Na de filmwereld spreekt nu ook de culinaire wereld zich uit in de #metoo-kwestie

#Wetoo, is een ding.

Na de filmwereld spreekt nu ook de culinaire wereld zich uit in de #metoo-kwestie

#wetoo zeggen vrouwelijke chefs

Na de filmwereld spreekt nu ook de culinaire wereld zich uit in de #metoo-kwestie. Meer dan vierhonderd vrouwelijke topkoks, foodactivisten en boerinnen zijn in het Zweedse Malmö bijeengekomen om de problemen aan te kaarten. Uit eerder onderzoek bleek dat 90 procent van de vrouwen in de foodbusiness weleens seksueel bejegend is op het werk. De sector kampt nog steeds met een mannencultuur en de vrouwen pikken het niet langer dat ze worden vernederd en gekleineerd. 

Bureau tenue

Hoe ging de werkende vrouw de afgelopen eeuw gekleed? Dat vragen modejournalist Vanessa Friedman en feminist Roxane Gay zich af in hun boek Dress like a woman. Working women and what they wore (uitgeverij Abrams Books). Meer dan 300 prachtige plaatjes van vrouwen over de hele wereld, van astronauten tot brandweer- vrouwen en van landwerkers tot politici. Het illustreert treffend hoe vrouwelijke rolpatronen door de jaren heen zijn veranderd. € 24,99 via abramsbooks.com  

Net als op Instagram

Snapchat- en Instagram-filters zorgen steeds vaker voor Body Dysmorphic Disorder, omdat vrouwen willen voldoen aan de perfecte plaatjes die ze creëren. De grotere ogen, mooiere huid en vollere lippen die vrouwen zichzelf geven, zorgen er bij een deel voor dat ze gaan walgen van hun eigen uiterlijk, zo signaleert de Anxiety and Depression Association of America. Plastisch chirurg Dr. Matthew Schulman ziet zelfs een nieuwe trend waarbij vrouwen gefilterde selfies als voorbeeld meenemen. Een andere arts omschrijft dit fenomeen als ‘Snapchat-dysmorfie’.

Vruchtbaar onderzoek

Een doorbraak op het gebied van vruchtbaarheids- onderzoek: Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst van begin tot eind vruchtbare eicellen gekweekt buiten de baarmoeder. Deze methode gaat een stapje verder dan ivf, waarbij rijpe eitjes uit het lichaam worden gehaald. Hiermee zouden ook vrouwen die geen normale eisprong hebben en ex-kankerpatiënten geholpen kunnen zijn. Ook hoeven vrouwen die moeite hebben met zwanger worden in de toekomst wellicht geen heftige hormoonkuur meer te ondergaan.

Shocking cijfers

Een miljoen kinderen sterven op de dag dat ze worden geboren, en nog eens 1,6 miljoen overleven de eerste maand niet, zo blijkt uit recente cijfers van Unicef. De situatie is het meest schrijnend in Pakistan, Afghanistan en Centraal-Afrika. Meer dan 80 procent van de sterfte komt door vroeggeboorte, complicaties tijdens de bevalling en infecties. Dit is met betere gezondheidszorg, voeding en schoon water vrij makkelijk te voorkomen, aldus uitvoerend directeur Henrietta Fore van Unicef. Iets simpels als handen wassen voor het helpen bij een bevalling kan het sterftecijfer al halveren.

147.00 euro aan kleding

Een van ’s werelds meest extravagante mode-iconen gaat voortaan voor minimalistisch. Anna Dello Russo heeft een groot deel van haar indrukwekkende kledingcollectie geveild tijdens een catwalkshow bij Christie’s. Dit bracht 147.000 euro op, een bedrag dat ze heeft geschonken aan de Swarovski Foundation voor jong modetalent. Haar ommekeer kwam na de dood van twee belangrijke mentors: stylist/fotograaf Manuela Pavesi en ex-hoofdredacteur Franca Sozzani van de Italiaanse Vogue. "Hun overlijden betekent voor mij ook het einde van een tijdperk. Ik moet – letterlijk – meer ruimte maken om te leven", aldus Dello Russo.

Lees ook: Deze hyperrealistisch expo schept hoge verwachtingenTekst: Jill Waas | Beeld: Getty Images