De banenmarkt groeit, het aantal flexwerkers krimpt en als je financiële zekerheid wilt, moet je iets gaan doen in de cyber security of het onderwijs. We verzamelden even wat cijfers.
Minder werken, meer stress
Gemiddeld verzuimen werknemers per jaar 27 dagen. In bijna 25% van de gevallen is het verzuim stressgerelateerd, met kwalen als burn-out, overspannenheid en spanningsklachten. 58% van de stressgerelateerde verzuimers werkt parttime, wat erop lijkt te duiden dat vier dagen werken meer stress oplevert dan vijf.
Feit
1% van de vrouwen verdient graag meer dan haar partner, terwijl 33% van alle mannen tot 29 jaar graag meer zou verdienen.
Tijd of geld?
Mannen onderhandelen meer over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden; vrouwen meer over werktijden. Verder geven mannen vaker aan salaris belangrijker te vinden (30% vs. 24%), terwijl vrouwen beide vaker even belangrijk (67% vs. 59%).
Steeds meer ZZP'ers
De afgelopen tien jaar is het aantal zzp’ers verdubbeld. En waren er in 2007 825.000 vestigingen van bedrijven, in 2017 steeg dat naar 1,2 miljoen, waarvan 79 procent eenmansbedrijven. Steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kregen ruim 70 procent meer eenmansbedrijven en op het platteland kwam er 50 procent bij. De groei zit ’m onder andere in het feit dat steeds meer vrouwen parttime gaan ondernemen, en de digitalisering heeft voor een enorme stijging van het aantal webwinkels gezorgd – in tien jaar tijd is het aantal verachtvoudigd tot 32.000. Het aantal zzp’ers blijft voorlopig toenemen, want zowel in de creatieve sector als in de bouw neemt het aantal freelancers alleen maar toe.
Feit
42% van de moeders die zich gesteund voelen in hun carrière geeft aan graag meer uren te willen werken.
Werk jij al agile?
Het werd begin dit jaar uitgeroepen tot jeukwoord van het jaar, maar dat neemt niet weg dat steeds meer bedrijven ‘agile’ gaan werken. Het fenomeen stamt uit 2001, toen zeventien softwareontwikkelaars bij elkaar kwamen om over flexibele manieren van softwareontwikkeling te spreken. Agile is een verzamelwoord voor wendbaarder, flexibeler werken, met zelforganiserende teams. Bedrijven als Spotify en ING werken agile. Met deze methode breken ze productontwikkelingprocessen op in korte, overzichtelijke projecten van twee tot vier weken. Daardoor is een project snel aan te passen aan de wensen van klanten of aan een veranderde situatie. Agile werken betekent het omarmen van verandering, terwijl een traditionele projectaanpak verandering zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Agile werken brengt ook een berg nieuwe termen met zich mee, zoals: product owner (die bepaalt waaraan gewerkt wordt), scrum master (diegene die zorgt voor de benodigde middelen), roadmap (de route naar de droom die je wilt bereiken), stand-up/daily scrum (overleg- moment), squad (een team) en tribe (een afdeling van meerdere teams).
Meer mensen hebben werk
Het aantal werkenden stijgt al drie jaar op een rij. In december 2017 waren er 8,7 miljoen mensen met betaald werk, dat is zo’n 176.000 meer dan in 2016. Ook is het aantal werklozen gedaald. Over heel 2017 waren er gemiddeld 101 duizend werklozen minder dan in 2016. In december 2018 zullen er naar verwachting 395.000 werklozen zijn, oftewel 4.4% van de beroepsbevolking. In december 2008, aan het begin van de crisis, was dit 3,7 procent.
Beroepsgroepen top-3
Dit zijn in 2018 de drie meest gevraagde functies binnen vijf beroepsgroepen:
Commercieel
• Accountmanager
• Commercieel medewerker binnendienst
• Recruiter
Administratief
• Customer service medewerker
• Planner
• Financieel administratief medewerker
Onderwijs
• Docent Nederlands
• Docent Engels
• Docent wiskunde
Financieel
• Assistent accountant
• Business Controller
• Belastingadviseur
Zorg & Welzijn
• Verpleegkundige
• Verzorgende ig
• Tandarts
Lees ook: Lizzie Steele: "Na 2,5 uur op mijn nieuwe job nam ik ontslag"
Beeld: Getty Images