10 dingen die Rihanna een icoon van deze tijd maken

Happy 30, RiRi!

Lees ook

Rihanna wordt 30 vandaag en dat is een big deal! Robyn Rihanna Fenty heeft al een lange weg afgelegd; van haar Music of the Sun-album en de ontdekking door Jay-Z, tot de gloriedagen in haar laatste jaren als twintiger. Zeven van de acht studio albums die RiRi uitbracht werden platinum. Maar de positieve en creatieve invloed overal ter wereld gaat veel verder dan haar zangcarrière. Deze mode-en beautyqueen heeft, geloof ons, ook maar 24 uur in een dag en laat alle ‘side jobs’ vlotjes verlopen. En dat is niet eens een steek onder het water. 

Eigen pad bepaald
Wij hebben een oprechte waardering voor het immense succes dat ze buiten het zingen heeft weten te bereiken. De impact van de zangeres uit het tropische Barbados is wereldwijd, gaat altijd viraal, is uniek en vooral unapologetic (net zoals haar album uit 2012). Ze wordt bewonderd door miljoenen fans en heeft een soort invloed dat door een andere popsterren niet kan worden geëvenaard. Het ding is; de jonge zangeres met dik Barbadiaans accent heeft haar eigen pad bepaald, is erin blijven cruisen tot op het punt, dat ze nu, op dertigjarige leeftijd als een echt icoon wordt beschouwd. 

Met dat in gedachten, blikken we terug op tien momenten waar we alle lof voor haar verzamelen:

1/ Umbrella ella ella eh eh
Wanneer artiest en producer Jay-Z in het begin van je carrière zich met alles bemoeit, eindig je gegarandeerd succesvol in die industrie. Haar song ‘Umbrella’ was RiRi’s eerste nummer één hit and Jay’s derde na ‘Heartbreaker’ (1999) en ‘Crazy in Love’ (2003). Dit is ook de hit waar we kennismaakten met de meer edgy Rihanna.  

via GIPHY

2/ Succesbezorger
Volgens Refinery 29 is Rihanna de eerste vrouwelijke artiest die samenwerkte met DJ Calvin Harris in 2011 voor ‘We Found Love’, dat het ook meteen de eerste nummer één hit van Harris maakte. Hetzelfde gebeurde met artiest Mikky Ekko, die zichzelf in de kijker zette in haar hit ‘Stay’.

via GIPHY

3/ Gevoelige noot
Wanneer we het toch over ‘Stay’ hebben; wanneer Rihanna deze ballad voor het eerst live zong tijdens de Grammy’s in 2013 zagen we een gevoelige kant van haar sinds haar break up met zanger Chris Brown. Dit was een van de statements waarin ze zich toonde hoe’n veelzijdige artiest ze eigenlijk wel is. Kippenvel bij iedereen op dat moment! 

4/ Caraïbische roots
Vergeet nooit waar Rihanna vandaan komt. En ja, als je het goed herinnert is ‘Pon De Replay’ het liedje waar alles mee startte. Deze hit bracht de Caraïbische muziek naar een publiek dat het anders nooit zou ontdekken. In verschillende van haar songs als ‘Man Down’, ‘Rude Boy’, ‘What’s my Name’ en de meest recente ‘Work’ met haar ex-lief Drake bracht ze haar roots naar voren.

via GIPHY

5/ Anti
Deze knaller van een album is Rihanna’s meest succesvolle tot nu toe, waarbij na twee jaar nog steeds records worden verbroken. Artiesten als SZA, Travis Scott en Florence and the Machine lieten een zware indruk na. Met hits als ‘Needed Me’, ‘Same Ol’ Mistakes’ en ‘Kiss it Better’ als leidende hits op het album kon het onmogelijk floppen. 

via GIPHY

6/ Fenty Beauty
Naast haar modemerk Fenty wurmde Rihanna zichzelf vorig jaar in de beauty industrie en gaf ze ons niet alleen de Trophy Wife-highlighter, maar nog belangrijker; ze toonde de rest van de beauty industrie dat diversiteit mogelijk moet zijn met haar veertig tinten foundation op de markt te brengen. De campagne die erbij hoorde had namen als Slick Woods, Duckie Thot, Paloma Elesser en Leomie Anderson om er een paar te noemen. Fenty Beauty by Rihanna werd ook meteen gedoopt tot een van de 25 beste uitvindingen van 2017 in de Time’s lijst . Niet niks dus!

Fenty Beauty by Rihanna werd in één klap succesvol.

 

7/ Harvard University Humanitarian Award
De Harvard Foundation voor ‘Intercultural and Race Relations’ eerde Rihanna met de 2017 ‘Harvard Humanitarian of the Year’-award voor haar goed werk in haar thuisland Barbados. Ze opende, hilarisch als ze is, met de zin “So, I made it to Harvard.” 

8/ CFDA Fashion Icon Award
Wanneer in 2014 de ‘Diamonds’-zangeres met haar doorschijnende Swarovski-kristallen jurk van Adam Selman haar ‘Fashion Icon’-award in ontvangst nam, creëerde ze een iconisch moment. Deze mijlpaal bevestigde nogmaals wat we al lang wisten van Rihanna’s stijl: ze vindt trends zo uit en tast constant grenzen met haar mode-en beauty stijlkeuzes. “Fashion zou nooit frustrerend mogen zijn, het moet leuk blijven”, aldus Rihanna tijdens haar speech. “Zolang ik het mij herinner is mode mijn verdedigingsmechanisme geweest.”

 

 

9/ Met Gala Momma
En we vergeten ook haar meest memorabele Met Gala-jurken niet. Het is groot, het is kleurrijk en een tikkeltje gek; Rihanna doet ’t gewoon. Daarom houden we van haar!

Rihanna in Guo Pei in 2015.

 

Rihanna in Commes des Garcons in 2017.

 

10/ Icoon
Ze is mode. Ze is muziek. Ze is beauty. Ze is een muze voor velen. Ze is seksuele vrijheid. Ze is persoonlijkheid in het kwadraat. Ze is filantropisch. Ze is gewoon legendaRIH. Proost op nog 30 jaar meer van deze Caraïbische prinses.

Lees ook: Zo wordt Rihanna in één klap jouw huisbaas

Bron: Marie Claire South Africa | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook