Frowijns fairytale: de levensloop van aanstormend Nederlands modetalent

Drie jaar na haar afstuderen stond Frowijn op het programma van de Parijse prêt-à-porter...

Frowijns fairytale: de levensloop van aanstormend Nederlands modetalent

De levensloop van aanstormend Nederlands modetalent Liselore Frowijn (27) klinkt als een sprookje. En net als bij een sprookje schuilt er in haar ontwerpen een diepere moraal. ”Ik wil vooral mensen met elkaar verbinden”.

Frida Kahlo

Mensen in al hun verschijningsvormen: hoe zien ze eruit, hoe doen ze zich voor en hoe gedragen ze zich, dat fascineert Liselore Frowijn - spreek uit: Fro-wíjn. Dit najaar showde ze voor de vierde keer in Parijs, waar ze haar modellen de catwalk opstuurde met de tekst ‘No wall’ en “Furiosa” op hun gezicht: een statement tegen Trump. Liselore: “De collectie heet Mexico en gaat over vrijheid, iets dat iedereen zou moeten hebben. Ik vind niet dat mode politiek moet zijn, maar het Parijse podium is met z’n grote bereik bijzonder krachtig en dit was voor mij een manier om mijn boodschap esthetisch en positief over te brengen. En dat vind ik mooi aan het werk dat ik doe: samenwerken en mensen op een andere manier met elkaar verbinden.” Eerder dit jaar reisde ze af naar Mexico waar ze geïnspireerd raakte door de Mexicaanse energie, de warmte, de kleuren, de mensen en door een expositie over de beroemde schilder Frida Kahlo.

“De collectie heet Mexico en gaat over vrijheid, iets dat iedereen zou moeten hebben"

Cum Laude

Na het behalen van haar VWO-diploma heeft Frowijn nog heel even getwijfeld tussen de kunstacademie en een wetenschappelijke opleiding. “Het was een keuze tussen mijn hart volgen of m’n verstand”. Hadden haar docenten van het VWO hadden iets meer overredingskracht gehad dan had ze nu misschien wel een diploma kunstgeschiedenis op zak gehad. Maar gelukkig volgde ze haar hart. En niet zonder succes. In 2013 studeerde Cum Laude af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem en sleepte kort na elkaar twee prestigieuze prijzen binnen: de Frans Molenaar prijs in 2013 en de internationale prix Chloé tijdens het  Hyères International Festival de la Mode in 2014. Drie jaar na haar afstuderen stond ze op het officiële programma van de Parijse prêt-à-porter.

Print&kleur

De ontwerpen van Liselore Frowijn vallen op door een kenmerkend gebruik van print en kleur. Maar ook kunst en een bepaalde vorm van gelaagdheid zijn vaak terug te vinden in haar collecties. Die signatuur in kleur en print is te herleiden naar Frowijn’s voorliefde voor stoffen. Haar ontwerpproces begint dan ook bij de keuze voor de stof, want die is voor haar leidend: “stof geeft gevoel en karakter aan de kleding.”

“Stof geeft gevoel en karakter aan de kleding”

Dark horse

Het valt op dat Frowijn haar woorden zorgvuldig kiest , “ik wil geen cliché antwoorden geven”. Dat viel Matthijs Boelee, haar oud-docent en hoofd van de afdeling Fashion Design van ArthEZ, ook op: “Liselore is iemand die heel rationeel kan reageren, met de juiste woorden en de juiste toon. Je hebt van die studenten die ieder vak op zich zien, maar het heeft allemaal met elkaar te maken. En Liselore had die samenhang heel snel door, ze heeft een analytisch vermogen.” Hij omschrijft haar als groot modetalent en als ‘dark horse’, een beschrijving die hij ook gebruikte voor zijn motivatie voor het Cum Laude afstuderen van Frowijn: “Liselore viel tijdens de onderbouw van de studie niet bijzonder op totdat ze in de bovenbouw is gaan floreren. Haar prints, dessins en materiaalkeuzes gaan samen met een buitengewoon gevoel voor kleur. Ze zijn opvallend en van een uitzonderlijk hoog niveau.”

Bewust

Het rationele van Liselore komt ook terug in de vrouw voor wie ze ontwerpt: een vrouw die alert en nuchter is. Liselore: “Ze is een vrouw die niet bang is om kleur te dragen, maar ook geen angst heeft om de wereld tegemoet te treden. Ze staat open voor het onbekende en kiest heel bewust.” En juist dat bewuste is in de mode zo belangrijk, vertelt ze. Want een duurzame omslag in de kledingindustrie is zeker in aantocht, maar het verloopt traag. En dat komt volgens haar doordat de meeste mensen nog steeds onbewust kleding koopt. Voor haar huidige collectie heeft Frowijn gebruik gemaakt van imitatieleer dat is gemaakt van ananasvezel en daar is ze heel enthousiast over. Liselore: “Duurzame mode maken is een uitdaging, maar ook heel leuk. Het dwingt je om nóg creatiever te zijn. En het is uiteindelijk wel echt de toekomst.”

“Ze is een vrouw die niet bang is om kleur te dragen, maar ook geen angst heeft om de wereld tegemoet te treden"

Tekst: Sylvia Blazer | Beeld: Getty Images, Julien Boudet, ANP