Mariah Carey onthult: “Ik heb een bipolaire stoornis”

Na bijna zeventien jaar durft Mariah Carey zich erover uit te spreken

Lees ook

Na bijna zeventien jaar durft Mariah Carey zich erover uit te spreken: ze lijdt aan een bipolaire stoornis. Na een fysieke en mentale instorting, way back in 2001, werd de zangeres in het ziekenhuis opgenomen en werd gediagnosticeerd met een manisch-depressieve stoornis. Ondanks dat durfde de Amerikaanse geen hulptroepen in te schakelen, vertelt ze in gesprek met People“Tot voor kort was ik in ontkenning, maar leefde ik wel in de constante angst dat iemand erachter zou komen”, aldus Mariah. Ze zocht op eigen kracht steun in de vorm van therapie en medicatie. Na die tijd had de zangeres naar eigen zeggen weer zin in de dingen waar ze het meeste van houdt: liedjes schrijven en muziek maken. Het waren ‘de moeilijkste jaren van haar leven’. 

Slaapstoornis
De zangeres dacht zelf lange tijd dat ze last had van een heftige slaapstoornis. “Maar het was geen normale vorm van slaaptekort. Ik was alleen maar aan het werken en werken, snel geïrriteerd en constant bang om mensen teleur te stellen.” De gedachte was niet geheel juist, want uiteindelijk bleek dat ze een bipolaire stoornis had. “Ik liep op een gegeven moment tegen een muur aan. Toen kreeg ik een depressieve periode waarin ik totaal geen energie meer had. Ik voelde me zo eenzaam en verdrietig en zelfs schuldig dat ik niet genoeg deed om mijn carrière te laten slagen”, vertelt de zangeres. 

Medicijnen
Bij de stoornis waar de zangeres aan lijdt, horen periodes van depressie en hypomanie. Dit kan zorgen voor irritatie, slapeloosheid en hyperactiviteit. “Ik heb medicijnen die gelukkig goed werken en waar ik niet al te moe of wazig van word. Het vinden van de juiste balans is het belangrijkste”, vertelt Mariah. 

Waarom nu? 
Mariah besloot haar verhaal over haar ziekte met de wereld te delen omdat ze zo hoopt dat het taboe waar veel mensen met dezelfde stoornis tegenaan lopen, zal doorbreken.”Het kan een enorm eenzaam gevoel zijn om hier in je eentje tegen te vechten. Een bipolaire stoornis hoeft je niet te definiëren en ik weiger dan ook mijn stoornis ’te zijn’ en het controle over mijn leven te laten uitoefenen”, aldus de zangeres.

Lees ook: Zien: Harper Beckham covert Mariah Carey en wij smelten

Bron: Beau Monde l Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook