5 goede redenen om dit jaar naar Helsinki te reizen

Kunst, design en lekker eten, daar is Helsinki echt heel goed in!

Lees ook

Ja, je kunt nog steeds naar Finland om alle meren te bekijken. Maar hoofdstad Helsinki is tegenwoordig ook het centrum van al wat cool is. De historische havenstad heeft tig bezienswaardigheden, toonaangevende musea en hotspots.

1/ Scandinavisch met een russische accenten 
Helsinki was nogal onbeduidend totdat Finland begin negentiende eeuw werd veroverd door Rusland. De Russen verplaatsten de hoofdstad van Turku naar Helsinki en de stad werd steeds groter en geliefder. Helsinki herbergt nog steeds een bijzondere mix van Scandinavische en Russische invloeden en het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip. De mensen zijn vriendelijk, er staan prachtige neoclassicistische gebouwen en er zijn genoeg mooie winkels. Helsinki is zo’n stad die langzaam maar voor altijd je hart verovert.

2/ Duizend en één designers 
De beste designers komen echt niet meer alleen uit Londen, Parijs, New York en Milaan. Kopenhagen is de hoofdstad van Scandinavisch design en Helsinki is een goede tweede, of zelfs nog betere. Dus designliefhebbers, ga vooral naar Helsinki’s design district Punavuori. En heb je na alle interieurwinkels en modeboetieks nog zin in kunst, dan kun je ook nog naar KIASMA, het museum voor moderne kunst. Het bijbehorende café is een fijne uitrustplek met lekkere hapjes. 

3/ Rock-‘n- rollkerk 
Gelovig of niet, je móet een kijkje nemen in de Temppeliaukio-kerk. Je zou willen dat de preek eeuwig duurt, zo mooi is het er. Voor de bouw werd een rots opgeblazen en daarin ligt de kerk, tussen ruwe rotswanden, badend in het licht dat door de reusachtige koepel valt. Let vooral op de indrukwekkende rotswand achter het altaar, die is uitgesleten door een zich terugtrekkende gletsjer. Vanwege de perfecte akoestiek worden er ook regelmatig concerten gegeven.

4/ Puur eten 
Gezond en gevarieerd eten is een ding in Helsinki. In warenhuizen, restaurants en op straatfestivals spelen pure, natuurlijke ingrediënten uit de regio een hoofdrol. In de Hietalahti Markthal – een biomarkt-eethemel – ontdek je hoe en wat de Finnen thuis precies eten. Nog een culinaire tip: Restaurant Day in het Pestpark (vier keer per jaar, in februari, mei, augustus en november), waar de beste hobbykoks in een gezamenlijk pop-uprestaurant lokale producten als zalm, kaviaar, rendiervlees, paddenstoelen en alle soorten bessen bereiden. Onze Rollende Keukens zijn er niets bij. Om de food tour compleet te maken stellen we voor om ’s avonds te eten bij restaurant Ask. Chef-kok Filip Langhoff kookt minimalistisch en laat zich inspireren door de natuur. Menutip: gevriesdroogd rendiermos. En als je dat niet lekker vindt (bitter!), dan scoor je in elk geval een hit op Insta Stories. 

/ Relaxen in de sauna
Finnen gaan één of twee keer per week naar de sauna. Stadssauna’s in overvloed dus in Helsinki. Een van de betere is Allas Sea Pool, met een breed scala aan sauna’s, maar liefst drie zwembaden, een reusachtig floating deck en een dakterras waar je in je badjas wie weet met een winters zonnetje relaxed kunt zitten lezen. Voor een authentiek sauna-uitje moet je naar het eiland Vasikkasaari – een kwartier van Helsinki met de veerboot. Aan de noordkant van het eiland ligt Saunasaari, dat uit vier verschillende houten sauna’s bestaat. Helsinki op z’n mooist! 

 
Tekst: Gina Pesulima, Yeliz Cicek

Laatste nieuws

Zie ook