Interview met Michelle Williams: “We hebben ons leven na het verlies van Heath eindelijk weer herpakt”

Wij spreken Michelle over Heath Ledger, 10 jaar na zijn dood.

Interview met Michelle Williams: “We hebben ons leven na het verlies van Heath eindelijk weer herpakt”

Meerdere Oscarnominaties, een tragische showbizzromance en een vet schandaal rondom haar nieuwste film All the Money in the World: Michelle Williams lijkt het prototype filmster. Maar zelf ziet ze dat anders: ‘Ik ben de minst Hollywood- achtige actrice die er is.'

Het zijn tumultueuze tijden in Hollywood. Dat heeft Michelle Williams (37) de laatste maanden aan den lijve ondervonden. Als Marie Claire haar op een druilerige oktoberdag thuis in Brooklyn opbelt om te kletsen over haar rol in All the Money in the World, woedt het schandaal rond Harvey Weinstein al volop. Maar rond Michelle's nieuwe film All the Money in the World hangt alleen een Oscarbuzz. Ze wist toen nog niet dat haar co-star Kevin Spacey een paar weken later middelpunt zou worden van zijn eigen seksschandaal. Hij werd uit de film gehaald en vervangen door acteur Christopher Plummer. Een klap voor iedereen die aan de film meewerkte. En al heeft Michelle zich tot op de dag van vandaag niet uitgesproken over eventuele nare ervaringen uit haar verleden (ze werkte wel met Harvey Weinstein aan My week with Marilyn en ook haar Manchester by the Sea-collega Casey Affleck lag vorig jaar stevig onder vuur om vrouwonvriendelijk gedrag), reken maar dat ze alle Hollywood-ontmaskeringen van de laatste maanden toejuicht. "Voor mij voelt dit als een moment dat mogelijk grote veranderingen teweeg zal brengen", zegt ze. "En volgens mij is het allemaal begonnen op het moment dat Donald Trump werd verkozen tot president. Dat was zo’n klap. Ineens zijn miljoenen vrouwen in vechters veranderd. Ik ben zelf met mijn dochter Matilda (12) naar de vrouwenmars in Washington gegaan en heb met eigen ogen gezien dat iedereen in één klap wakker werd. Wat er nu gebeurt in Hollywood, is volgens mij een direct gevolg van de wetenschap dat we niet in een eerlijke wereld leven, maar in een seksistische wereld. Ineens lijkt iedereen te denken: hier ga ik niet mee akkoord, hier ga ik iets aan doen. Ik hoop nu dat ik deel van die verandering kan zijn, en mijn dochter zo kan opvoeden dat zij ook actief meewerkt aan die verandering. Ik hoop dat zij straks leeft in een heel nieuwe wereld."

“Veel vrouwen zijn in vechters veranderd door de verkiezing van Trump”

Single moeder

De zorgen voor Matilda lopen als een rode draad door Michelle’s leven en carrière. Logisch voor elke moeder, maar voor Michelle misschien wel meer dan gemiddeld. Zij en Matilda hebben geen gemakkelijke tijd achter de rug. In 2004 kwam Michelle in een waar Hollywoodsprookje terecht toen ze op de set van Brokeback Mountain verliefd werd op tegenspeler Heath Ledger. Voor die film kregen ze allebei een Oscarnominatie, en in 2005 kwam Heath-kopietje Matilda ter wereld als kers op de taart.

Maar in 2007 belandde de relatie in zwaar weer. Heath had zijn demonen, zo zou later blijken. In september ging het stel uit elkaar, en in januari 2008 overleed hij aan een overdosis pillen. Waarna de zo op haar privé gestelde Michelle in één klap single moeder en gewild voer voor de paparazzi werd. Ze nam een acteerpauze van een jaar om voor haar dochter te zorgen, vluchtte vanuit haar geliefde Brooklyn naar een fotograafvrij gehucht in het noorden van de staat New York, en keerde pas zes jaar later weer terug. Tegenwoordig wonen Michelle en Matilda in Red Hook, Brooklyn. "En nou wil ik de goden natuurlijk niet verzoeken," zegt ze, "maar sindsdien gaat het ontzettend goed met ons. We hebben ons leven na het verlies van Heath eindelijk weer herpakt. We leven een heel normaal leven nu, niemand valt ons lastig, we doen en laten wat we willen. We zijn allebei ontzettend gesteld op ons normale leventje hier."

Maar hoe normaal is dat leven precies, als je maar liefst vier Oscarnominaties op je naam hebt (ook nog voor Blue Valentine, My week with Marilyn en Manchester by the sea) en tot de elite van de filmwereld behoort? "Ik ben volgens mij de minst Hollywood-achtige actrice die je ooit zult ontmoeten. Ik heb een Volvo stationwagon, woon in een appartementje met twee slaapkamers samen met mijn dochter, twee honden, een kat en een goudvis. Ik hoef niet hard mijn best te doen om Matilda in een bescheiden omgeving te laten opgroeien. Ze ziet me worstelen. Ik krijg niets cadeau, en zo wil ik het ook. Maar als je mijn dochter vraagt of ze ook wil acteren, zegt ze: 'nee, acteurs werken véél te hard.' Het type rol dat Michelle graag aanneemt (lees: geen vette blockbusters) draagt verder bij aan een doorsnee leventje. "Het is iedereen bekend dat vrouwen in de acteerbizz niet geweldig betaald krijgen, toch?"

“We hebben ons leven na het verlies van Heath eindelijk weer herpakt”

Cheesy series

In All the Money in the World is de situatie, zoals de titel al doet vermoeden, wel even anders. De film (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) draait om de familie Getty, een van de rijkste families op aarde met een vermogen van meer dan vijf miljard dollar uit onder andere de oliebusiness. Michelle speelt Gail Harris, de moeder van Getty-erfgenaam John Paul Getty III. Hij werd in 1973 op 16-jarige leeftijd gekidnapt, in de hoop dat zijn opa Jean Paul Getty zeventien miljoen dollar aan losgeld zou ophoesten. Het liep anders af.

Net als met de film trouwens. Die opa zou namelijk gespeeld worden door Kevin Spacey, die met de rol een Oscar hoopte te scoren. Michelle’s vertolking wordt nog wel getipt als een kanshebber voor de prijzenregen die binnenkort weer losbarst, al wordt pas op 23 januari bekend of ze meedingt naar de Oscar. Went het al, na die talloze nominaties van de afgelopen jaren? Michelle: "Nooit. Ik vind het elke keer weer een wonder. Ik brak door met een rol in het televisiedrama Dawson’s Creek (op haar zeventiende, red.), speelde in pizzareclames en greep elk rolletje aan, in welke cheesy serie dan ook. Dat ik überhaupt deel uitmaak van gesprekken rondom filmprijzen, vind ik ongelooflijk. Maar het vervult me ook met trots. Ik heb ontzettend hard gewerkt, ik acteer al sinds mijn vijftiende (toen ze ook formeel ‘scheidde’ van haar ouders om alleen in LA te gaan wonen, red.). Good looks of natuurlijk talent, daar beschik ik niet over. Alles wat ik heb bereikt, is het gevolg van keihard werken."

Veel mooie rollen

Wat dat betreft is het maar goed dat Matilda in de pubertijd zit, en dus zelf ook meer en meer buitenshuis te vinden is. Het geeft Michelle de ruimte om zich, overdag in elk geval, helemaal op haar passie te storten. Liefst met New York als uitvalsbasis (‘werken vanuit huis’ noemt ze dat), maar zelfs dat is allang geen vereiste meer. Ze heeft de balans tussen moederschap versus carrière meer dan ooit gevonden. En dat geeft rust, vertelt ze. "Ik werk inderdaad veel momenteel, maar ik ben voor het eerst in tijden ook weer helemaal verliefd op mijn werk. Ik heb er alle energie voor en heb elke dag zin om naar mijn werk te gaan."

Dat blijkt wel als we even een blik werpen op haar balboekje: ze is nog naast Hugh Jackman en Zac Efron te zien in de musical The greatest showman, heeft dit jaar nog een comedy én een sciencefictionfilm op de rol staan en zet daarna haar tanden in twee muzikale werkjes, waaronder een biografische film over Janis Joplin. Ze slaakt een gilletje als we erover beginnen. "Zo spannend! Ik weet ook wel dat ik niet de beste zangeres ter wereld ben. Noch de beste danseres trouwens. Maar ik ga er gewoon voor. Het past bij de levensfase waarin ik zit." Een hele gelukkige, dat straalt er aan alle kanten van af. "Ik zit ontzettend lekker in mijn vel, ja. Daarom neem ik juist nu zo veel muzikale rollen aan. Zingen en dansen zijn de beste therapie. Voor mij werkt het in elk geval uitstekend."

All the money in the world is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: Scarlett Johansson haalt uit naar James Franco in haar Women's March speech

Tekst: Claudia Witteveen | Beeld: Getty Images