Hanne Tersmette: van pr-meisje naar boswachter

Hanne Tersmette(30) ruilde de reclamewereld in voor de natuur.

Hanne Tersmette: van pr-meisje naar boswachter

Hanne Tersmette(30) ruilde de reclamewereld in voor de natuur. Ze werkt als vlogger en boswachter van het Naardermeer, een laagbeengebied ten noorden van Hilversum.  

Wanneer wist jij: ik word boswachter? 

"Dat idee ontstond geleidelijk, toen ik als communicatiemeisje nog dolend van reclamebureau naar pr-bureau hopte. Ik vroeg me telkens af: waar dóe ik het eigenlijk voor? Ik heb de pr gedaan voor een sigarettenmerk, wat natuurlijk niets bijdraagt aan de maatschappij. Na een tijdje ging dat knagen. Ik besloot het roer om te gooien en iets waardevols met mijn passie te gaan doen: de natuur beschermen."

Hoe ziet een dag als boswachter eruit? 

"Heel divers: de ene dag ga ik erop uit en tel ik reeën, de andere dag zit ik op kantoor nieuwsberichten te schrijven. Daarnaast maak ik elke week een vlog over mijn belevenissen als boswachter. Daarmee wil ik Nederlanders laten zien hoe mooi onze natuur is. Slechts 15 procent van Nederland is natuur, dat

is bizar weinig! Hoe meer mensen van de natuur houden, hoe beter we haar kunnen beschermen."

Wat maakt de Nederlandse natuur zo bijzonder?

Dat we in ons kleine land wel zes of zeven verschillende natuursoorten hebben. In tweeënhalf uur rijd je van het moerassige Groningen naar een droge kalksteenvallei in Maastricht, waar het soms wel tien graden warmer is en barst van de vlinders.

Je besloot er een boek over te schrijven

"Klopt! Volgend jaar komt mijn boek #Gaan uit, een hip natuurboek waarin ik vertel hoe je onze mooie natuur écht kunt beleven en waarmee ik mensen wil inspireren vaker naar buiten te gaan."

Mooiste moment als boswachter?

"Mijn ontmoeting met een joekel van een das. Ik zat op vijf meter hoogte op een gammel boomtrapje naar spechten te kijken toen hij opeens pal onder me stond kop in de lucht, poten stevig uit elkaar. Dat gaf een enorme kick."

Als je nu uit je kantoorraam kijkt, wat zie je dan? 

"Galloways (grote grazers, ze lijken op Schotste Hooglanders), een bruine kiekendief en een gigantische stier die stoer staat te doen."

Tekst: Shardey Aalders | Fotografie: Fleur Bult 

Lees ook: Het travelissue van Marie Claire ligt nu in de wereld