Vitamine C rechtstreeks op je huid smeren, het is een ding en dit is waarom

De winter is achter de rug, maar de kou heeft z’n sporen nagelaten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je huid weer op te peppen.

Je huid heeft het flink te verduren gehad tijdens de winter. Dat komt niet alleen door de temperatuur buiten, maar juist ook door het temperatuurverschil met verwarmde binnenruimtes. De natuurlijke barrière van je huid is verzwakt. Je huid voelt droog en misschien wat trekkerig, en al heb je nog zo braaf met van alles en nog wat gesmeerd, die frisse gloed is ver te zoeken. Met een combinatie van de juiste huidverzorgingsproducten en een klein vleugje make-up heb je in een mum van tijd die mooie, frisse teint terug. En wel door middel van het volgende stappenplan.

Stap 1: een zachte peeling
Laat je niet afschrikken door het woord ‘peeling’. Een dermatologische of chemische peeling zorgt in veel gevallen voor een gevoelige huid en roodheid die een dag kan aanhouden. Een cosmetische peeling voor thuis maakt gebruik van dezelfde werkzame stoffen (vaak fruit- en glycolzuren), maar in een veel lagere concentratie. Daardoor kun je zo’n behandeling gewoon zelf doen, zonder het risico op roodheid in je gezicht. Waarom je een peeling zou moeten doen? Een doffe of grauwe teint wordt deels veroorzaakt door dode huidcellen, en een gebrek aan gezonde nieuwe huidcellen. Met een peeling haal je de laag dode huidcellen op een milde manier weg en wordt je huid tegelijkertijd gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. En hoe gezonder de conditie van je huid, hoe frisser je teint.

Kiehl’s – € 53

 

Dior – € 46

 

The Ordinary – € 7

 

“Oké, na het volgen van deze drie stappen is je huid z’n vale winterlook kwijt”

Stap 2: vitamine C
Vitamine C is niet alleen belangrijk in voeding, het doet ook wonderen voor je huid. Sterker nog: vitamine C is een van de best onderzochte ingrediënten in de cosmetica-wereld. Wat blijkt uit al die onderzoeken? It works. Niet alleen tegen lijntjes en rimpels – vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen – maar ook tegen pigmentvlekken en rosacea. Kortom: je krijgt er een egale, jong uitziende en stralende huid van. Van alle vitamines die je via voeding binnenkrijgt, komt een verwaarloosbaar kleine hoeveelheid terecht bij je huid. Om de voordelen van vitamine C te zien op je huid, zul je dus crèmes moeten gebruiken.

“Dat hydratatie van groot belang is voor een stralende huid, weet je vast allang”

Twee kleine sidenotes. Ten eerste: vitamine C kan je huid gevoeliger maken voor de zon. Gebruik dus óók altijd een goede zonbescherming overdag. Ten tweede: let op de concentratie in het product, want vitamine C heeft alleen effect als de concentratie ervan hoog genoeg is: minimaal 4%. En het probleem daarbij is dat vitamine C chemisch gezien een nogal instabiel ingrediënt is. Bij contact met licht of lucht, oxideert het en verliest het ingrediënt zijn werkzaamheid. Dat maakt het moeilijk om een hoge concentratie in een potje te stoppen. Gelukkig zijn er genoeg merken die het voor elkaar hebben gekregen.

Kiehl’s – € 95

 

SkinCeuticals – € 130

 

The Ordinary – € 12


Stap 3: hydratatie, véél hydratatie
Dat hydratatie van groot belang is voor een stralende huid, weet je vast allang. Een huid die vocht tekortkomt oogt vaak dof en grauw. Smeer dan ook elke dag, zowel ’s ochtends als ’s avonds, met een vochtverzorgende crème. Een van de ingrediënten die je in bijna elk hydraterend product vindt, is hyaluronzuur. Dit stofje zit van nature in je huid en doordat het tot wel duizend keer z’n eigen gewicht aan water kan vast- houden, zorgt het ervoor dat er genoeg vocht in je huid blijft zitten.

“Als finishing touch breng je een vleugje highlighter aan op je jukbeenderen”

Een ander veel gezien ingrediënt is glycerine, een goedje dat je huidbarrière versterkt. Tip: check de ingrediëntenlijst op het product. Hoe eerder hyaluronzuur of glycerine wordt genoemd in de lijst, hoe hoger de concentratie. Heb je de juiste crème voor jouw huid gevonden, dan kun je ’m klakkeloos op je gezicht smeren, maar je kunt van het aanbrengen ook een mini-massage maken. Op die manier stimuleer je de doorbloeding, waardoor je direct al een mooie glow krijgt.

Chanel – € 77

 

Biotherm – € 44

 

Clarins – € 50


Stap 4: de finishing touch
Oké, na het volgen van deze drie stappen is je huid z’n vale winterlook kwijt. Zo’n gezonde huid die van zichzelf al een glow heeft, wil je natuurlijk niet verstoppen onder een dikke laag make-up. Gebruik daarom make-upproducten met een lichte dekking, zodat de natuurlijke glow van je huid erdoorheen komt. Of: mix een drupje vloeibare highlighter met je foundation om je huid een beetje extra shine te geven. Als finishing touch breng je een vleugje highlighter aan op je jukbeenderen. Meer dan een beetje mascara en lipgloss heb je verder niet nodig; je lentehuid doet het werk.

Sensai – € 48

 

Guerlain – € 47

 

MAC – € 33

Lees ook: Shop: Dit zijn de vijf beste porieverkleinende primers die écht werken

Tekst: Marjolein Vermeij | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws