Ernst-Jan Pfauth: “Meditatie is de gezondste slaappil”

Zelfhulpboeken helpen echt maar je kunt er ook teveel hebben.

Ernst-Jan Pfauth (31) is uitgever en mede-oprichter van journalistiek platform De Correspondent. Jaren was hij druk met zelfhulpboeken, tot hij bedacht dat je daarin ook kunt doorschieten. Dus schreef hij Dankboek, een dagboek voor een tevredener leven.

Zelfhulpboeken helpen echt
“Vroeger had ik een angst om in het openbaar te spreken. Dat was niet zo’n probleem, alleen bij kerstdiners, wanneer de wijn over de rand van mijn glas klotste omdat ik zo trilde. Het werd pas een probleem bij mijn eerste baan. Bij mijn eerste presentatie zat mijn baas me achter in de zaal te observeren. Hij zei niets, maar gaf me dag erna – heel subtiel – het boek The quick and easy way to effective speaking van Dale Carnegie. Ik las het boek twee keer en na verloop van tijd kon ik presenteren zonder dat ik zenuwachtig overkwam. Toen dacht ik: wat kan ik nog meer verbeteren aan mezelf? Ik begon te lezen over onder meer onderhandelen, opruimen en effectiever werken. Ik merkte dat er een soort taboe op het lezen van zelfhulpboeken rustte, maar al mijn vrienden lazen de boeken wel. Dus schreef ik twee jaar lang een column over zelfverbetering voor online journalistiek platform De Correspondent.”

Maar: je kunt er ook teveel lezen
“Ik las het ene na het andere zelfhulpboek, tot ik me realiseerde: ik ben zoveel aan mezelf aan het verbeteren, maar waarom? Ik streef doelen als rijkdom en succes na, maar ik word er niet gelukkiger van. Sterker nog: ik werd er chronisch ontevreden van en was veranderd in een productiviteitsmachine, terwijl ik zoveel heb om dankbaar voor te zijn. We leven in een prestatiegerichte maatschappij, iedereen streeft naar meer en beter, maar er zijn ook nog nooit zoveel burn-outs geweest. Wat kunnen we daaraan doen? Weer dook ik in de boeken en ontdekte dat we allang weten waar we gelukkig van worden: tijd doorbrengen met anderen, mensen helpen, in een flow raken, ons niet richten op prestaties en actief oefenen in dankbaar zijn. En zo ontstond mijn Dankboek.”

Schrijf op waar je dankbaar voor bent 
“Elke avond voor het slapengaan schrijf ik nu drie dingen op waar ik die dag dankbaar voor ben. Mijn vrouw doet het ook; het is echt een gezamenlijk ritueel geworden. Het is een gezonde investering om jezelf te herinneren waar je voldoening uit haalt en wat belangrijk voor je is. Vraag je af waar je dankbaar voor bent en waarom. Als ik bijvoorbeeld een halfuur met mijn zoon heb gespeeld, ben ik daar dankbaar voor omdat ik er in volledige aandacht voor hem was. Natuurlijk zijn er ook rotdagen, maar ik sla het ritueel nooit over. Het heeft me veel opmerkzamer gemaakt voor de positieve dingen in mijn leven.”

Trek je terug in de natuur
“Van Tony Crabbe, schrijver van het boek Nooit meer te druk, kreeg ik de tip om ten minste één keer per jaar drie dagen te reflecteren: nadenken over wat je doet en bedenken of je nog op de juiste weg zit en wat je nog wil bereiken. Ik trek me één keer per jaar terug in de natuur om stil te staan bij mijn leven: maakt wat ik doe me nog gelukkig? En is er een juiste balans tussen werk en privé? De eerste dag is altijd erg ongemakkelijk, omdat je dan heel erg met jezelf geconfronteerd wordt. Ik doe niets, maar heb het gevoel dat ik ‘iets’ moet doen. De dagen erna is die onrust weg en kom ik altijd tot nieuwe inzichten.”

Lees het hele verhaal in het travelissue van Marie Claire. Koop ‘m online of in de winkel!

Beeld: Frank Ruiter

Laatste nieuws