Met deze 12 tips word jij de hot shot in de modeindustrie

Ook handig voor de niet-modemens.

Met deze 12 tips word jij de hot shot in de modeindustrie

Heb jij behoefte aan een nieuwe baan of ben jij ernstig opzoek? Solliciteren is dan hartstikke belangrijk. Het blijft spannend en je wil kosten wat het kost een goede indruk achterlaten. Zeker in de harde modewereld kan het knap lastig zijn om aan die droomjob te komen. Mariette Hoitink, managing director van HTNK Fashion recruitment & consultancy weet als geen ander hoe je een baan in de mode binnensleept. Pen en papier in de aanslag, want deze tips wil je onthouden. Deze tips zijn zeker weten ook handig voor niet-modemens. 

1/ Adem mode

Mode ademen, ja. En dat betekent niet alleen uiterlijk, maar juist ook met wat je over mode weet. Doe je research, houd het nieuws in de gaten, weet wat er speelt. Steek die voelsprieten uit.

2/ Specialiseer je

Kies één duidelijke richting en focus daarop. Mode is een industrie waarin veel mogelijkheden liggen. "Ik wil iets in de mode" is te algemeen. Dus: ben je een designer, een productmanager, een inkoper, wil je voor een merk werken of voor een retailbedrijf, wil je liever de PR-kant op of zie je jezelf meer als shopmanager?

3/ Geef acte de présence

Je moet de onstilbare behoefte voelen om o-v-e-r-a-l aanwezig te zijn, omdat: A het mode is, B het relevant is voor je netwerk en C je een early adopter bent die van alles op de hoogte is, en je verlangen naar mode(informatie) niet te stillen is.

4/ Ga goed voorbereid je sollicitatie in

Zorg dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Je portfolio compleet en in een stylish map, je hebt research gedaan naar het bedrijf en een killer motivatie geschreven. En bereid vraag en antwoord voor. Waarom moeten ze jou in het bedrijf hebben? Wat heb jij het bedrijf te bieden? Als ze het vervolgens dan toch niet vragen, prima. Dan vertel je het gewoon uit jezelf.

5/ Wees open en enthousiast, maar niet té

Sprankelend, enthousiast, geïnteresseerd en open zijn werkt in je voordeel. Eén tip: hang nooit vuile was buiten over je vorige werkgever. De modewereld is klein, dus er bestaat een grote kans dat de ander iemand kent.

6/ Een goed cv is het halve werk

Cliché, maar we zeggen het toch nog maar een keer: let alsjeblieft op je taalgebruik. Check op spelling en grammatica en laat het desnoods door iemand controleren, als je geen taalwonder bent. En zorg voor een motivatiebrief die tot de verbeelding spreekt. Want je brief, portfolio en cv bepalen uiteindelijk of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

7/ Laat cv en motivatie aansluiten op de vacature

En dat betekent: voor elke sollicitatie die je uitstuurt je cv checken en de inhoud aanpassen op de functie-eisen van de vacature of het bedrijf waarin je geïnteresseerd bent. Voorbeeld: als je solliciteert op een functie waarvoor je veel moet reizen is het slim om je avontuurlijke backpacktrips wel te vermelden, terwijl dat normaal gesproken niet relevant zal zijn. En je sabbatical erop zetten is juist geen pre voor een toekomstige werkgever.

8/ Wees niet te bescheiden

En ook niet te arrogant.

9/ Google alles, ook je mogelijke gesprekspartners

Speel detective voordat je op gesprek gaat: doe onderzoek naar het bedrijf, naar de mensen met wie je het gesprek gaat hebben, naar de sector waarin het bedrijf opereert, concurrenten.  Alles waar je in het sollicatietiegesprek mee te maken krijgt.

10/ Tweerichtingsverkeer, geen kruisverhoor

Realiseer je dat het gesprek een oriëntatie is voor beide partijen, geen kruisverhoor. Het is voor jou een kans om het bedrijf te leren kennen en inzicht te krijgen in de gang van de zaken. Stel dus vragen! Zo ontstaat er een echt gesprek  en dat is ook leuk voor de interviewer.

11/ Zit niet stil, die droombaan komt er (ooit)

Zoek een bijbaan in de mode, een stage of kijk of je kunt assisteren of vrijwillig kunt helpen bij events of andere mode-evenementen. Daaruit zou zomaar eens je droombaan kunnen ontstaan.

12/ Check je social media

Last but not least, voordat we het vergeten: check als-je-blieft je social media en scherm het desnoods af. Jij die in de lampen hangt, met sigaretten en drank op de foto staat en 'grappige' quotes online plaatst is echt zo niet professioneel.

Lees ook: Loont het de moeite om influencer te worden op Instagram?

Beeld: Liselore Chevalier