Interview: Aletta Stas, de powervrouw achter horlogemerk Frederique Constant

In gesprek met medeoprichter van Aletta Bax-Stas van het Zwitserse horlogemerk Frédérique Constant.

Interview: Aletta Stas, de powervrouw achter horlogemerk Frederique Constant

Ontworpen door vrouwen voor vrouwen? Dát trekt de aandacht van de Marie Claire-redactie. Het Zwitserse horlogemerk Frederique Constant lanceert zijn nieuwe Slimline Moonphase Stars Manufacture en is al meteen in gedoopt tot favoriet van ons team. Waarom? Reden één: het elegante dameshorloge werd ontworpen door topvrouw en medeoprichtster Aletta Bax-Stas. Reden twee: bekijk het design even. Zachte lijnen en briljante witte diamanten maken dit keer het verschil. De nieuweling is here to stay!

Sterrenregen

Door het nieuwe model van Frederique Constant hoef je de jaarlijkse Perseïden, een natuurfenomeen waarbij zo’n vijftig vallende sterren per uur de hemel doorvliegen, niet meer te missen. De Slimline Moonphase Stars Manufacture heeft namelijk een wijzerplaat met fonkelende zilver of roségoud gekleurde sterren. En niet alleen dat; ook heeft deze eye catcher een maanfasecompilatie, een doorzichtige achterkant die het binnenwerk van het FC-701 kaliber onthult én niet te vergeten; zestig diamanten die op de lunette fonkelen. Een glanzend alligatorleren bandje maakt dit horloge extra vrouwelijk.

Slimline Moonphase Stars Manufacture in roségoud

Pionier

Het merk uit Genève werd opgericht in 1991 door Aletta en Peter Stas, twee ambitieuze Nederlanders die high end Zwitserse horloges beschikbaar maken voor het grotere publiek. Inboeten op kwaliteit? Nooit. Vooruitstrevend? Altijd. In een tijd waar Zwitserse horlogemakers niet in contact kwamen met nieuwe technologie, deed Frederique Constant het onvoorspelbare. Zij pionierden met de op internet aangesloten Zwitserse smartwatch die de Zwitserse horlogemarkt verrijkte met een geheel nieuwe horlogecategorie. Een goeie zet, want waarom was het combineren van een luxueuze buitenkant met een high tech binnenkant zo taboe? Juist. En zo geschiedde: de Horological Smartwatch zag het daglicht in 2015. 

Slimline Moonphase Stars Manufacture in roestvrij staal

Face to face

Wij spraken Aletta Bax-Stas, een vrouw die zo nuchter is als een alcoholverslaafde voor zijn AA-meeting en zo gepassioneerd als tienduizend Bill Gates' samen. Aletta is verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties in het bedrijf én is niet weg te slaan achter de ontwerptafel. Zo speelde ze een grote rol bij de lancering van de bekende Double Heart Beat-collectie en schepte ze de nieuwste telg in de familie. Investeren in tijd, voor Stas is het alles wat de klok slaat. En maar goed ook want deze vrouw maakte het horlogemerk Frederique Constant tot wat het nu is. Aletta Bax-Stas

Wat heeft je geïnspireerd om de Slimline Moonphase Stars Manufacture te creëren?

"De sterren en de hemel hebben mij altijd gefascineerd. De eeuwige vragen die al door de Griekse filosofen werden gesteld, zoals is er leven op andere planeten? Waar stopt de hemel of zal het ooit stoppen? Wat is de eeuwigheid? Het is een bron van inspiratie. Door naar de sterren te kijken, realiseer je je hoe klein we zijn en dat we slechts een heel klein deel uitmaken van het geheel. Kijken naar de sterren met je geliefden geeft je een moment van rust waarin de tijd even stilstaat, zodat je kunt nadenken over wat nu echt belangrijk voor je is."

Hoe zou je het creatieve denken stimuleren?

"Laat je gedachten hun gang gaan zonder grenzen te leggen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan in de snelle en drukke tijden waarin we leven. Neem een stap terug en bezoek interessante plekken zoals congressen, musea, andere landen, maar ook horlogewinkels en andere winkels en hou de ontwikkelingen in de mode bij op internet."

Wat was de grootste uitdaging in het creëren van het horloge?

"Ik had vanaf het begin een goed gevoel over dit horloge. Ik had het heel duidelijk voor ogen en het eerste prototype kwam precies uit zoals ik het wilde. Ik denk ook dat de maanfase functie op 12 uur samen met de hemel en de sterren op de wijzerplaat perfect passen en harmonieus zijn."

Hoe weet je wanneer een horloge klaar is en geen extra aandacht nodig heeft?

"Ik heb discussies met mijn collega’s en vraag hen om feedback. Daarnaast kost het veel tijd om enkel naar het horloge te kijken. Een paar van de horloges doe ik ook een hele week om, zodat ik ze kan voelen en ernaar kan kijken. Ik probeer er altijd naar te kijken alsof het de eerste keer is en vraag mezelf dan af wat ik er mooi aan vind en wat ik zou veranderen. Soms merk ik wat kleine dingen op die verbeterd kunnen worden, zoals de dikte van de stiksels op de leren band of de lengte van een van de wijzers."

Je bent een van de weinige topvrouwen in de horloge industrie. Wat zou jouw advies zijn aan een vrouw die het in deze sector wil maken?

"Wees zelfverzekerd, leer van je fouten en maak je eigen keuzes."

Wat is het perfecte horloge voor een avondje uit? En voor het sporten?

"Voor een avondje uit zou ik de zeer elegante en verfijnde Slimline Moonphase Stars Manufacture met de zwarte wijzerplaat kiezen. Voor het sporten zou ik de Horologische Smartwatch Notify voor vrouwen met de metalen armband kiezen, het horloge registreert je lichamelijke activiteit tijdens de training en heeft een hele comfortabele fit."

Wie zou je uitnodigen voor een tête a tête? 

"Margaret Thatcher en Hillary Clinton."

De Slimline Moonphase Stars Manufacture is beschikbaar in roségoud verguld roestvrij staal of roestvrij staal. Bekijk alle collecties van Frederique Constant hier

Tekst: Jilke Juliens | Beeld: Frederique Constant