Sofia Helin: “Ik hoop iets in gang te zetten in jullie land”

Als Saga in The bridge speelt ze een van de meest interessante vrouwenrollen ooit.

Als Saga in The Bridge speelt ze een van de meest interessante vrouwenrollen ooit, ze liep voorop in de Zweedse #metoo-beweging en ook over de Nederlandse politiek heeft ze nog wel iets te zeggen. Marie Claire sprak actrice Sofia Helin (45).

Wat is volgens jou het geheim achter het succes van The bridge? 
“Los van het sterke misdaadverhaal denk ik dat een groot deel van de kracht zit in de complexe personages. De karakters van Saga en Henrik (de Deense rechercheur met wie Saga samenwerkt, red.) hebben zo veel lagen en mensen worden vanzelf meegesleurd in hun worstelingen. Je kijkt de serie in eerste instantie voor het spannende verhaal, maar je blijft hangen, omdat je wilt weten hoe het met hen persoonlijk afloopt”.

Is dit dé rol waar elke actrice van droomt?
“Absoluut, al heb ik de rol in eerste instantie geweigerd, omdat ik dacht dat-ie saai zou worden. Er zijn zo veel Zweedse krimi/drama’s en voor mijn gevoel zat de wereld niet te wachten op de volgende Lisbeth Salander (hacker uit de Millennial- trilogie, red.). Toch liet ik me overhalen en toen ik me eenmaal ging verdiepen in de rol, ontdekte ik dat we iets heel bijzonders in handen hadden. Saga lijkt emotieloos, maar eigenlijk is ze een heel gepassioneerd persoon. Ze is alleen niet in staat om bij haar gevoel te komen. Ik heb haar altijd gespeeld als iemand die wel liefde wil, maar niet met anderen kan connecten, wat eigenlijk heel tragisch is”.

“Mijn emoties zitten me vaak in de weg”

Herken jij iets van jezelf in Saga?
“Nee, ik ben juist heel open, sociaal en gevoelig. Dat maakte ook dat ik haar aanvankelijk maar koud vond. Totdat ik mensen sprak die net als Saga Asperger hebben en ik merkte dat ik vol vooroordelen zat. Ze doen wel hun best om sociaal te zijn, maar dit wordt vaak niet gezien door hun onbeholpen manier van communiceren. Ik sprak een politieman en die vertelde me dat iemand als Saga een fantastische rechercheur is, omdat ze niet wordt gehinderd door haar emoties. Op dat vlak zou ik nog veel van haar kunnen leren, want mijn emoties zitten me juist heel vaak in de weg”.

Wat kunnen we dit seizoen verwachten?
“Saga en Henrik moeten allebei dealen met een hoop persoonlijke ellende en dat heeft grote gevolgen voor hun relatie. Ze moeten de confrontatie aangaan met hun verleden en een grote verandering doormaken. Dit is het laatste seizoen van The bridge, dus veel verhaallijnen zullen een ontknoping krijgen. Ik denk dat het goed is om te stoppen nu de serie nog op een hoogtepunt is. Te veel series worden eindeloos gerekt en dat komt de kwaliteit niet ten goede”.

Jij liep voorop in de #metoo-beweging in Zweden. Wat is jouw advies voor vrouwen in Nederland?
“Verenig je en kijk wat je samen kunt bereiken. In Zweden zijn we met heel veel actrices bij elkaar gekomen en hebben we al onze verhalen over seksuele intimidatie openbaar gemaakt, zonder namen te noemen. Hiermee is echt een beweging op gang gekomen in Zweden die vrouwen in een sterkere positie zet. Wij moeten onszelf op gelijke hoogte zetten met mannen, anders kun je ook niet verwachten dat je leidende rollen krijgt”.

Je sprak je eerder ook al fel uit tegen De Wallen in Amsterdam?
“Ja, ik vind het schokkend dat zoiets mensonterends nog steeds kan bestaan. De Wallen moeten wat mij betreft zo snel mogelijk gesloten worden. Maak er desnoods een museum van, zoals met de Berlijnse Muur is gebeurd. Zo houdt Amsterdam zijn toeristische attractie, maar kun je mensen wel meegeven dat vrouwen nooit meer zo slecht behandeld mogen worden. Ik blijf me uitspreken tegen deze vorm van vrouwenhandel en hoop dat ik daarmee iets in gang kan zetten in jullie land”.

Het vierde seizoen van The bridge is nu te zien op lumiereseries.com. Op 13 maart verschijnt het ook op dvd en blu-ray.

Lees ook: Must-see: Dé Netflix-serie voor iedereen die van extravagante huizen houdt

Tekst: Jill Waas  l Beeld: ANP 

Laatste nieuws