Interview met Zoë Kravitz: “Het is mij nooit te doen geweest om roem”

Marie Claire mocht de jonge Zoë Kravitz spreken in Parijs.

Lees ook

Ze is het anti-rolmodel, maar dat maakt Zoë Kravitz (29) des te inspirerender. Dankzij haar rol in hitserie Big Little Lies én een nieuwe campagne voor YSL Beauty staat de actrice meer dan ooit in de spotlights. En dat geeft haar mooi de gelegenheid om te strijden tegen vrouwenrivaliteit en racisme in Hollywood. 

Zoë Kravitz is het soort vrouw dat een ruimte vult met energie zodra ze binnenkomt. Sprankelend, zelfverzekerd en New Yorks-hip met haar tattoos, vele sieraden en de pixie-coupe die ze zich vorig jaar liet aanmeten. “Mensen identificeerden me zo met mijn haar dat ik het besloot af te knippen”, vertelt ze. “Ik heb me heel lang verscholen achter mijn lange vlechten, ik voelde me er vrouwelijk en sexy door. Het leek me echter interessant om eens wat dieper in de betekenis van vrouwelijkheid te duiken. Te ontdekken hoe ik op en top vrouw kan zijn zonder de uiterlijke kenmerken die we eraan verbinden. Ik geloof dat vrouwelijkheid een kwaliteit is, een energie, en dat het niet draait om hoe we eruitzien of wat we aantrekken”, aldus de actrice, die zich ‘vrijer’ zegt te voelen met haar korte koppie.

De dochter van
Hoewel Zoë inmiddels tien jaar in het vak zit, werd ze lange tijd gezien als ‘de dochter van’. Nu is dat niet zo gek als je ouders de legendarische Lenny Kravitz en Lisa Bonet zijn (en vergeet ook stiefvader Jason Momoa, a.k.a. Khal Drogo uit Game of thrones, niet). Maar dankzij recente rollen in Big little lies, Fantastic Beasts en Girls Night Out plús de beautycampagne die ze binnensleepte voor Yves Saint Laurent, is het nu Zoë waaraan iedereen denkt bij de naam Kravitz. Met deze rollen blijft ze weg van grote actiefilms als Divergent en X-Men: first class, die haar op de kaart zetten als actrice. “Ik wilde meer inhoud, meer drama. Het is mij nooit te doen geweest om roem of om hoofdrollen spelen in de grootste films. Ik wil werken met de beste acteurs en regisseurs en geïnspireerd raken op de set”, zegt ze over de keuzes die ze in haar carrière maakt. “Big Little Lies is daar een mooi voorbeeld van. Ik was zo happy dat ik de kans kreeg om een serie te maken met een regisseur wiens werk ik te gek vind en met actrices als Reese Witherspoon en Nicole Kidman, die ik al mijn hele leven bewonder. Dat ze deze serie ook nog eens zelf produceerden, maakte helemaal dat ik aan boord wilde springen. Ik ben nog aan het bijkomen van het feit dat we een Emmy Award én een Golden Globe hebben gewonnen. Het is geweldig om iets waar je zo trots op bent te vieren met mensen waar je gek op bent.” Inmiddels is een tweede seizoen van Big Little Lies aangekondigd.

 

WWWWOOOWWWWWWW • big love to my #biglittlelies fam. I love all of you !!

Een bericht gedeeld door Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) op

 

“We moeten ophouden elkaar als rivales te zien”

Wat Kravitz nog het meest aansprak in haar personage Bonnie, is dat haar etniciteit niet wordt benoemd. “Ik werd eens niet getypecast. Ras speelt in het personage van Bonnie geen rol en dat is heel verfrissend”, zegt de actrice, die meent dat racisme in Hollywood nog steeds springlevend is. “Ik heb in de filmwereld zoveel dingen meegemaakt waarbij mijn etniciteit een probleem was. Bijvoorbeeld dat ik geen auditie mocht doen voor de Batman-film The Dark Knight Rises omdat ze niet voor ‘urban’ wilden gaan.”

Hollywood denkt veel te wit, meent de actrice. “Als je een script leest en er staat ‘Jane, 26 jaar, knap en uitgesproken”, dan kun je ervan uitgaan dat ze blank is. Anders staat er: ‘Sarah, 27, Afro-Amerikaans, funky.’ Ik vind het shocking dat dit zo specifiek wordt benoemd. Gebeurt dat niet, dan is het vanzelfsprekend dat alle anderen in het verhaal blank zijn”, zei ze in een eerder interview.

Kravitz weigert zich in een bepaalde hoek te laten duwen. “Het is niet zo dat ik bewust auditie ga doen voor blanke rollen om mijn punt te maken. Ik probeer kleurenblind te zijn in de rollen die ik kies en alleen maar te denken: wat spreekt mij aan en waarmee kan ik een interessant verhaal vertellen?”

De beste, de mooiste en de slankste
In de beginjaren van haar carrière kreeg Zoë continu de vraag hoe ze het vond om een rolmodel voor jonge vrouwen te zijn. “Ik kreeg de kriebels van die vraag, want het gaf me het gevoel dat ik perfect moest zijn, en ik ben allesbehalve perfect. Pas nu ik wat ouder word, besef ik dat ik ook kan laten zien dat het juist prima is om níet perfect te zijn. Wij vrouwen zijn allemaal zoekende in ons leven, en het is goed om anderen te laten weten dat het oké is als je het eventjes niet zo goed weet.”

Ze vindt het verontrustend dat vrouwen in onze maatschappij in het algemeen, en in Hollywood in het bijzonder, continu tegen elkaar worden opgezet. “We moeten de hele tijd maar strijden met elkaar om wie de beste, de mooiste of de slankste is. Alles in onze samenleving draait om schoonheid en perfectie en we zijn het haast verplicht om de beste versie van onszelf te zijn. In de media, reclames en op televisie krijgen we ook steeds maar één type vrouw met één soort lichaam voorgespiegeld. Het is dus niet zo gek dat we ons daarmee gaan vergelijken”, zegt ze.

“Ik probeer kleurenblind te zijn in de rollen die ik kies”

Zoë vervolgt haar pleidooi: “Vrouwen moeten eens ophouden met elkaar als rivales te zien, in plaats daarvan zouden we elkaar meer moeten steunen. Er is genoeg ruimte voor ons allemaal, voor elk type vrouw. Uiteindelijk voeren we allemaal dezelfde strijd voor gelijkheid en respect. Als je een andere vrouw omlaaghaalt, houd je ook jezelf klein. Dat laat Big Little Lies heel treffend zien: op het moment dat de vrouwen samen een front vormen, winnen ze. Uiteindelijk hebben ze allemaal dezelfde worstelingen, ook al dealen ze er ieder op een andere manier mee.”

Door haar rol in de hitserie wordt Zoë nogal eens vergeleken met haar personage Bonnie. “Mensen denken dat ik veel meer hippie-dippie ben dan ik werkelijk ben. En ik ben ook zeker niet zo geduldig en compassievol al zij is; ik kan behoorlijk provocerend zijn. Ik snap wel dat Reese’s personage deze nieuwe vrouw van haar ex-man als een bedreiging ziet, want hoe aardiger ze doet, hoe irritanter ze is. Bonnie had heel makkelijk als een eendimensionaal karakter geschreven kunnen worden: de hotte, jonge nieuwe vriendin die altijd perfect en aardig is. Maar uiteindelijk leef je toch met haar mee, voel je haar worstelingen en frustraties, waardoor de rol diepgang krijgt.”

New Yorks hip
De stijl van Zoë Kravitz laat zich het best omschrijven als een mix tussen laid-back en New Yorks hip. “Mode heeft me altijd gefascineerd”, zegt ze. “Het triggert allerlei soorten ideeën, herinneringen en associaties. Ik houd ervan om uit te pakken met een gekke outfit. Tegelijkertijd woon ik in New York en ben ik veel onderweg – te voet of met de metro – dus moet mijn kleding ook comfortabel zijn. Je ziet er niet cool of sexy uit als je je ongemakkelijk voelt in wat je draagt; dat is niet aantrekkelijk.”

De actrice laat zich in haar stijl nooit leiden door wat anderen vinden. “Ik probeer te ontdekken wat bij mijn persoonlijkheid past en daar zelfverzekerd in te zijn. Op het moment dat je je voor anderen gaat kleden, verlies je de magie. In mijn keuzes laat ik me inspireren door alles om me heen: foto’s, muziek, films et cetera. Als ík me goed voel in een outfit, maakt het niet uit wat anderen ervan vinden.”
Haar uitgesproken stijl heeft Zoë niet altijd gehad. “Als kind schaamde ik me dood voor de kledingkeuzes van mijn ouders. Ze trokken zich van niemand iets aan en waren volkomen zichzelf in de manier waarop ze zich uitten. Terugkijkend is dat iets wat ik juist aan hen bewonder, maar als jong meisje kijk je daar toch anders tegen aan.”

Anno 2018 is de kledingkast van haar ouders een ware schatkamer voor de actrice. Ze vertelt: “Mijn moeder heeft heel veel te gekke vintage jurken. Maar die kan ik niet zomaar inpikken, want ze zit er bovenop. Soms laat ze me echter haar garderobe plunderen en mag ik wat items lenen. Van mijn vader draag ik veel oversized T-shirts. Hij heeft er ontzettend veel en ik ben er gek op.”

Kravitz zet zichzelf graag neer als stijlkameleon. “Ik houd er niet van als mensen me qua stijl meteen in een hokje kunnen plaatsen. We hebben allemaal verschillende persoonlijkheden: soms vind ik het leuk om me heel vrouwelijk te kleden en soms voel ik me juist sexier met een jongensachtige look. Ik luister elke dag goed naar mijn gevoel en kleed me daar naar.”

“Humor is belangrijk in onze familie – we leven om te lachen”

Sterke vrouwen
Hoewel Zoë zichzelf ziet als het anti-rolmodel, heeft ze zelf wel een hoop vrouwen in haar omgeving die haar inspireren. “In de eerste plaats mijn moeder en mijn beide oma’s. Zij hebben me geleerd wat het betekent om een vrouw te zijn. Ik ben bij mijn moeder in Californië opgegroeid en ze had geweldige vriendinnen om zich heen, zoals mijn peetmoeder Marisa Tomei (actrice in onder andere The Wrestler, red.). Ik ben altijd omringd geweest door sterke en vooral grappige vrouwen. Humor is belangrijk in onze familie – we leven om te lachen.” Kravitz’ band met moeder Lisa Bonet is hechter dan ooit. “Hoe ouder ik word, hoe beter we elkaar als vrouwen gaan begrijpen. Op een bepaald moment besefte ik dat mijn ouders ook maar gewoon mensen zijn die hun best doen om het allemaal uit te vinden in het leven.”

 

 

Been marchin since the last one. #womensmarch

Een bericht gedeeld door Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) op

 

Andere voorbeelden zijn actrices als Susan Sarandon, Helena Bonham Carter en co-stars Reese Witherspoon en Nicole Kidman. “Wat hen kenmerkt is dat ze sexy, talentvol, fantastisch, intelligent en uitgesproken tegelijk zijn. Ze durven hun eigen richting te kiezen en onconventionele keuzes te maken in hun carrière. Dat zij met mij willen werken, is een droom. Ik laat me graag door deze powervrouwen uitdagen.”

ZOË VOOR YSL BEAUTY

Zoë Kravitz is sinds vorig jaar het nieuwe gezicht van YSL Beauty. Marie Claire’s Marjolein sprak haar in Parijs over deze beautiful samenwerking.

Wat was je eerste reactie toen YSL je vroeg om beauty ambassador te worden?
“Vooral shock! YSL is een merk dat ik altijd al gaaf heb gevonden. Het is dus een easy job, want ik gebruikte de producten toch al. Ik vind het fijn dat ik me niet anders hoef voor te doen dan ik ben. Ze waarderen mijn eigen stijl en laten me echt mezelf zijn.”

Wat had je Yves Saint Laurent willen vragen als je hem had gekend? 
“Ik zou willen weten wat beauty voor hem betekent. In zijn ontwerpen speelde hij met de grens tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ik had heel graag van hem willen weten hoe hij over schoonheid dacht.”

Wat betekent make-up voor jou?
“Make-up artists zijn kunstenaars. Fantastisch wat zij kunnen. Net als muziek, film en mode is beauty een manier om jezelf uit te drukken.”

Hoe ziet jouw beautyroutine eruit?
“Ik was mijn gezicht en gebruik daarna een moisturizer. Onder mijn ogen en rond mijn neusvleugels breng ik een concealer aan. Verder gebruik ik een beetje highlighter en wenkbrauwgel. Eigenlijk heel simpel. Ik houd van een no make-up look.”

Welk beauty-advies kreeg je mee van je moeder?
“Mijn moeder houdt net als ik van een naturelle make-up. Ze drukte me altijd op het hart dat schoonheid iets is dat van binnenuit komt. Zelfs een grote hoeveelheid make-up kan niet verbergen dat je ongelukkig bent met jezelf.”

Wat is je slechte beauty habit?
“Pukkeltjes uitdrukken. Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen.”

Wat hoop je te bereiken met je ambassadeurschap?
“Ik hoop mensen te inspireren. Niet alleen vrouwen, maar iedereen die make-up gebruikt om zich uit te drukken. Ik wil dat ze zichzelf kunnen zijn, zoals ik dat ook ben in de campagne voor YSL. Gebruik make-up om te highlighten wat je mooi vindt aan jezelf en wat je anderen wilt laten zien.”

Lees ook: Dit zijn de beste mascara’s aller tijden

Tekst: Jill Waas, Marjolein Vermeij | Beeld: YSL

Laatste nieuws

Zie ook