Deze kunstenaar wint als oudste winnaar ooit de Turner Prize

Power to the women!

Deze kunstenaar wint als oudste winnaar ooit de Turner Prize

Voor het eerst staat een model met normale maten in de Forbes-lijst van Best Betaalde Modellen en uit onderzoek komt dat Nederland het laagste percentage tienermoeders heeft van Europa. Marie Claire verzamelde weer het mooiste een belangrijkste nieuws door en voor vrouwen. 

Powervrouw

Kunstenaar Lubaina Himid (63), onbekend bij het grote publiek, maar spraakmakend volgens kenners en curatoren, heeft als oudste winnaar ooit de Turner Prize (de belangrijkste Britse kunstprijs) gewonnen. De in Tanzania geboren Lubaina heeft zich als lid van de British Black Arts Movement haar hele carrière hard gemaakt voor onderbelichte zwarte kunstenaars. Haar werk lijkt in eerste instantie kleurrijk, dramatisch en uitgelaten, maar hoe langer je ernaar kijkt, hoe pijnlijker en scherper het wordt. "Ik wil het gesprek aangaan", zegt ze. "We hebben allemaal bagage, een leven en een mening, laten we erover praten."

Dit is de nieuwe Malala Yousafzai

Wie? Muzoon Almellehan (19) is de jongste UNICEF goodwill ambassadeur ooit en de eerste in de geschiedenis met een vluchtelingenstatus die deze rol krijgt.

Hoe en wat? Op haar 14de vluchtte Muzoon uit Syrië met alleen haar schoolboeken. Ze woonde drie jaar in vluchtelingenkampen en zag meisjes gedwongen trouwen, omdat hun ouders dachten dat dit hen beter zou beschermen dan scholing. "Ik ging van tent naar tent om ze over te halen voor onderwijs te kiezen", zegt ze. "Het was een uitdaging hen van mening te doen veranderen."

En nu? Muzoon woont inmiddels in Groot-Brittannië en voert campagne samen met Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai. Ze heeft G20 wereldleiders opgeroepen om onderwijs prioriteit te geven voor de 27 miljoen kinderen die in conflictgebieden wonen. "Zonder educatie groeien kinderen op zonder de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om bij te dragen aan de vrede en de ontwikkeling van hun land. Ik zal altijd voor onderwijs blijven vechten."

Rolmodel

Voor het eerst staat een model met normale maten in de Forbes-lijst van Best Betaalde Modellen. Ashley Graham (30) – volgens de modewereld plus-size, in de echte wereld een fitte maat 46 – staat op de tiende plaats en bewijst daarmee dat meer diversiteit in de mode niet zomaar een politiek correcte kreet is, maar simpelweg voor een gezonde omzet zorgt. Graham werd bekend met haar #ImNoAngel-campagne, waarmee ze wilde aangeven dat niet alleen vrouwen met Victoria Secret-lijven mooie badkleding verdienen. Ze is de grote aanjager van de body positive beweging.

Robotrelatie

Uit onderzoek van Havas bleek een kwart van de mensen tussen de 18-34 jaar open te staan voor daten met een robot (mannen 75 procent meer dan vrouwen). De meest realistische relatierobot van dit moment is Samantha. Ze kost € 3750 en heeft sensoren waarmee je haar van ‘knus samen op de bank’ kunt omschakelen naar ‘sexy’. Producent Synthea denkt na over een ‘Sam’. Verwacht wordt dat de eerste realistische sexbots vanaf 2025 verkrijgbaar zijn en vanaf 2035 voor grote groepen mensen betaalbaar zijn. Sex zou daardoor meer los komen te staan van relaties, die overigens wel blijven bestaan. 

Paars is de baas

Ultraviolet is de kleur van 2018, volgens het Pantone Color Institute dat de kleur omschrijft als ‘inventief en creatief, maar ook mysterieus. Het nodigt mensen uit tot dromen over een wereld die er nog niet is. In deze roerige tijden is het belangrijk dat we naar de toekomst blijven kijken en daar vooral ook positief over zijn.’ Paars dook al op in de wintercollecties van Chloé, Mulberry en Christopher Kane. En Rochas past ultraviolet breed toe in zijn ready-to-wear voor komend voorjaar.

Encore

De Libanese Hiba Tawaji heeft een stem als een klok, draagt geen hoofddoek (wel Elie Saab) en is de eerste vrouw die in Saoedi-Arabië een soloconcert heeft gegeven in een openbaar theater vol vrouwen. Het concert maakte deel uit van Vision 2030, dat het land moderner moet maken en vrouwen meer rechten geeft.

Vrouwenrechten in het geding

Steeds meer vrouwen kunnen steeds minder makkelijk aan anticonceptie of een abortus komen, zo blijkt uit onderzoek van de Raad van Europa door mensenrechtenactivist Nils Muiznieks. Het pilprobleem speelt vooral in Rusland, Armenië, Georgië, Macedonië en Slowakije. In Polen is de morning-afterpil alleen nog op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Dat Noord-Ierland zeer beperkende wetgeving heeft met betrekking tot abortus is bekend, maar verrassend genoeg geldt dat ook voor onder andere Malta en Monaco. De Raad heeft aanbevelingen gedaan aan de Europese Unie, om

de terugloop een halt toe te roepen.

Lees ook: Scarlett Johansson haalt uit naar James Franco in haar toespraak voor Women's March

Tekst: Milou van der Will | Beeld: Marina Rinaldi