Met deze eigenschappen maak je de meeste kans op een topfunctie

Nog steeds zijn er te weinig vrouwen aan de top te vinden.

Lees ook

Hoewel vrouwen nog steeds niet altijd hetzelfde worden behandeld als mannen op carrièregebied, lijkt het erop dat er toch steeds meer vrouwelijke carrièretijgers aan de top te vinden zijn. Toch meldde NOS eerder dat het er nog steeds niet genoeg zijn. Waar blijven de vrouwen met een hoge functie? Met deze eigenschappen maak je de meeste kans op een topfunctie.

Negatief toegedicht

Het aantal vrouwen met een topfunctie is nog steeds te laag. Toch blijkt het ook maar wat moeilijk om als vrouw aan de top te staan. Waar mannen als ‘echte vent’ worden gezien wanneer ze assertief gedrag vertonen en besluitvaardig zijn, worden vrouwen al gauw een bitch genoemd. “Bij vrouwen worden diezelfde eigenschappen negatief uitgelegd. Besluitvaardigheid is opeens een teken van bazigheid”, vertelde sociaal psycholoog Romy van der Lee aan NOS. Uit meerdere onderzoeken is inderdaad gebleken dat vrouwen met een hogere functie vaak negatief worden toegedicht. 

Belangrijke eigenschap

Hoe komen vrouwen alsnog aan een topfunctie? Volgens Ralf Knegtmans, managing partner van recruitmentbureau De Vroedt & Thierry, hangt dat af van een heel belangrijke eigenschap. Ze moeten volgens hem minder bescheiden zijn. “Ik maak opvallend vaak mee dat vrouwen een gesprek afbellen omdat ze ‘slechts’ aan zeven van de acht competenties voldoen. Een man die aan zes competenties voldoet, solliciteert wel.” Wat wij als vrouwen dus moeten doen? Niet te veel twijfelen aan onszelf en meer vertrouwen hebben! 

Lees ook: Wat als je het niet goed kunt vinden met je baas? 

Beeld: Getty

Laatste nieuws

Zie ook