Deze Nederlandse tentoonstellingen laten je glimmen van trots

Ga dat zien!

Lees ook

Oh, vaderlandsliefde. Je zou voor minder natuurlijk, als je ziet wat voor moois Nederlandse kunstenaars al hebben gebracht aan hun vaderland en ver daarbuiten. Van fotografie en installaties tot schilderkunst en de meest prachtige ontwerpen. Bedankt kunstig Nederland, bedankt. Bezoek alvast deze drie exposities en glim van trots. 

1/ Pubers en soldaten

Jalta, Ukraine (1993)

 

Fotografe Rineke Dijkstra werd in oktober 2017 als eerste Nederlander onderscheiden met de Hasselblad Award, de meest gewilde fotografieprijs ter wereld. De ode aan haar werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam was een groot succes en nu zet museum De Pont in Tilburg haar met een overzichtstentoonstelling nog eens in het zonnetje. En terecht. Dijkstra’s portretten van schuchtere pubers op het strand, van soldaten in het Israëlische leger en pas bevallen moeders zijn intiem en confronterend, maar ook gevoelig en respectvol.
Van 10 maart tot en met 22 juli, www.depont.nl

2/ Niet zonder Jan

Lady Gaga is fan en ook koningin Máxima kan niet zonder de ontwerpen van Jan Taminiau. Bij het Centraal Museum in Utrecht snappen ze dat maar al te goed, daarom organiseren ze een tentoonstelling rondom de couturier. Te zien zijn kledingstukken uit zijn eigen collectie, musea- en privécollecties, en er is ook aandacht voor Taminiau’s inspiratiebronnen en het ontwerpproces.
Van 21 april tot en met 26 augustus, www.centraalmuseum.nl

3/ Lily’s droomwereld

Al dertig jaar is het werk van de Nederlandse Lily van der Stokker herkenbaar aan vrolijke, lieve kleuren, tekeningen en teksten. In de jaren negentig verwoordde ze het zo: “Ik heb mezelf opgedragen vrolijkheid en vriendelijkheid uit te dragen in mijn werk en daarmee sta ik op tegen ironie en cynisme.” En laten we in deze tijd nou net behoefte hebben aan lichtheid en fluffy pink
Nog tot en met februari 2019, www.stedelijk.nl 

4/ Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years

Ons designersduo van eigen bodem Viktor en Rolf viert dit jaar hun 25-jarige bestaan van hun gelijknamige modelabel. Met de nieuwe tentoonstelling Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years. De tentoonstelling is samengesteld door de ontwerpers zelf en de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot. Maar liefst 45 meest iconische stukken van Viktor & Rolf’s couture-werken zullen getoond worden in de Kunsthal in Rotterdam. De collectie varieert van kostuums voor ballet en opera’s tot ontwerpen uit het eigen archief.
Van 27 mei t/m 30 september in de Kunsthal, Rotterdam 

Lees ook: 5 x Bill Gate’s meest geliefde boeken

Beeld: Rineke Dijkstra 

Laatste nieuws

Zie ook