Dit moet je vooral wél doen tijdens een sollicitatie

Dit is handig!

Lees ook

Wat je vooral wel én niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.

JE VOORBEREIDING
Afschermen dat Facebookprofiel 

De blunder Webredacteur Simone over een memorabel sollicitatiegesprek: “Voorwaarde was dat de kandidaat HTML beheerste. Zegt-ie: ‘HTML? Zijn dat al die codes en zo?’”

De ongeschreven regel 
Gedegen kennis over wat er wordt verwacht is een eerste vereiste. Verdiep je in het bedrijf. En zorg dat er niks gênants over je te vinden is op social media. Afschermen dus dat Facebook-profiel vol foto’s van jolige kroegavonden. 

De X-factor Coach Dick Naezer: “Mensen zijn vaak geneigd om allerlei standaard vragen voor te bereiden. In de trant van: wat zijn je goede en slechte kwaliteiten? Dat zorgt voor geconditioneerde antwoorden. Beter is het om leiderschap te tonen, zonder dominant te zijn. Dat kun je doen door drie vragen in je hoofd te houden: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Zorg dat je, wat er ook gebeurt, ergens in het gesprek jouw twee minuten kunt pakken. Ga op die zeepkist staan en beantwoord die drie vragen, waarbij je de relevantie voor de organisatie en de vacature in het oog houdt. Als je dit verhaal goed in je hoofd hebt, creëer je zelf de rode draad en pak je de regie, zelfs als het gesprek een negatieve wending krijgt.”

JE GESPREK
Goed luisteren is goud 

De blunder Haar sollicitatie bij een fancy modemagazine in Los Angeles vergeet Eveline nooit meer: “‘I love the Victoria’’s Secret Fashion Show! I’’ve never seen it, but I love it!’ kirde ik.” 

De ongeschreven regel Nooit opscheppen. Wel slim: pen en papier meenemen. Ook al schrijf je maar drie steekwoorden op, je maakt er een oprecht geïnteresseerde indruk mee. Heb je referenties opgegeven? Vergeet niet die van tevoren in te lichten. 

De X-factor Je gesprekspartner vousvoyeren lijkt misschien heel netjes, maar dat is het niet altijd, zegt Naezer: “Als je ‘u’ blijft zeggen terwijl er nadrukkelijk is gemeld dat er getutoyeerd mag worden, geef je er blijk van slecht te luisteren.”

JE AFRONDING
Wacht niet lijdzaam af 

De blunder Sollicitant Marcia: “Voor de laatste gespreksronde moest ik alleen nog even mijn diploma’s laten zien. Ai, tijdens de sollicitatie had ik weggelaten dat ik alleen deelcertificaten had. Ik vond dat het te ver voerde om dat helemaal uit te leggen en die hele opleiding had niks te maken met de functie. Helaas concludeerde de chef dat ik een jokkebrok was en ging de droombaan aan m’n neus voorbij?”

De ongeschreven regel Ehm, nooit liegen dus, in welke ronde dan ook. En als het gaat om netjes afsluiten: begin niet over geld. Dat komt eventueel aan de orde in een later gesprek over de arbeidsvoorwaarden? 

De X-factor Wacht niet passief af hoe het verder gaat, maar vraag gewoon hoe de vervolgprocedure eruitziet. Naezer: “Jouw pro-activiteit op dat moment wordt juist gewaardeerd.”

Lees ook: Dit zijn de carrièretrends en cijfers van 2018

Tekst: Niki Rap | Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook