard. Je zit in een soort huiskamer – alsof je teruggaat in de tijd en in de jaren twintig bij je tante op bezoek bent – en het eten is fantastisch, dus eigenlijk wil je nooit meer weg. Geen pizza’s, maar heerlijke pasta’s en verse vis en alles wordt gemaakt volgens familierecept.

3/ Pompeï
Als je in Napels bent, kun je net zo goed ook even naar Pompeï, de stad die in 79 na Christus door de uitbarsting van de Vesuvius in één klap werd weg- gevaagd. Ongelofelijk hoe een complete gemeenschap perfect geconserveerd van onder de as tevoorschijn is gekomen. Het stadje ligt op maar ongeveer 25 kilometer van Napels. Je komt er makkelijk met een bus, trein of bovengrondse metro – de Circumvesuviana.

4/ Caravaggio
Vraagt het thuisfront als je terug bent of je het meesterwerk van Caravaggio hebt gezien, dan wil je volmondig ‘ja’ kunnen zeggen. In de Via dei Tribunali, op nummer 253, in de Pio Monte della Misericordia kerk, hangt het levensgrote schilderij De zeven werken van barmhartigheid van Caravaggio. Dagelijks tussen 9.00 en 14.00 uur te bewonderen.


5/ Monastero di Santa Chiara

De serene kloostertuin van Santa Chiara is een perfecte plek om even aan de drukte te ontkomen. Elke zuil en ieder bankje is voorzien van prachtige blauw en geel geglazuurde tegeltjes en de wijnranken en sinaasappelbomen in de tuin geven de beste schaduw. Eén tip: ga niet op de bankjes staan of tegen een muurtje hangen, want dan word je er onverbiddelijk uit gebonjourd.


6/ Museo Pignatelli

Musea te over in Napels. Maar heb je het enorme Museo Archeologico Nazionale al gezien en wil je éven naar een mooi museum, maar na een uur weer buiten staan om van de zon te genieten? Bezoek dan het charmante Museo Pignatelli. De negentiende-eeuwse villa was ooit van de steenrijke familie Rothschild, maar in 1955 werd het paleis, inclusief inboedel, aan de Italiaanse staat geschonken. Heerlijk wegdromen bij alle prachtige sofa’s, kunstwerken, kroonluchters en schilderijen.

7/ Funicolare
Tijdens je weekend moet je in elk geval één keer met het kabelbaantje de heuvel op naar de wijk Vomero. Hier is het zo anders dat het lijkt alsof je in een andere stad bent. De Funicolare heeft verschillende opstapplekken, maar die bij Piazzetta Duca d’Aosta bij station Augustea is verreweg de mooiste.

8/ Caffè Gambrinus
Caffè Gambrinus bij de haven is de plek voor espresso en iets zoets. Ze hebben er tig taarten en de echte Napolitaanse babà, een goddelijk cakeje doordrenkt met drank, meestal rum. Het café zelf is ook indrukwekkend: het stamt uit 1860 en was vroeger een trefpunt voor schrijvers en kunstenaars. Bestel een koffie en geniet van het weelderige belle- époque-interieur.


Nú naar Napels

Vanaf Schiphol vliegt easyJet zes keer per week molto rapido naar Napels. Binnen drie uur sta je al op Napolitaanse bodem. Stort je in het echte Italiaanse leven en ontdek deze prachtige ruwe diamant in het zuiden van het land. Bekijk de tarieven op easyJet.com of in de easyJet-app en boek direct je vlucht.

Tekst: Joantien Zijlstra l Beeld: Getty Images 

Laatste nieuws

Zie ook