Ik deed mee aan een fashion detox van 2 maanden en het was geen eitje

Waarom? Hierom!

Ik deed mee aan een fashion detox van 2 maanden en het was geen eitje

Het huidige modebeeld wordt gedomineerd door fast fashion. Als dit geen belletje laat rinkelen, dan ben je wellicht een trouwe boetiekshopper. Fast fashion is goedkope en trendgevoelige kleding met een hoge omloopsnelheid. Wist je dat een kledingstuk van een grote modeketen slechts vijf keer gedragen wordt? Noem het een wegwerpartikel. En omdat we bij Marie Claire vorige maand het Green Issue lanceerden, vond ik het, als editor bij Marie Claire, meer dan nodig om eens naar mijn eigen shopgedrag te kijken. Daarom kocht ik twee maanden lang niets. Geen beautyartikelen, geen kleding. Man, wat heb ik dat even onderschat. 

Meest vervuilende industrie

Omdat ik zelf werk in de modeindustrie weet ik hoe vervuilend het is. De kledingindustrie is zelfs, na aardolie, de meest vervuilende industrie ter wereld. Buiten dat de industrie belastend is voor de aarde, zijn ook veel mensen het slachtoffer van fast fashion. De lonen van een kledingarbeider is vaak onvoldoende om te voorzien in de basis behoefte. Daarnaast werken zij onder slechte en ongezonde arbeidsomstandigheden waarbij ze soms dagen van zestien uur maken. Het is later dan vijf voor twaalf en ik hoop met mijn twee maanden fashion detox toch voor mezelf al verschil te maken. 

"Soms weet ik zelfs dat ik het maar één keer zal aandoen. En daar ga je dan natuurlijk al de mist in"

Let's do this

Het is vooral belangrijk te weten dat ik er normaal lustig op door shop. Om je even een goede inschatting te geven; ik shop vooral wanneer ik snel nog iets nodig heb voor een last minute gelegenheid. Soms weet ik zelfs dat ik het maar één keer zal aandoen. En daar ga je dan natuurlijk al de mist in. Ik kies wel vaker voor kwaliteit dan kwantiteit, dus dat ik ook al iets, toch? Als voorbereiding van mijn twee maanden shop-stop, doe ik niets speciaal. Ik vertel mijn naasten over mijn uitdaging en mijn collega's zijn meer dan benieuwd hoe het zal verlopen.

Twee weken zijn voorbij en het begint te kriebelen. Ik moet naar een event voor werk en vind letterlijk geen enkele leuke outfit in mijn kledingkast. De uitnodiging zegt 'Cocktail Chic', mijn garderobe zegt 'fuck you'. Ik probeer hopeloos enkele outfits aan, maar de drang om naar een shop te lopen is groot. Groter dan verwacht. Maar ik doe het niet en beslis, niet geheel happy, om toch voor een look te gaan die wellicht heel Amsterdam al gezien heeft. De weken vliegen voorbij en het wordt haast makkelijker met de dag. Ik weet waarom ik het doe. 

Één misstap heb ik begaan. Opeens sta ik aan de kassa met een zonnebril in m'n hand, met m'n pinpas in de machine. Pas toen ik de winkel uitliep, de zonnebril opzette en in de weerspiegeling van de etalage keek, zag ik een schuldige. Of ik de zonnebril heb teruggebracht? Nee.. Ik besloot hem bij te houden, vertelde iedereen over mijn cheating action en besloot dit is als les te leren. Dit was ook de enige misstap die ik maakte. Good for me.

Verdict

Het is verdorie moeilijk om geen impulsieve aankopen te doen. Ik heb mijn kledingkast herontdekt, ben vindingrijker geworden en meester mix & match geworden, en dat is mooi natuurlijk. Ik ben blij dat het mij gelukt is en dat ik er ook uit geleerd heb. Het was geen eitje, maar wel broodnodig om voor mezelf grenzen te stellen. 

Nu jij!

Grote kans dat jij minstens één keer per week roept dat je geen kleding hebt om aan te trekken, terwijl je echt wel ziet hoe erg jouw kledingkast uitpuilt. Naast het verminderen van impulsief shoppen, neem je ook best afscheid van de items die je toch nooit aantrekt, maar hoe doe je dat het beste als je moeite hebt met spullen weggooien?

Net als bijna ieder ander vind je het waarschijnlijk heerlijk om spullen weg te gooien en achter te blijven met een opgeruimde kledingkast. Maar komt er bij jou altijd een stemmetje opspelen die fluistert dat bepaalde items nog wel van pas gaan komen waardoor jij ze niet weggooit? Wij hebben een stappenplan waardoor jij je kledingkast binnen no time kunt detoxen. Zónder spijtgevoelens achteraf!

1/ Begin met het markeren van een aantal dozen. Eén wordt de verkoopdoos, de ander benoem je tot misschien-doos (maar wees kritisch), daarnaast nog een DIY-doos (voor kleding die je in een nieuw jasje kunt steken) en een kledingbak-doos voor kleding die je niet meer kunt verkopen, maar in een te goede staat zijn om bij het grof vuil te zetten.

2/ Dan is het tijd om je spullen onder te verdelen in de dozen, en natuurlijk in terug te hangen in je kast. Stel jezelf kritische vragen: pas je de kleding nog? Hoe vaak draag je het? Zou iemand anders er nog wat aan kunnen hebben?

3/ Verkopen! Waarom jou jij je designeritems laten verstoffen als je ze kunt verkopen? Dat jij ze nauwelijks meer draagt, betekent natuurlijk niet dat een ander er niet mee gezien wil worden. Op verkoopsites als Vestiaire CollectiveDesigner Vintage en Rebelle kun jij je spullen slijten.

Lees ook: Dit is de handigste manier om efficiënt je kledingkast in te richten

Bron: Een duurzame garderobe in zeven stappen Palace Bliss

Tekst: Jilke Juliens | Beeld: Anne Timmer