Scarlett Johansson haalt uit naar James Franco in haar Women’s March toespraak

“En ik wil trouwens mijn Time's Up-speld terug"

Lees ook

Precies een jaar na de eerste Women’s March is er weer een wereldwijde protestmars geleid door vrouwen viral gegaan. Vrouwen en mannen over de hele wereld maakten dit weekend deel uit van de Women’s March onder het motto: It’s a movement, not a moment

Time’s Up
De afgelopen twaalf maanden hebben vrouwen het erg te verduren gehad. Van het opduiken van schokkende genderkloofstatistieken tot de golf van seksuele intimidatie en beschuldigingen van misbruik in de afgelopen maanden. En aangezien de Time’s Up-beweging is ontstaan in de entertainmentindustrie, was het niet verbazingwekkend dat bekende acteurs en actrices de spil waren van het protest eergisteren. Allemaal gebruikten ze hun podium om een zeer duidelijke boodschap over te brengen. 

Scarlett Johansson
Dit was zeker het geval in Los Angeles, waar Scarlett Johansson, gesteund door haar collega-actrice en vriendin Mila Kunis, haar moment op het podium nam om acteur James Franco aan te spreken op zijn wangedrag. “Hoe kan iemand publiekelijk een organisatie bijstaan die slachtoffers van seksueel geweld helpt te ondersteunen, terwijl ze privé op mensen azen met een lagere machtspositie?”, verkondigde ze aan de 500.000 medeprotesters. “En ik wil trouwens mijn Time’s Up-speld terug”, voegde Johansson er even fijntjes aan toe.

 “Hoe kan iemand publiekelijk een organisatie bijstaan die slachtoffers van seksueel geweld helpt te ondersteunen, terwijl ze privé op mensen azen met een lagere machtspositie?”

Ontkenning
Op social media werd er door fans gretig op los gespeculeerd. Maar het werd al snel duidelijk dat Scarlett’s opmerkingen wel degelijk waren gericht op acteur James Franco. Franco werd enkele weken geleden bekritiseerd voor het dragen van een Time’s Up-speld naar the Golden Globes terwijl hij op dat moment werd beschuldigd van seksueel wangedrag, iets wat hij ontkent. “Ik ben er trots op dat ik verantwoordelijkheid neem voor de dingen die ik heb gedaan”, verklaarde Franco bij de The Late Show van Stephen Colbert. “Maar de dingen die ik op Twitter heb gehoord zijn niet juist, ik sta volledig achter mensen die naar buiten komen en hun stem laten horen”, aldus James Franco. 

Eigen ervaringen
Tijdens haar toespraak voor de Women’s March vertelde de 33-jarige Scarlett ook over haar eigen ervaringen met seksueel wangedrag. “Plotseling was ik weer 19 en begon ik me alle mannen te herinneren die misbruik hadden gemaakt van het feit dat ik een jonge vrouw was die nog geen nee durfde te zeggen”, vertelt Johansson. Ze vervolgde: ‘Nooit meer toegeven. Nooit meer schuldig voelen over het kwetsen van iemands gevoelens als iets niet goed voelt. Ik heb mezelf beloofd verantwoordelijk te zijn tegenover mijzelf, dat ik meer op mijn instinct moet vertrouwen, en dat je eerst jezelf moet respecteren.”

Nou, dat is een inspirerende start van onze week.

Lees ook: Dit waren de highlights van de Golden Globes 2018

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook