Deze hyperrealistische expo schept hoge verwachtingen

En meer films, boeken, musea door ons getipt!

Elke maand geven wij tips op cultuurgebied: de beste tentoonstellingen, boeken, films.. and so on. Krijg jij na het lezen over de expositie van fotograaf Miles Aldridge meteen zin om te gaan? Marie Claire geeft Museumkaarten weg. Komt dat eens goed uit!

MOAM X ARTIS
MOAM is hét platform voor jong talent. Jonge kunstenaars hebben zich ondergedompeld in de natuur en het erfgoed van ARTIS en die indrukken gebruikt in nieuwe kunstwerken. De werken nemen je mee in de flora, fauna én geschiedenis van ARTIS. De expositie is vanaf 20 april gedurende vier maanden te zien in het ARTIS-park tot 28 augustus. Voor meer info zie art=ARTIS.

Dit is je kans
Fotograaf Miles Aldridge weet wel raad met mooie vrouwen in een surrealistische setting. Twee van zijn foto’s voor TIME Magazine werden genomineerd als ‘Beste cover van 2017’ en musea zijn gek op zijn werk. Voor z’n nieuwste foto’s werkte hij samen met onder anderen Maurizio Cattelan (maker van satirische beelden) en de controversiële kunstenaars Gilbert & George. Deze en nog nooit eerder getoond werk geïnspireerd op Renaissance-schilders als Botticelli en Lucas Cranach zijn tot en met 22 mei te zien bij Reflex Gallery in Amsterdam.

 

Kom als jezelf 
Dr. Emily Nagoski doceert Women’s Sexuality aan het Smith College in Massachusetts en schreef de New York Times-bestseller Kom als jezelf over vrouwelijke seksualiteit. Haar boodschap: geen vrouw is op seksueel gebied hetzelfde en we verschillen veel meer van elkaar dan mannen onderling. Daarom is er ook nog geen vrouwelijke Viagra, en zal die er ook nooit komen. Maar alle onderzoeken ernaar hebben wel veel informatie opgeleverd. Nagoski strooit met wetenschappelijke informatie en die combineert ze met humor en praktijkervaring, waardoor het heel leesbaar blijft. Kom als jezelf, Emily Nagoski, € 21,99 (uitgeverij Lev.)

 
 
Vegan Rotterdam
Het is weer foodfestivaltijd en vegan wordt steeds groter. Laten ze daar in Rotterdam nou goed op inspelen met het eerste Vegan Food & Drinks Festival. Het feest vindt plaats op 26 en 27 mei, met muziek en workshops, en natuurlijk eten, craftbier en natuurwijn uit alle werelddelen.

 

 

Die film met die lange naam
Over de titel zijn al heel wat mensen gestruikeld, daarom wordt het boek en nu ook de film van The Guernsey literary and potato peel pie society inmiddels vaak kortweg The Guernsey genoemd. Het verhaal draait om journaliste Juliet Ashton (Lily James), die een verhaal wil schrijven over een boekenclub die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Guernsey is ontstaan. Van eilandbewoner Dawsey (Michiel Huisman) is ze direct onder de indruk. En ze ontdekt dat er een nog veel groter verhaal speelt. Heerlijk romantisch drama met veel bekende gezichten uit onder andere Downton Abbey en The crown. Vanaf 26 april in de bioscoop.


Yes, it’s spring!
Tijdens het SPRING Performing Arts Festival staat Utrecht tien dagen lang bol van theater, dans en performance. Er zijn steeds meer spraakmakende vrouwelijke choreografen en ‘Female Power’ is een van de belangrijkste pijlers van het festival. Neem de voorstelling To come van de Deense Mette Ingvartsen, waarin de lichamen van vijftien performers samensmelten. Of Anti-gravity, over het gevecht tussen lichaam en zwaartekracht, van de Nederlandse Anouk van Dijk.


Bijzonder gewoon
Rachel Joyce is een ster in het schetsen van bijzondere gewone mensen en hun tragiek. Hoofdpersoon Frank uit haar nieuwe boek is eigenaar van een platenzaak en ziet muziek als een vorm van therapie. Op een dag komt er een mysterieuze klant binnen, die hij les gaat geven over dit onderwerp. Frank voelt zich aangetrokken tot Ilse, maar eigenlijk wil hij het liefst van haar wegrennen. Andersom geldt dat ook. De vraag is natuurlijk of ze elkaar toch nog krijgen. De platenzaak, Rachel Joyce, € 19,99 (Uitgeverij Cargo)


Filmfestival hit

In de donkere tragikomedie Oh Lucy zien we Setsuko (Shinobu Terajima), een single vrouw van middelbare leeftijd die al kettingrokend een dodelijk saai leven leidt in Tokyo. Het wordt leuk wanneer Setsuko’s nicht Mika haar overhaalt een nogal buitengewone cursus Engels te volgen bij een Amerikaanse leraar (Josh Hartnett). Tijdens de les dragen leerlingen een pruik en nemen ze een alter ego aan. Zo verandert de saaie Setsuko in de pittige Lucy, en dat bevalt haar wel. Het wordt nog spannender wanneer leraar John met nicht Mika naar Californië verdwijnt en Setsuko en haar zus naar hen op zoek gaan. 


La Holandesa

Na acht jaar proberen beseft Maud (Rifka Lodeizen) dat ze nooit moeder zal worden. Met man Frank vertrekt ze naar Chili om opnieuw te beginnen, maar eenmaal daar krijgen ze knallende ruzie en reist Maud alleen verder. Tot ze het jongetje Messi ontmoet, met wie ze een roadtrip maakt. Onderweg probeert Maud zichzelf opnieuw uit te vinden door bij elke ontmoeting een andere naam aan te nemen en een ander verhaal te vertellen. Een ontwapenend avontuur in een fantastisch landschap. Vanaf 26 april in de bioscoop.


Jolene, jolene, jolene
Bijzondere documentaire van Elza Jo van Reenen over de Amsterdamse Jolene. Vanaf haar geboorte is haar leven heftig. Haar moeder is net afgekickt, haar vader ernstig verslaafd en haar stiefvader is de inmiddels veroordeelde ex-verslaafde turned hulpverlener Keith Bakker. Zelf krijgt ze op haar zestiende een kind en vier laar later haar tweede, van een andere man. Destructieve relaties volgen elkaar op. Maar ze wil meer uit het leven halen en besluit psychologie te gaan studeren. Jolene is klaar voor een positieve rol in onze samenleving, maar is de samenleving ook klaar voor Jolene? 23 april om 21.00 uur bij BNN/VARA op NPO

Kasteelvrouwen
Bij kastelen denk je vast direct aan ridders, wapens en bergen testosteron. Met de tentoonstelling Gewapend met schoonheid wil Kasteel Muiderslot dat beeld kantelen. De expositie gaat over de machtsmiddelen van invloedrijke Hollandse vrouwen vanaf de Middeleeuwen. Met thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, schoonheid en mode, en de rol hierin van vrouwelijke helden als Jacoba van Beieren, Maria Tesselschade, Belle van Zuylen en Aletta Jacobs. 


#NoFilter
Je moet wel lef hebben, als je voor de lens van fotograaf Martin Schoeller gaat staan. Al twintig jaar zet hij voor zijn portretserie Close Up mensen hyperrealistisch op de foto. Elk lijntje of vlekje, en elke opgespoten lip of ander opvallend kenmerk is te zien. Toch lieten onder anderen George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie en Barack Obama zich daardoor niet weerhouden. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam brengt met Big heads van 19 mei tot en met 2 september zijn werk voor het eerst naar ons land. 

Fashion art
Iconen Viktor & Rolf zetten alweer 25 jaar de modewereld op z’n kop met hun draagbare kunst. Tijd voor een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Met onder andere 45 werken uit hun haute-couturecollecties, toneelkostuums voor ballet en opera, speciale stukken die ze voor Madonna hebben gemaakt en nog nooit eerder vertoond werk. Viktor Horsting en Rolf Snoeren: “We houden ervan ons werk niet alleen op de catwalk, maar ook als tentoonstelling te laten zien. Op die manier kan iedereen het bekijken, niet alleen een handjevol mensen tijdens de shows in Parijs.” Houden wij ook van! 27 mei t/m 30 september
 
 

Lees ook: Win een Museumkaart: een jaar lang vrije museumtoegang

Tekst: Jessica van Zanten l Beeld:  Martin Schoeller, David LaChapelle Studio, Isabelle van Zeijl, The Cynthia Corbett Gallery

Laatste nieuws