Heb je te veel van deze 'motiverende' carrièrequotes gezien? Wij ook. Het is tijd om wat weerstand te geven tegen het idee dat 'doen waar je van houdt' de enige manier is om gelukkig te zijn op je werk.
Er is van kleins af aan bij ons ingeprent: als we niet totaal verliefd zijn op ons werk, we niet zo gelukkig zijn als we zouden kunnen zijn. Maar de waarheid is dat dit niet alleen onhaalbaar is, het is vooral onzin. We kunnen niet allemaal voortdurend op zoek zijn naar passie. Tevredenheid is ook goed genoeg.
1/ "Doe waar je van houdt" vs "ga waar het geld is"
Steve Jobs was geen onbekende in motiverende quotes: "De enige manier om geweldig werk te doen is om lief te hebben wat je doet. Als je het nog niet hebt gevonden, blijf zoeken, neem geen genoegen." Maar de oprichter van Apple volgde in feite zijn eigen advies niet volgens Forbes: “Als hij echt zijn passie zou volgen, zou Jobs een geweldige Zen-leraar zijn geworden. Hij kwam slechts per toeval op het fenomeen technologie, management en marketing.”
Dus als je een baan hebt waar je minder enthousiast over bent, maar de rekeningen betaalt, is dat goed. Niet alleen is het advies om "je passie te volgen" overbodig, in ons economisch klimaat - zowel lokaal als internationaal - is het vaak onhaalbaar.
2/ "Het leven is te kort voor een baan waar je niet van houdt" vs "Het leven heeft te veel fasen om alleen die banen te doen waar je van houdt"
Je constant zorgen maken over dat je geen baan hebt waarvan je absoluut houdt, geeft aanleiding tot gevoelens van teleurstelling. Vooral vrouwen hebben verschillende fasen in hun werk en zijn om vele praktische redenen soms niet in staat om een keuze te maken die uitsluitend gebaseerd is op hoeveel ze van het werk houden.
Misschien heb je net een baby gehad en staan flexibele uren en zwangerschapsverlof wel hoger op je prioriteitenlijstje dan de liefde die je voelt voor de baan. Of misschien heb je een creatieve maar niet lucratieve vaardigheid gestudeerd en kun vanwege omstandigheden niet je echte passie najagen. Je hoeft jezelf niet elke dag te kwellen over het feit dat je niet altijd van je werk houdt.
3/ "Doe waar je van houdt en je zult geen dag in je leven werken" Ho even…
Een carrière maken uit je hobby is misschien wel datgene wat je passie kan doden. De Amerikaanse stylist Alison Keyes bijvoorbeeld; ze besloot haar baan in de marketing op te zeggen om een stylist te worden. Twee jaar later is ze terug bij een reclamebureau, ze zegt dat al het plezier in de mode weg is. De grootse oorzaak daarvan is dat haar creativiteit vaak op shoots werd onderdrukt. Nu kleedt Alison vooral haar vriendinnen voor bijvoorbeeld bruiloften of andere speciale gelegenheden.
In het boek So Good vertelt auteur Cal Newports dat je niet kunt negeren dat het volgen van iemand zijn passies een doodlopende weg kan zijn. Ook zegt hij dat het beter is om te ontdekken welke vaardigheden die je hebt waardevol kunnen zijn voor een bedrijf. Deze skills kun je vervolgens het beste optimaliseren zodat straks elk bedrijf interesse in je toont. En dan heb jij opeens de keuze voor wie je wil werken.
4/ Als je op zoek bent naar een baan die bevredigend is, doe dan liever werk dat zinvol is
Benjamin Todd is de mede-oprichter en uitvoerend directeur van 80.000 Hours, een liefdadigheidsinstelling in Oxford die zich inzet om mensen te helpen bevredigende carrières te vinden die een verschil maken. In zijn meest bekeken TED-talk vertelt hij hoe regulier carrièreadvies ons vertelt "onze passie te volgen" - en hoe onjuist dat idee is. Onderzoek toont aan dat mensen die deze aanpak volgen, uiteindelijk niet meer zullen genieten van of uitblinken in hun werk.
Lees ook: 6 tips om vanuit het buitenland te werken als digital nomad
Bron: Marie Claire South-Africa | Beeld: Katelijne Verbuggen