Deze jonge Nederlandse vrouw rockt de muziekbusiness

"Zo regel ik met o.a. Tyga en Mario dingen heel direct, gewoon via WhatsApp"

Lees ook

Sarah Maria Elvira is pas 24 jaar oud maar nu al ‘Hoofd Europa’ van de Amerikaanse platenmaatschappij EMPIRE. Haar dagelijkse bezigheden? Het ene moment heeft Sarah meetings met grote mediabedrijven zoals Spotify en BBC, het andere moment zit ze in de studio met wereldartiesten als Tyga, Kendrick Lamar en Chris Brown. Dit alles gebeurt natuurlijk niet hier, Sarah vliegt daarom ook regelmatig de hele wereld over. Sounds like a dream en zo beaamt Sarah ook. Ze vertelt ons hoe ze is gekomen waar ze nu staat en wie haar lievelingetje is van alle topartiesten waar ze meewerkt. 

Dus, Sarah, je leeft de American Dream. Hoe ben je bij EMPIRE terechtgekomen?
“Vanaf jongs af aan keek ik al veel naar The Box, TMF en dat soort programma’s. Ik zong en danste de hele dag, later ging ik ook op zangles. Op een gegeven moment begon ik ook instrumenten te bespelen waarna ik op mijn veertiende begon met produceren en draaien. Vanuit daar ben ik de businesskant meer gaan opzoeken en organiseerde ik evenementen. Toen ik als music editor werkzaam was bij Deezer heb ik voor mijzelf een nieuw doel gesteld. Ik moest en zou voor een Amerikaanse platenmaatschappij gaan werken, maar dan wel vanuit Nederland want verhuizen naar de andere kant van de wereld is nogal wat. Ik ben als een gek gaan zoeken naar CEO’s en andere mensen in hoge functies bij toffe bedrijven, uiteindelijk ben ik mijn huidige baas Ghazi Shami van EMPIRE gaan volgen op Instagram en een privébericht gestuurd. Binnen een dag was de connectie gelegd. Nog geen twee maanden later kwam hij mij opzoeken in Amsterdam en werd mij de baan aangeboden die ik heel graag wilde.”

Dat is ballen hebben. Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?
“Een normale dag in Amsterdam begint met het luisteren naar alle nieuwe releases van die week zodat ik kan bepalen hoe ik de marketing en PR rondom de artiesten ga opzetten. Ik heb een hoop meetings met mediabedrijven zoals BBC, Spotify, of Deezer. Ook zit ik regelmatig met songwriters en producers om de tafel. Ik vlieg regelmatig artiesten over naar Europa en dan regel ik alles van promotie tot aan hun beveiliging. Als ik dus niet in Amsterdam ben, dan ben ik aan het reizen, begeleiden en netwerken.”

Veel geregel dus. Met welke artiest werk je graag samen?
“Ik heb eigenlijk geen favoriete artiest. Met met veel artiesten heb ik goede ervaringen. Het is vaak wel een stuk makkelijker als de lijntjes kort zijn en er geen management tussen zit. Zo regel ik met o.a. Tyga en Mario dingen heel direct, gewoon via WhatsApp. Ze zijn beiden ontzettend relaxed en down to earth. Verder zijn er een hoop leuke teams, het komt bijna nooit voor dat het niet leuk is. Je hebt beide hetzelfde doel dus er is vaak een hoop enthousiasme.” 

 “Zo regel ik met o.a. Tyga en Mario dingen heel direct, gewoon via WhatsApp”

Hoe scout je nieuwe artiesten? Is dat een onderbuikgevoel of werk je met een afvinklijstje?
“Bij het scouten van artiesten gaat het niet echt om een onderbuikgevoel. Ik denk dat als je oor hebt voor muziek en een hele hoop kennis hebt van de markt, dat het eerder een strategische kwestie is. Tussen marketing en psychologie zit uiteindelijk een hele dunne lijn. Een bepaalde sound zal op een moment goed werken omdat er voor veel mensen herkenningspunten in een track zitten. Dat kunnen geluiden zijn maar het kan ook liggen aan de tekst. Mensen zijn aan de ene kant altijd opzoek naar vernieuwing maar aan de andere kant vindt iedereen het ook lekker om comfortabel in hetzelfde patroon te blijven zitten.”

Welk nummer staat er op dit moment bij jou on repeat?
“Daar stel je me even een lastige vraag, ik luister naar zoveel muziek. De laatste twee weken staat Fiji Macintosh met Wintertime Nights vaak aan.”

“Ik ben voor het grootste deel mijn eigen inspiratiebron, want ik kan mijzelf blijven verbazen en nieuwe dingen aanleren”

Nice, ga ik straks meteen luisteren. Wie is je grootste inspiratiebron?
“Ik haal een hoop kracht uit de goede dingen die andere mensen doen en zeggen, maar ook zeker uit de doelen die ik zelf behaal. Ik doe hard mijn best om een zo goed mogelijk mens te zijn en om zo veel mogelijk te leren binnen mijn vakgebied. Als ik dan merk dat ik alles wat ik leer meeneem en op beide vlakken weer vooruitga, raak ik weer meer geïnspireerd. Dus ik ben voor het grootste deel mijn eigen inspiratiebron, want ik kan mijzelf blijven verbazen en nieuwe dingen aanleren.”

Je reist veel voor je baan, wat is je favoriete bestemming?
“Mijn favoriete bestemming of all places is gewoon Frankrijk. Ik ga jaarlijks naar Cannes voor een conferentie waar een hele hoop Nederlandse contacten en vrienden zijn en dat is supergezellig. Ook ben ik gek op het zonnetje en zijn de bergen met helderblauw water echt prachtig. Ook ga ik bijna elke twee maanden eens naar Parijs. Het is echt een van mijn lievelingssteden. De architectuur en cultuur heeft zoiets liefs en romantisch. Ik heb in Parijs een hoop vrienden en relaties waar ik het altijd mega leuk mee heb.”

 


Nog een tip om een beetje fris het vliegtuig uit te komen?
“Volgens mij is het echt onmogelijk om fris het vliegtuig uit te komen. Ik probeer elke keer verschillende dingen maar het blijft een taak. Ik neem wel altijd mijn hydraterende spray van Chanel mee, als je dan suffig bent van het vliegen en dat op je gezicht sprayt, ben je meteen wakker. Verder zou ik als het om lange vluchten gaat ook lekker wat eten kopen op het vliegveld. Van het eten dat ze je in het vliegtuig voorschotelen word je niet gelukkig. KLM en British Airways hebben op de korte vluchten altijd wel een zakje chips voor je, daar kijk ik meestal wel naar uit.” 

Wat is het beste advies dat je zelf ooit hebt gehad?
“‘Don’t stress over things you can’t control’. Ik hoor het mijn baas nog zeggen. Je moet in welke situatie dan ook gewoon kalm blijven. Je verspilt je eigen energie als je je druk gaat maken. Als er een probleem is wordt het daardoor alleen maar minder snel opgelost. Als je kalm blijft kun je rustig nadenken en kun je veel meer oplossingsgericht te werk gaan. Dit is er een waar ik veel aan gehad heb, ik ben nu meer zen dan ooit tevoren.”

“Wees niet bang om een risicootje of tien te nemen”

Heb je gelijk in. En wat voor advies zou je andere ambitieuze vrouwen geven?
“Wees niet bang om een risicootje of tien te nemen. Creëer je eigen vangnet en ga doen wat je altijd al wilde doen. En daarbij, hulp is fijn maar wees niet afhankelijk van iemand anders! You do you, je was in de buik van je moeder ook negen maanden alleen, you can do this.”  

Wat zijn je toekomstplannen? Nog iets leuks in het vooruitzicht? 
“Ik heb geleerd om niet op de zaken vooruit te lopen. Ik heb absoluut hele leuke toekomstplannen maar die ga ik in alle stilte uitvoeren. Op de korte termijn kan ik wel zeggen dat er een hoop toffe dingen aankomen met de zoon van P. Diddy, aka King Combs, maar ook een aantal toffe tripjes naar andere plekken op de wereld. Zo zal ik dit jaar ook meer in New York en Stockholm zijn, daar kijk ik wel echt naar uit! Lekker Flying Blue-punten sparen.”

Lees ook: Deze vrouwen lieten alles achter en werken nu onder een plamboom in Bali

Tekst: Rachelle Verdel | Beeld: Sarah Maria Elvira 

Laatste nieuws

Zie ook