6 activiteiten die je moet vermijden om een burn-out te voorkomen

Nu alleen nog in de praktijk omzetten.

In minder dan drie jaar richtte Tom Verstappen samen met zijn businesspartner Gerwin Peters, Wicked Grounds op. Een Nederlands bedrijf dat inspirerende vergaderzalen en creatieve ruimtes verhuurt. Onstopbaar, dat is zeker. Maar stilstaan bij de mentale gezondheid op de werkvloer gebeurt ook. Hoe je een burn-out voorkomt? Tom Verstappen vertelt als guest editor voor Marie Claire hoe hij zijn bedrijf naar de top krijgt, zonder zichzelf en zijn werknemers mentaal tegen de grond te smakken.

“De burn-out. Een volksziekte die de laatste jaren een ongekende en ongeremde groei doormaakt. Een worsteling waar heden ten dagen misschien wel elke millennial mee te maken zal krijgen. Aanstellerij volgens sommigen, een persoonlijk drama volgens velen. De eerste groep behoort waarschijnlijk tot de categorie mens dat zelf, of in hun direct omgeving, geen burn-out geval heeft ervaren. Nog niet.”

Op reserves teren
“Naast het persoonlijke leed is het ook een worsteling voor ons als ondernemer. Hoe handel je als werkgever, wanneer de eerste symptomen zich voordoen? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, gaat zeker op voor deze materie. Is er een manier om je financieel in te dekken? Dubbele werknemerslasten wegens langdurig uitval kunnen desastreuse gevolgen hebben voor het bestaansrecht van je onderneming. En allerbelangrijkst: heb je als werkgever gefaald wanneer er eentje van de voortrazende trein valt? Of is het de verantwoordelijkheid van iedere werknemer, om tijdig bepaalde patronen te doorbreken, wanneer je aanvoelt dat je op je reserves aan het interen bent?”

“Op bovenstaande vragen heb ik het antwoord niet. Het is ook grotendeels persoonsafhankelijk. Waar we wel het antwoord op hebben, is wat bij Wicked Grounds voor het tweekoppig directie team werkt. Van ons beiden is het emmertje in het verleden overgelopen en uit die negatieve ervaring hebben we een positieve lering getrokken.”

Concrete activiteiten
“Voor ons begint het met het serieus nemen van conflictsituaties, een open en eerlijke communicatie en niet vasthouden aan hiërarchische structuren. ‘Werk en privé gescheiden houden’, is een alom gebezigde uitdrukking maar pertinente onzin. Iemands persoonlijke situatie is grotendeels bepalend voor zijn of haar functioneren op de werkvloer, en derhalve zeer serieus te nemen door het management en de rest van het team. Daarnaast hebben we zes concrete activiteiten die we dagelijks proberen af te vinken, om niet alleen de meest gezonde levensstijl na te streven, maar ook het risico op herhaling van een burn-out te minimaliseren.”

1/ Sporten; behoeft geen uitleg wat het met het lichaam en de geest doet wanneer je elke dag begint, eindigt of onderbreekt met een uurtje goed zweten.

2/ Mindfulness; dit kan in de vorm van yoga, meditatie, of een wandeling door het bos. Telefoon op vliegtuigmodus. Teveel prikkels zorgt voor stress en teveel stress is de voorbode voor een burn-out.

3/ Niet roken; punt. Mind you: roken is als zwanger zijn. Je bent niet alleen in het weekend, met vakantie, of na het derde biertje zwanger. Kortom, je bent een roker, of je bent een niet-roker.

4/ Niet drinken; om in het weekend zo nu en dan een welverdiende uitzondering te maken.

5/ Geen vlees eten; als een Zen-Boeddhist pretenderen te leven, maar elke avond aftoppen met een kapsalon van Mustafa’s, is een beetje hypocriet. En behoorlijk ongezond. Bovendien worden de vleesloze dagen gecompenseerd met meer groenten en fruit. Behoorlijk gezond.

6/ Koud douchen; bewezen goed voor je huid, haar, stressvermindering, het tegengaan van een depressie, en voor optimalisatie van je immuunsysteem en bloedcirculatie. Bovendien is het een ultiem Spartaanse wijze van wakker worden.

“Bij ons op kantoor worden deze zes activiteiten per persoon afgevinkt op een groot scorebord op kantoor. Zodat iedereen elke dag herinnerd wordt aan wat hij of zij wel of niet gedaan heeft. Aan het eind van elke maand staat er een financiële beloning in het verschiet voor diegene die een ondergrens aan kostbare sport- en yoga-activiteiten heeft gedaan. En krabt de persoon onder aan het lijstje zich misschien wel achter de oren waarom hij of zij zich zo gestrest voelt.”

“Of het iets helpt? Time will tell. Of we het bloedserieus nemen en de spreekwoordelijke blusdeken en sprinklerinstallatie gemonteerd hebben? Zeer zeker.”

Wicked Grounds zijn unieke vergaderlocaties in Amsterdam & Rotterdam. Unieke en inspirerende ruimtes voor meetings, brainstormsessies, workshops en seminars. Meer info en contactgegevens vind je op hun website: Wicked Grounds

Tom Verstappen (links) en Gerwin Peters, oprichters van Wicked Grounds.

 

Vergaderlocatie in Rotterdam

 

Lees ook: Het bannen van deze 8 dingen uit je leven maakt je succesvoller

Tekst: Tom Verstappen | Beeld: Wicked Grounds

Laatste nieuws