Dit eierstokkanker-symptoom moet je weten

Heb jij langdurig last van een opgeblazen gevoel?

Lees ook

We ervaren allemaal wel eens een opgeblazen gevoel, wat we vervolgens wegschuiven als een gevolg van een te uitgebreid ontbijt of te veel gegeten koekjes. Maar, let op. Het kan deel uitmaken van een groter probleem.

Eierstokkanker
De organisatie Target Ovarian Cancer wil aandacht vragen voor eierstokkanker en dit opgeblazen gevoel. Dit gevoel is namelijk niet normaal. Het kan een symptoom van eierstokkanker zijn. Recent onderzoek toonde aan dat 50% van de vrouwen de signalen van eierstokkanker niet door hebben.  Een gevolg hiervan is dat vrouwen voor ‘eigen dokter’ gaan spelen. Ze nemen yoghurt in plaats van vla zodat hun opgeblazen gevoel verdwijnt, terwijl ze in feite een dokter moeten bezoeken.

Bewustzijn
Annwen Jones, algemeen directeur van Target Ovarian Cancer zegt: “Vrouwen moeten hun leven niet riskeren omdat ze de symptomen van eierstokkanker niet kennen. Levens kunnen worden gered door het bewustzijn van eierstokkanker.” Volgens hoofd-kankerinformatie-verpleger Martin Ledwick van Cancer Research UK  zijn de symptomen van eierstokkanker niet makkelijk zichtbaar, omdat ze erg vaag kunnen zijn. “De symptomen kunnen gerelateerd zijn aan minder serieuze condities, vooral als we het hebben over lagere stadia eierstokkanker-symptomen.”

Even op een rijtje
1/ Er is een hogere kans dat de symptomen door kanker worden veroorzaakt als deze nieuw en behoorlijk heftig zijn en niet snel overgaan.
2/  Heb je bijna elke dag last van één of meerdere van de volgende symptomen, dit voor drie weken of langer, ga dan naar de huisarts:

  • Blijvend opgeblazen gevoel
  • Snel volzitten / geen eetlust hebben
  • Veel vaker dan normaal naar de wc moeten
  • Pijn bij de buik of bekken
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies

3/ Zeker als je over de vijftig jaar bent of een familiegeschiedenis kent waarin eierstokkanker voorkomt, laat je dan checken.

Al met al is het belangrijk om te herinneren dat deze symptomen ook een teken van andere ziektes kunnen zijn. De meeste vrouwen hebben (gelukkig) geen kanker.

Lees ook: Vrouw waarschuwt voor dít onbekende symptoom van borstkanker

Bron: Marie Claire UK l Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook