Exclusief interview: Supernova Margot Robbie als ijskoningin

De 27-jarige actrice stond al eerder op het ijs.

Exclusief interview: Supernova Margot Robbie als ijskoningin

In Hollywood weten ze het (bijna) zeker. Margot Robbie (27) is genomineerd voor een Oscar voor haar hoofdrol in I, Tonya. Terecht, want ze is fenomenaal als ijskoningin Tonya Harding. Marie Claire sprak haar in Los Angeles.

"Ik lag zowat nog in de luiers toen Tonya Harding werd gebombardeerd tot de kwade genius achter hét sportschandaal van 1994", vertelt Margot Robbie in het chique Four Seasons Hotel in Beverly Hills. "Sterker: ik had nog nooit van haar gehoord tot ik het script van I, Tonya kreeg. Een kunstschaatsster die betrokken raakt bij een complot om haar aartsrivale uit te schakelen! Ik dacht meteen: deze rol is voor mij."

Je moest er pirouettes en driedubbele axels uit gooien.

"Toen ik zeven jaar geleden naar Amerika verhuisde, ben ik lid geworden van een amateur ijshockeyteam. Een beetje schaatsen kon ik dus wel. Voor de film heb ik de makkelijkste sprongen geleerd van Sarah Kawahara, de vrouw die vroeger de choreografieën bedacht voor Nancy Kerrigan, de concurrente van Tonya! 6 maanden lang heeft ze me vijf keer per week afgebeuld. Met veel blauwe plekken, schrammen en een nekhernia tot gevolg. Maar het was het waard, de schaatsscènes zien er geweldig uit."

Heb je de echte Tonya Harding ook ontmoet?

"Ja, vlak voor de opnames ben ik naar Portland gevlogen, waar Tonya woont. Niet om haar te researchen, ik wilde haar gewoon ontmoeten. Het was een emotioneel gesprek. Tonya was niet alleen huiverig voor de film, ze was ook blij dat nu eens haar kant van het verhaal werd verteld. Ze heeft ’m inmiddels gezien. Ze moest erom lachen en huilen, vooral wanneer haar ex-man Jeff Gillooly leugens over haar vertelt. En ze complimenteerde me met mijn schaatsskills. Het gaat goed met haar. Ze is gelukkig getrouwd, heeft een zoontje en is hovenier en huisschilder."

Bestaat in Hollywood ook zulke rivaliteit als tussen Tonya en Nancy?

"Er worden geen dreigbrieven gestuurd of knieën kapotgeslagen, als je dat bedoelt. Maar de concurrentie is snoeihard. Ik heb best wat grote films op mijn cv staan, maar bij audities moet ik elke keer weer vechten voor de rollen die ik wil spelen. Soms verlies je en is Hollywood echt een slangenkuil. En soms win je, waarna je weer de leukste baan ter wereld hebt. Zo gaat dat in de showbizz."

In Marian ga je de weduwe van Robin Hood spelen, Quentin Tarantino wil een film met je maken, er komt een tweede Suicide Squad. Voorlopig gaat het prima met het verwezenlijken van je American Dream.

"Weet je dat ik vroeger nooit wist dat acteren een carrièreoptie was? Ik was een klein meisje uit Dalby dat dacht dat alleen Amerikanen acteur konden worden. Of dat je familie in Hollywood moest hebben. Als ukkie wilde ik goochelaar worden of hoteleigenaar. Dat is toch een beetje gelukt, want als actrice vermaak ik mensen met illusies én ik mag in de mooiste hotels slapen."

I, Tonya draait vanaf 22 februari in de bioscoop.

Lees ook: Dit zijn de beste looks van de SAG-Awards 2018

Tekst: Eric Le Duc | Beeld: Getty Images