7 tekenen dat je moet stoppen met afvallen

Deze tekenen betekenen wel degelijk dat er een grens is..

Lees ook

Afvallen, vrijwel iedereen heeft er wel eens over nagedacht en er zijn heel wat mensen die daadwerkelijk actie ondernemen. Maar wat veel mensen niet doorhebben, is wanneer afvallen of een dieet ongezond en zelfs schadelijk kan zijn. Daarom: 7 tekenen dat je moet stoppen met afvallen.

1. Je bent de hele tijd hongerig
Als je continu honger hebt, betekent dat dat je niet genoeg eet om je lichaam een vol gevoel te geven. Veel mensen denken dat een hongerig gevoel het teken is dat je afvalt. Daarentegen is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam, omdat het je vertelt wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt.

 

2. Je denkt dat je alleen gelukkig zult zijn als je je streefgewicht bereikt hebt
Als je ontevreden bent met je lichaam en denkt dat het enige wat je beter zal laten voelen het verliezen van gewicht is, is het tijd om een ander doel te stellen. Of je nu maatje 34 of 40 hebt, je bent mooi zoals je bent en afvallen moet geen obsessie worden. Jouw geluk betekent veel meer dan een nummer op de weegschaal!

3. Je hebt heel wat regels als het gaat om eten
Het is belangrijk om een goede relatie met eten te hebben en het mag dan ook best een beetje leuk zijn.

4. Je wordt niet meer ongesteld 
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het stoppen van de menstruatie een teken is dat ze veel zijn afgevallen. Daarentegen zorgt het beperkte aantal calorieën (ongeacht je gewicht) voor een vertraagde stofwisseling. Je lichaam zal, in een poging om efficiënter te werken, een einde maken aan de productie van reproductieve hormonen en er zo voor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt. Dit is een teken dat je dieet te extreem is voor je lichaam en het tijd is om een pauze in te lassen.

5. Je hebt helemaal geen honger meer
Het lijkt erop dat je eetlust op vakantie is, maar wat is de reden? Als je voor langere tijd een beperkt aantal calorieën binnenkrijgt en de honger signalen hebt genegeerd, is de kans groot dat je lichaam is gestopt met het zenden van deze signalen.

6. Je bent depressief en/of angstig 
Als je lichaam niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, kan deze geen serotonine aanmaken. Deze stof heeft invloed op onder andere het geheugen, je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

7. Je hele planning is aangepast op je dieet
en van de tekenen dat je hele leven om afvallen draait, is het plannen van leuke dingen om je dieet heen. Als je dit een klein beetje doet, hoeft het geen probleem te zijn, maar wanneer het een echte obsessie begint te worden, kun je het het beste een beetje loslaten.

Lees ook: 

Bron: Grazia | Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook