Het wereldnieuws voor, door en over sterke vrouwen

Deze nieuwtjes wil je weten!

Lees ook

De Franse minister en feminist Marlène Schiappa vecht voor een wet tegen het nafluiten van vrouwen door bouwvakkers en de vier belangrijkste vrouwelijke werknemers van NASA worden geëerd. Marie Claire verzamelde weer het mooiste een belangrijkste nieuws door en voor vrouwen. 

Sporten in een jurk
In het begin van de twintigste eeuw was sportkleding voor vrouwen niet bepaald ontworpen voor comfort. Lange jurken en hoeden moesten de vrouwelijke look intact houden, maar ze belemmerden de prestaties op het sportveld. Omdat vrouwen met de jaren steeds actiever gin- gen sporten, veranderde gelukkig ook de sportkleding. In het kader van een project om seksisme uit de sport te halen, selecteerde BBC.com beelden om te laten zien hoe sportmode door de jaren heen is veranderd.

Space oddity
Om vier vrouwen te eren die belangrijk werk hebben verricht voor ruimtevaartorganisatie NASA, brengt LEGO een speciale set op de markt met figuurtjes van de vrouwen. De vrouwen die in het zonnetje worden gezet zijn Nancy Grace Roman (een sleutelfiguur voor het ontwerp van de ruimtetelescoop Hubble), Margaret Hamilton (hoofd software-ontwerper voor de Apollo 11-maanlanding), Sally Ride (de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte) en Mae Jemison (de eerste zwarte vrouw in de ruimte). 

Bouwvakkers op de bon
De Franse minister en feminist Marlène Schiappa is klaar met mannen die op straat naar vrouwen fluiten. Een wetsvoorstel van haar hand, dat momenteel in de pilotfase zit, moet dergelijke ‘pesterijen’ uitbannen. Mannen die het toch wagen om te fluiten, kunnen als het aan haar ligt op de bon geslingerd worden. Wat nu daadwerkelijk onder ‘pesterijen’ valt, moet nog nader worden gedefinieerd, maar de wet van Schiappa wordt in elk geval volgend jaar officieel behandeld. 

Jojoën
30 procent meer kans op een vroege menopauze, daar moeten ultraslanke vrouwen mee dealen. Ook vrouwen die jojoën lopen kans om al voor hun 45ste in de overgang te komen, zo blijkt uit onderzoek van je University of Massachusetts

Happy & healthy
In Australië gaan steeds minder mensen trouwen en juist steeds meer stellen scheiden, zo blijkt uit onderzoek. Voor de vrouwen Down Under blijkt dat opmerkelijk genoeg alleen maar een positief gegeven. Uit hetzelfde Australische onderzoek komt namelijk naar voren dat vrouwen na hun scheiding gezonder in het leven staan. Hun BMI schiet omlaag, de bloeddruk is beter, ze ontwikkelen gezondere eetgewoontes en bewegen meer. En uit eerder onderzoek bleek al dat vrouwen vaker ‘happy single’ zijn dan mannen. 

Heft in eigen hand 
Een groep tienermeisjes uit het Indiase Thennamadevi wil hun dorp veiliger maken. In het plaatsje is alcoholisme onder mannen een groot probleem. Meer dan 90 vrouwen zijn al weduwe geworden door het destructieve drinkpatroon van hun man en misbruik is aan de orde van de dag. De tieners maken een vuist tegen de problemen door de straatverlichting te repareren, een gezondheidsonderzoek te organiseren onder de bewoners en te zorgen dat er mobiele klinieken naar het dorp toe komen. Op dit moment wordt er ook een bibliotheek gebouwd, om vrouwen door middel van boeken het belang van zelfstandigheid bij te brengen.

Tekst: Milou van der Will | Beeld: Getty Images

Lees ook: Zo blijf je Marie Claire volgen op Facebook  

Laatste nieuws

Zie ook