6 x modeontwerpers die dezelfde studie deden

Wat Tom Ford, Rei Kawakubo en Raf Simons gemeen hebben?

Wat Tom Ford, Rei Kawakubo en Raf Simons gemeen hebben? Voordat ze hun succesvolle modecarrière begonnen, studeerden al deze modeontwerpers architectuur. Voor deze en vele andere modegenieën blijft architectuur nog steeds een grote bron van inspiratie. Hier, zes grote modeontwerpers die gingen van ontwerpen van gebouwen naar het ontwerpen van iconische modecollecties. 

1/ Tom Ford
Voordat zijn gelijknamige merk een begrip werd in Amerika, studeerde modeontwerper Tom Ford architectuur aan de New Yorkse Parsons School of Design op The New School. Ford’s architecturale invloeden komen duidelijk tot uiting in zijn film “A Single Man”, die zich afspeelt in een moderne bungalow in Los Angeles uit de jaren zestig. 

2/ Pierre Cardin
De Franse modeontwerper Cardin creëerde zijn gevoel voor mode tijdens zijn studie architectuur aan de universiteit in Parijs. Zijn interesse in gebouwen is altijd gebleven maar gebruikte het daarna vooral als inspiratiebron voor zijn ontwerpen. Later werkte hij een tijdje met de grote modeontwerper Christian Dior.

3/ Raf Simons
Officieel heeft Simons geen architectuur gestudeerd maar hij heeft zeker grote interesse getoond. Zo volgde hij een cursus industrieel ontwerpen in Genk. In 1991 koos Simons toch definitief om verder te gaan in de mode nadat hij was afgestudeerd. In 1995 presenteerde hij voor het eerst zijn eigen modecollectie. 

4/ Rei Kawakubo
De Japanse modeontwerpster van Commes Des Garçons studeerde Kunst aan de Keio University in Japan. Haar werk is sterk beïnvloed door de Zwitserse architect Le Corbusier. Het is dus niet verrassend dat Kawakubo altijd kleding heeft ontworpen die meer op sculpturen lijken dan op kleding.

5/ Omar Asin
Dat Omar meerdere kwaliteiten heeft blijkt wel uit zijn loopbaan. De Soedanese modeontwerper verhuisde al snel van Soedan naar Londen waar hij vervolgens afstudeerde aan de Bartlett School of Architecture. Hierna volgde hij een opleiding tot psychoanalyticus bij de VN. Na dit avontuur wende Omar zich uiteindelijk tot de mode, dat begon bij verschillende stages bij Vivienne Westwood.

6/ Pierre Balmain
Pierre Balmain’s eerste liefde was mode maar om zijn moeder gelukkig te maken, studeerde hij kort architectuur aan de École des Beaux Arts in Parijs. Het duurde niet lang voordat Balmain toch voor mode koos. Hij begon als assistent van de Parijse couturier Lucien Lelong en opende uiteindelijk zijn eigen couturehuis. Balmain werd o.a bekend door zijn gestructureerde silhouetten en mouwen. 

Lees ook: 17 mode en kunst collabs die gewoon echt te cool zijn

Bron: Dazed Digital | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws