Nieuw jaar, nieuwe kansen. In 2018 je geluk beproeven in het buitenland? Deze reislustige Marie Claire-vrouwen gingen je voor. Met als motto 'Better an oops than a what if' vertrokken ze naar Bali.
Kunna Haan (31) mede-oprichter VYG Villa en PaardenKracht
"Dat Bali mijn nieuwe thuis zou worden was meteen duidelijk toen ik er in 2015 op vakantie was. De levensstijl, de laid-back vibe, de rust en de ruimte: álles komt hier samen. Er ging zes maanden voorbereidingstijd aan vooraf. Ik ben geen twintig meer – ik wil op avontuur, maar wel doordacht. En met een goedgevulde spaarpot. Dus schreef ik een businessplan om mijn leven in het buitenland te kunnen bekostigen.
Mooie inzichten
De laatste zeven jaar heb ik als freelance creative director van grote muziekfestivals vooral reizend doorgebracht. Toen ik voet op het eiland zette was ik klaar met altijd onderweg zijn. Ik wilde op één plek zijn, aarden en daarvan genieten. De eerste weken stonden in het teken van het echte Bali ontdekken. Zonder social media, aan de hand van een local. Ik wilde terug naar de basis en omgaan met de mensen van hier. Dat geeft mij voldoening en ik leer zoveel van hen. Onder andere van hoe zij in het leven staan: dat altijd meer en groter willen niet per se goed is of gelukkig maakt. Mijn kleermaker Sari is echt een prachtvrouw. Zij heeft mij veel mooie inzichten gegeven en is mijn beste vriendin geworden hier.
“Met mijn villa's creëer ik een droomwereld”
Ik was een kleine maand op Bali toen ik samen met een Zweedse vriend kon investeren in een huis in surfersparadijs Canggu. Het design en de inrichting nam ik voor mijn rekening. Ik zag het huis als een soort minifestival, dus die rol was me op het lijf geschreven. Je kunt hier vrijwel niets googelen, dus ik heb het hele eiland afgestruind op zoek naar meubelmakers en leveranciers. Mei 2017 was de eerste VYG Villa een feit en sinds de opening is-ie iedere dag verhuurd. Mensen komen hier om te onthaasten tussen de rijstvelden.
Gypsy-stijl
Omdat het hele proces van het huis bouwen mij zo beviel, besloot ik me hier volledig op te gaan focussen. Ik kocht mijn Zweedse vriend uit en inmiddels ben ik de bouw van mijn tweede villa aan het afronden, een geel huis compleet in gypsy-stijl. Op festivals creëerde ik een droomwereld en dat doe ik hier ook. Oké, op kleinere schaal, maar nu is het echt voor mezelf. Bali is voor mij de ultieme vrijheid. Ik kan hier alles maken, van outfits voor Burning Man tot meubilair voor in de villa’s. En voor leuke prijzen!
Hoe ik mijn financiële boontjes dop? Ik verdien mijn geld nog steeds met PaardenKracht, het creatieve productiebureau dat ik samen met twee partners in Nederland heb. Dit werk kan ik op afstand doen. En met de opbrengst van de villa betaal ik mijn investeringen terug. Over twee jaar kan ik daar prima van leven."
Joni Siahailatua (31) schrijfster en freelance content creator
"Ik ben op veel mooie plekken in de wereld geweest, maar de energie die ik hier voel is uniek. Bali is als thuiskomen bij mezelf: ik ben hier echt op mijn plek. In 2014 was ik voor de tweede keer op het eiland en tegen het einde van deze vakantie met familie wilde ik niet weg; ik kon het eiland niet loslaten. Ik boekte mijn ticket om en ging nadenken over hoe ik een leven op Bali kon realiseren. Dit deed ik onder andere met behulp van het boek De LifeNavigator, over het nemen van de juiste besluiten. Twee jaar later stapte ik op het vliegtuig. En het was de beste beslissing ooit!
Vroeg opstaan
Op Bali leef ik mijn droom. Ik ben schrijfster – ik schrijf poezië – en als freelance content creator help ik merken hun verhaal te vertellen. Geen werkdag is hetzelfde. De enige constante is dat ik vroeg opsta om de dag te beginnen met een work-out op het strand. Daarna ga ik in mijn sportkloffie ontbijten – je hebt in elke hippe tent voor 5 euro een açai bowl met vers fruit en een cappuccino – om vervolgens per scooter huiswaarts te keren, onder de douche te springen en achter mijn bureau te kruipen.
“Mijn dag begint met een work-out op het strand”
Mijn schrijfwerk is nostalgisch, geïnspireerd op het leven, de plekken die ik zie en de mensen die ik tijdens mijn reizen ontmoet. Momenteel ben ik aan het kijken of ik poëzieworkshops kan geven, iets wat ik in Nederland al heb gedaan. Het lijkt mij fantastisch om mijn kennis en passie ook op Bali te delen. Verder ben ik druk bezig om mijn eigen merk Poet Jones op de Aziatische markt te brengen. Wanneer mijn kaarten, posters en notitieboekjes precies in de winkel liggen weet ik nog niet, want alles gaat hier een stuk langzamer.
Potje lullen
De keerzijde van het leven op Bali, is het missen van mijn dierbaren. Geen Skype-sessie die het wint van een potje live lullen met vrienden. Ik sta kalm in het leven. Tuurlijk heb ik verplichtingen, maar ik heb genoeg tijd en energie over voor wat ik graag doe: schrijven, analoog fotograferen, wandelen en de toerist uithangen op mijn eiland."
Ook verhuizen naar Bali?
Agnes Hofman (38) van TheFabulousNomad.com geeft een paar piekfijne tips:
1/ Je mag op Bali niet werken en een visum is lastig te krijgen
Veel nomads komen binnen met een toeristenvisum (tot 30 dagen blijven, gratis), een Visa on Arrival (35 euro betalen op de luchthaven, zorgen dat hij op dag 30 verlengd is met weer dertig dagen) of een Social Cultureel Visum. Officieel mag je daarmee ook niet werken (in je eigen bedrijf), maar met een Business Visa ook niet. Dat is alleen bedoeld om te netwerken en zaken voor te bereiden. Tip: De meeste nomads vliegen voor vakantie naar Bali, regelen een sponsor (via een agentschap) vliegen naar Singapore of Kuala Lumpur om de papieren in orde te maken. Dat is goedkoper dan het via een agent in Nederland regelen. Digital nomads worden gedoogd omdat ze behoorlijk bedragen aan de economie. Er is wel sprake van dat regels worden aangescherpt.
2/ Check je verzekering
Als je langer dan acht maanden uit Nederland wegblijft, dien je jezelf uit te schrijven of je wordt uitgeschreven.
Dit laatste heeft gevolgen voor je al je verzekeringen. Tip: ga twee keer per jaar naar huis of schrijf je in bij bijvoorbeeld familie. Je belasting blijf je gewoon aangeven zoals je altijd deed, makkelijk digitaal.
3/ Een huis vinden doe je via Facebook of via via
Makelaars melden op hun site vaak dat je (minstens) een jaar huur vooruitbetaalt. Dat is helemaal niet nodig. Boek voor je eerste week een guesthouse of hotel, vraag actief rond en plaats een advertentie op FB-pagina's voor woningzoekenden.
4/ Zorg voor een goede telefoon en accessoires
Zelfs op de nieuwste hippe smartphone in de brandstore krijg je op Bali soms maar een week garantie. Echter, lokale SIM-kaarten zijn waarschijnlijk niet compatible met je Nederlandse toestel. Tip: gebruik een goedkoop lokaal toestel als hotspot. Beltegoed met 4G wifi is spotgoedkoop; 6GB voor minder dan 10 euro.
5/ No worries over de regentijd
In de Nederlandse herfst en winter geeft Buienradar in Nederland vaak drie druppels aan bij Bali, terwijl het in werkelijkheid 29 graden is met een strakblauwe lucht. Het regent vaak 's nachts of een half uurtje heftig in de namiddag.
6/ Neem extra behaʼs mee
Shoppen is lastig als je een standaard Europese maat hebt. Maat S in Indonesië is een XS in Nederland. Of kleiner. En beha’s kopen kan helemaal lastig zijn als je een grote cupmaat hebt. Zelfs bij de Marks & Spencer op Bali gaan ze maar tot een C-cup, heel soms D.
7/ Date geen toeristen
Via Tinder maar ook in real life kom je veel leuke mensen tegen die er helaas maar tijdelijk zijn. Dat is even leuk, maar het afscheid natuurlijk niet. Als je serieuzer wilt daten, zoek het dan binnen de emigratie, expat of digital nomad community. Of ga voor een local.
Lees de drie andere verhalen van vrouwen die onder een palmboom in Bali werken in het reisnummer van Marie Claire. Deze vind je hier.
Lees ook: Win nu een reis naar Curacao
Tekst: Gina Pesulima | Fotografie: Yeliz Çiçek