Onderzoek: jij en je beste vriendin zitten letterlijk op dezelfde golflengte

Nu klinkt het allemaal toch wat logischer.

Lees ook

Iedereen heeft wel een vriend of vriendin waarmee de band onbreekbaar sterk is. Vraag jij je wel eens af hoe het toch kan dat jij en je beste vriend(in) altijd op dezelfde golflengte lijken te zitten? Jullie delen vaak dezelfde meningen en ervaren dezelfde gevoelens. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in januari 2018, blijkt dat jullie letterlijk op dezelfde golflengte zitten: je deelt namelijk hersengolven. Nu klinkt het toch allemaal wat logischer!

Hersenscans
De studie suggereert dat de hersenen van goede vrienden uitzonderlijk vergelijkbaar zijn als het gaat om hoe zij de wereld om zich heen waarnemen. In de studie kregen vrienden een reeks uiteenlopende korte video’s te zien, van gevaren van universiteitsvoetbal tot improvisaties van acteur Liam Neeson (ja, blijkbaar doet hij aan improvisaties). 

Toen de onderzoekers de hersenscans van de respondenten bekeken ontdekten ze dat de reactiepatronen, die door de video’s werden opgeroepen, bij de vrienden hetzelfde waren. Dit vergeleken ze met hersenscans van twee respondenten die geen vrienden waren. De resultaten waren zo sterk, dat de onderzoekers meteen konden vertellen welke twee mensen vrienden waren en welke niet, gebaseerd op hun hersenscans. 

Vrienschappen
“Onze resultaten suggereren dat vrienden vergelijkbaar hun aandacht schenken aan de wereld en deze op dezelfde manier om zich heen verwerken”, vertelt Carolyn Parkinson, cognitief wetenschapper aan de Universiteit van Californië, aan The New York Times. “Door die gedeelde verwerking kunnen mensen gemakkelijker een connectie hebben en ontstaan er goede vriendschappen.” De resultaten tonen niet specifiek aan welke gedragingen, attitudes of meningen de scans detecteren, maar we kunnen veilig zeggen dat we onze vrienden met een reden kiezen.

Lees ook: Het bestaat dus echt: chips met sushismaak

Bron: Marie Claire US l Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook