Noortje Herlaar: "De Zuidas heeft overeenkomsten met Suits"

Noortje Herlaar (32) over musicals versus serieuze rollen, Hollywood en haar aandeel in de Time’s Up-beweging.

Noortje Herlaar: "De Zuidas heeft overeenkomsten met Suits"

Ze is vanaf april te zien in thrillerserie De 12 van Oldenheim én in advocatenserie De Zuidas. Marie Claire sprak Noortje Herlaar (32) over musicals versus serieuze rollen, Hollywood en haar aandeel in de Time’s Up-beweging.

Je speelt in twee nieuwe series. Heb je het gevoel dat er genoeg diversiteit in rollen is voor jou? 

"Ja, ik voel me een geluksvogel dat ik ontzettend veel verschillende dingen heb mogen doen: films, tv-series en ik heb het afgelopen jaar bij Toneelgroep Amsterdam gespeeld, wat een grote droom was. Die diversiteit is iets waar ik zelf heel erg naar op zoek ben. Soms is dat spannend, want het betekent ook dat ik ‘nee’ zeg tegen bepaalde projecten in de hoop dat er iets op mijn pad komt wat beter bij me past. Gelukkig komen die echt interessante rollen steeds weer."

Is De Zuidas de Nederlandse Suits? 

"Het heeft absoluut overeenkomsten. In De Zuidas heb je ook dat sexy gevoel van mensen met een grote ambitie bij wie het erg draait om uiterlijk vertoon. Maar we zoeken de menselijkheid op in alle karakters. Zo is mijn personage een advocate die heel graag partner wil worden, maar ook een peuter thuis heeft. Ze koestert die moedergevoelens, maar wil eigenlijk niets inleveren qua ambitie. Ik denk dat veel vrouwen haar worsteling herkennen."

Je begon met musical, maar speelt nu meer serieuze rollen. Een bewuste keuze?

"Ik heb beide kanten in me, maar ben wel bewust deze weg ingeslagen, omdat ik die dramatische rollen heel interessant vind om in te duiken. De verhalen die je kunt vertellen met sommige films en series zijn zo bijzonder. Al moet ik zeggen dat ik laatst bij de musical On your feet ook weer ontzettend veel zin kreeg om op zo’n podium te staan. Zo met je lijf bezig zijn op muziek geeft zo’n kick. Ik hoefde nooit naar de sportschool, omdat elke voorstelling een complete work-out is."

Nooit de ambitie gehad om het in Hollywood te proberen?

"Ik ben daar zelf niet actief mee bezig. Er komt weleens iets voorbij, zoals een leuke edelfiguratie in The hitman’s bodyguard en een rol in de Engelse serie Crossing lines. Maar ik ben zo druk in eigen land dat ik nauwelijks ruimte heb voor buitenlandse rollen. Als je daar wilt werken, moet je echt tijd in je agenda vrijmaken en overal auditeren. Ik zit er niet per se op te wachten om vier maanden naar het buitenland te vertrekken. Hier in Nederland gebeuren genoeg inhoudelijk interessante dingen voor mij."

Iedereen praat nu over de Time’s Up-beweging. Hoe sta jij daarin?

"Ik probeer wel mijn vrouwtje te staan en voor gelijke behandeling te strijden. Ik heb zelf nog niet vaak het gevoel gehad dat ik oneerlijk ben behandeld, maar financieel gezien is er binnen onze business nog een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Ik zal het zeker zeggen tegen producenten als ik vind dat daar ongelijkheid in is. Het verandert pas als je zelf actie onderneemt op het moment dat het ertoe doet. Dus je uitspreken: ‘Nee, daar doe ik het niet voor.’ Of: ‘Nee, ik wil hetzelfde krijgen als wat hij krijgt.’ Dat vind ik heel belangrijk."

Waar kijk jij zelf graag naar?

"Ik ben op dit moment heel erg verliefd op Claire Foy in The crown. Wat een inspirerende actrice is dat en wat een prachtige serie. Ik kijk ook graag naar Elisabeth Moss in Top of the lake, en ik zag haar laatst ook in de geweldige film The square. Te gek dat er zoveel goede dingen worden gemaakt op dit moment. Er is echt een stroom op gang gekomen en ik kom uren te kort om het allemaal te zien."

De 12 van Oldenheim (RTL 4) en De Zuidas (NPO 3) zijn vanaf 1 april te zien op tv.

Lees ook: Prinses Diana veranderde het koninklijke protocol compleet

Tekst:  Jill Waas l Beeld: Janey van Ierland