De reden waarom je in de wintermaanden zo humeurig bent

Aha! Hier ligt het dus aan...

Lees ook

We voelen ons moe, futloos en willen het liefst de hele dag in bed onze favoriete serie bingewatchen. Een gevalletje aanstelleritis? Soms weet je ook gewoon niet meer of het aan jou ligt of dat het toch echt te maken heeft met iets anders. Goed nieuws, we zijn er uit wat ons nou allemaal zo moody maakt. Een het ligt niet alleen aan jou. 

Zonnestraaltje
49 zonuren in de maand december, dat schijnt normaal te zijn. Alsnog zouden onze bleke toetjes wat meer zonnestralen mogen ontvangen, maar met 49 uurtjes zon mogen we dus zeer dankbaar zijn. Deze december hebben we er namelijk maar 17(!) gehad. Astrid Postma, expert voeding en gezondheid, vertelt aan RTL Nieuws dat daglicht nou eenmaal een grote invloed heeft op ons slaap- en waakritme. “Ons lichaam denkt dat we moeten gaan slapen als het donker is. Wat betekent dat je vanaf vier uur ’s middags al slaaphormonen aanmaakt”, aldus Astrid. 

Wat te doen?
Dat verklaart de totale inkakker laat in de middag. Ook heeft het te maken met de hoeveelheid vitamine D die we aanmaken. Dat is natuurlijk in de winter altijd een stuk minder. En met die 17 uren zon die ons deze maand gegund werden, is de hoeveelheid vitamine D om te huilen. Enfin, we weten in ieder geval waar ons humeur vandaan komt. Wat je hieraan kan doen? Een frisse neus halen overdag zorgt er toch voor dat je in ieder geval wat daglicht ziet. Ook sporten en gezond eten  zouden ons op de been moeten houden. Succes!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Katelijne Verbruggen

Lees ook: Dit zegt je slaappositie over je karakter

Laatste nieuws

Zie ook