There's no place like home, en dat geldt al helemaal voor je bed. Het maakt niet uit in wat voor luxe hotel je slaapt, je eigen bed is en blijft toch altijd het allerfijnste. Maar hoe zit dat eigenlijk? En waarom is dit vooral de eerste nacht zo heftig?
First night effect
Je wordt doodvermoeid wakker, voelt je niet helemaal fit en lijkt opeens overal last van te hebben: in een ander bed slapen gaat bij velen lang niet altijd over rozen. De meesten hebben vooral de eerste nacht moeite met het slapen in een ander bed dan hun eigen, waardoor het verlangen naar het eigen vertrouwde plekje alleen maar groter wordt. De klachten hiervan zouden alles te maken hebben met het zogenaamde first night effect. Volgens een onderzoek van Brown University zou je bovenkamer het namelijk direct merken wanneer je in een andere omgeving dan thuis bent.
Tweede nacht
Het maakt dan ook niet uit hoe donker en stil het in je kamer is; je linkerhersenhelft blijft, hoe ver je ook in dromenland bent, actief én alert om zo eventueel gevaar te herkennen. Voor de tweede nacht geldt dat de beide hersenhelften weer gelijk zijn en ze gewend zijn aan je nieuwe 'slaapruimte'. Wanneer jij de volgende keer dus stampvoetend naar de receptie wil lopen omdat het bed niet goed is, slaap er dan letterlijk nog even een nachtje over. Pas dan weet je namelijk pas écht of het aan je bed ligt of niet...
Beeld: Getty