Hoe een Instagram-foto het leven van deze homo-vaders voor altijd veranderde

Kaleb Anthony: "Als je gay stellen in de media ziet, zijn ze meestal wit"

Lees ook

Amerika’s nieuwste modelgezin is zwart, gay en heerlijk burgerlijk. Sinds dat ene kiekje op Instagram zijn vaders Kaleb en Kordale en hun vier kinderen een A-merk.

Het grote huis in Atlanta is fraai, de bewoners duidelijk welvarend. Er worden haren gekamd, huiswerkopdrachten nagekeken en boontjes gedopt. Ze hebben een hond, twee dochters die dol zijn op optutten, een zoon die gek is op gamen en een dreumes die het liefst op de arm zit. Kortom, een modelgezin. Maar als zwarte, homoseksuele, buitengewoon mannelijke, monogame ouders zijn Kordale Lewis (29, huisman) en Kaleb Anthony (30, senior analist) ook een socialmediasensatie, sinds ze in 2014 argeloos een kiekje op Instagram zetten waarop ze om half zeven ’s ochtends in de badkamer bezig waren de haren van hun morrende dochters te ontwarren. 

Het leverde onmiddellijk campagnes op voor Acne Studios en Nikon, want diverser dan dit gezin wordt het niet snel. “Als je gay stellen in de media ziet, zijn ze meestal wit”, zegt Kaleb. “Het was nooit de bedoeling om viral te gaan, maar we vonden het ook niet erg om te laten zien dat er families in alle soorten en maten zijn. Elk gezin is anders, maar we houden op dezelfde manier van elkaar en willen allemaal het beste voor onze kinderen.”

Draaideurkruimelcrimineel
Dat ze inmiddels zo bekend zijn, heeft hun leven niet veranderd: ze staan nog steeds om half zes op om de oudste drie op tijd met een ontbijt achter de kiezen in de schoolbus te krijgen. Kaleb gaat daarna naar zijn werk, Kordale zorgt thuis voor de baby en het huishouden (“Het huis is veel te groot naar mijn zin, ik blíjf schoonmaken”). Dat hem dat zo natuurlijk afgaat, mag een wonder heten, want van huis uit kreeg hij die zorgzaamheid niet mee. Kordale groeide op bij een aan crack verslaafde moeder en een stiefvader die hem seksueel misbruikte. Soms woonde hij bij zijn oma, soms bij een tante, vaker in steeds wisselende pleeggezinnen. Toen hij op zijn dertiende hoorde dat zijn vader een tweevoudig moordenaar was, deed hij een zelfmoordpoging, als puber was hij een draaideurkruimelcrimineel.

“Ik heb altijd geweten dat ik gay was. Ik viel op mannen, maar ik onderdrukte het”

Op zijn vijftiende kreeg hij met zijn toenmalige vriendin Destany Marie Davidson dochter Desmiray (11) en later Maliyah (10) en Kordale Jr. (9). “Ik heb altijd geweten dat ik gay was. Ik viel op mannen, maar ik onderdrukte het”, zegt Kordale. “Het was te eng om ernaar te handelen in een klein stadje. Maar ik wil wel verantwoordelijkheid nemen voor mijn kinderen. Ik ben een echte familieman, dit is mijn leven. Ik doe dit al sinds ik een tiener was. Mijn motto: wees de ouder die je zelf als kind niet hebt gehad.”

 


Uit de kast
Kordale ontsnapte aan zijn kansarme start dankzij een studie. ‘ik groeide op in Dubuque, Iowa, wat de meest racistische plek is waar ik ooit ben geweest. Soms deed ik helemaal niets en raakte ik toch in de problemen met een leraar of de politie. Ik wist dat ik daar niet kon groeien als mens. Ik wilde uit de kast komen, ik moest mezelf vinden en wilde weg van de plek waar ik zo onder een vergrootglas lag. Destany en ik waren toen al uit elkaar, maar ze stond achter me. Ik werd geaccepteerd op twee opleidingen in Atlanta, ze was met me eens dat de kinderen hierdoor op termijn beter af zouden zijn.”

“Sex hebben met Destany was erg raar omdat ze zo’n goede vriendin is”

Kaleb studeerde voor ingenieur toen hij in 2009 via Facebook een berichtje stuurde naar Kordale, die inmiddels openstond voor een relatie. Ze bleken tegenpolen die als een blok voor elkaar vielen. Kaleb komt uit een hecht gezin met goed opgeleide ouders. Hij vertegenwoordigde de huisje-boompje-beestje-droom waar Kordale naar verlangde. Na zes weken lang elk weekend een kleine 600 kilometer heen en weer te hebben gereden om elkaar te zien, trokken ze bij elkaar in, gevolgd door Kordale’s drie kinderen over wie hij in 2014 de gedeelde voogdij kreeg. Ze delen de zorg met Destany, die ook naar Atlanta verhuisde en nog een kind uit een andere relatie heeft. Doordeweeks eet ze vaak mee, in het weekend zorgt zij voor de kinderen.

Vier kinderen, drie ouders
Het gezin is compleet sinds Caleb IV van anderhalf erbij is gekomen. Kaleb is zijn vader, Destany wederom de moeder. Hij masturbeerde in de badkamer en holde daarna naar de slaapkamer, waar Destany klaarlag met een kussen over haar hoofd. “Sex hebben met Destany was erg raar omdat ze zo’n goede vriendin is”, zegt Kaleb. “Maar het was de meest praktische oplossing. We hadden geen geld voor adoptie of een officiële draagmoeder. We wilden graag samen een kind en Destany maakte al op alle denkbare manieren deel uit van ons leven. We zijn haar dankbaar dat ze dit wilde doen. Het zijn allemaal onze kinderen en ze zijn net als andere kinderen, maar dan met één moeder en twee vaders die helpen op school en de sportclub. We trekken één lijn, we steunen elkaar en we hebben allemaal een aandeel van 33,3% in hoe ze worden opgevoed. En ze lijken uiteraard ook gewoon op ons: Maliyah is niet op haar mondje gevallen, Desmiray is een vroegwijze diva, Kordale Jr. heeft een heel uitgesproken gevoel voor humor en Caleb Jr. kan heel luidruchtig zijn, net als ik.”

“De eerste shoot voor Acne zagen ze vooral als een kans om de kinderen New York te laten zien”

Kinderen gaan voor
Met hun kersverse roem gaan ze redelijk relaxed om. De kinderen worden zoveel mogelijk afgeschermd van kritiek op hun manier van leven en de onvermijdelijke online trollen. De eerste shoot voor Acne zagen ze vooral als een kans om de kinderen New York te laten zien. Hun bezoek aan Paris Fashion Week telde zwaarder als kennismaking met Europa dan als kans om hun ‘merk’ sterker in de markt te zetten. “Belangrijkste is en blijft een stabiel thuisfront vormen”, zegt Kordale. “Iedereen met kinderen weet dat die het beste gedijen op duidelijkheid en regelmaat.”

 

Beide vaders geven toe dat het soms pittig is, met vier jonge kinderen. “Kordale heeft ze natuurlijk superjong gekregen, maar dat heeft ook voordelen”, zegt Kaleb. “We hebben nu nog volop energie en tegen de tijd dat we 35 zijn, hebben de oudste drie de leeftijd bereikt waarop ze meer hun eigen plan trekken. Dan hebben we Caleb Jr. natuurlijk nog, maar zullen we toch iets vrijer zijn om sommige dingen te doen die Kordale nooit heeft kunnen doen omdat hij ze zo jong kreeg. Maar wat er ook op ons pad komt, de kinderen gaan altijd voor.”

Lees ook: Real life: “Ik wilde influencer worden, maar eindigde met €8000 schuld”

Tekst: Puck van de Heuvel l Beeld: Acne Studios

Laatste nieuws

Zie ook