Quick fire: wij vroegen acteur Benja Bruijning het hemd van het lijf

En waar Benja over droomt, hadden wij niet helemaal zien aankomen.

Lees ook

Hij is vanaf 26 april te zien in de romcom De matchmaker, waarin hij een man zoekt voor zijn moeder. Maar in het echt heeft Benja Bruijning (34) bar weinig oog voor dat soort dingen.

Als ik geen acteur was geworden “Dan had ik wel bioloog willen zijn. Lekker met een vergrootglas naar kikkers turen.”

Kijkt zelf in de bios graag naar “Een film die gewoon goed gemaakt is. Dat kan variëren van Finding Nemo tot
Iron Man 3, waar ik enorm van heb genoten. Als een film vijf sterren krijgt in de Volkskrant, vind ik ’m meestal verschrikkelijk.”

Mensen die de wereld mooier maken “Voor mij persoonlijk zijn dat Anna (Drijver, red.) en onze dochter. En in het algemeen zijn dat mensen die niet alleen met zichzelf bezig zijn, maar ook kijken naar wat ze voor een ander kunnen doen.”

Als koppelaar zou ik “…verschrikkelijk zijn, omdat ik niet weet wat ik moet doen. Nee, ik heb nog nooit iemand gekoppeld, ik zie dat soort dingen ook nooit zo goed.”

Series die ik graag bingewatch zijnThe wire is mijn all-time favorite. En op dit moment zit ik in Peaky blinders, die vind ik ook heel goed.”

Meest bepalende moment in mijn carrière “Ik weet nog dat ik stage liep bij De Theatercompagnie en voor het eerst zoiets had van: alles om me heen is nu op een bepaald niveau, van de kostuums tot het decor tot de regie tot het tegenspel. Er was dus geen excuus meer om het niet helemaal goed te doen. Aan de ene kant legde dat druk op mijn schouders, maar ik voelde ook: wow, nu kan ik gewoon vrij van ballast spelen.”

Moet erg lachen om “De comedyserie Arrested development, die vind ik zo ontzettend grappig en goed gemaakt.”

In deze filmklassieker had ik willen spelenThe Lion King. Ook echt fysiek, niet alleen het stemmetje.”

Mooiste reis die ik ooit heb gemaakt “Ik ben met Anna een maand naar Australië geweest. Een vriendin van mij, die net bevallen was, was daar ook, dat was heel bijzonder. Eigenlijk is de hele wereld ongelooflijk mooi. Ik kan ook zielsgelukkig worden van mijn eigen stad Amsterdam met al zijn geveltjes.”

Favoriete onderdeel van mijn werk “Het directe contact dat je hebt als je in het theater staat. Het is waanzinnig als je mensen iets kunt laten voelen; dat kan lachen of huilen zijn, en alles wat ertussenin zit. Ik heb al een tijdje geen theater gedaan, dus dat mis ik nu wel.”

Belangrijkste kwaliteiten in mezelf “Ik blijf kalm, ben licht en zit niet zo snel in de put. Soms ben ik misschien iets te kalm en denk ik: er kan wel wat meer pit in. Maar dat is de aard van het beestje.”

Droomt van “De winnende goal maken in de WK-finale of de Tour de France winnen. Je moet blijven dromen, hè.”

Heeft grote bewondering voor “Sinds ik zelf vader ben, heb ik een hernieuwde bewondering voor mijn ouders. Voor alle ouders op de wereld eigenlijk. Als kind vind je het volkomen vanzelfsprekend dat ze alles maar voor je doen en je weer eens komen halen van zwemles. Nu denk ik: ik heb mijn moeder daar nooit voor bedankt.”

Lees ook: Interview Rifka Lodeizen: “Gek genoeg dacht ik altijd dat acteerrollen boven de veertig zouden opdrogen”

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Janey van Ierland

Laatste nieuws

Zie ook