Het Angelina Jolie-effect: meer vrouwen kiezen voor preventieve borstamputatie

Honderden vrouwen volgen haar voorbeeld...

Het wereldnieuws voor, door en over sterke vrouwen. 

Angelina Jolie-effect
Nadat Angelina Jolie wereldkundig maakte beide borsten te hebben laten verwijderen om de kans op borstkanker aanzienlijk te verlagen, hebben honderden vrouwen haar voorbeeld gevolgd. Dit blijkt uit Australisch onderzoek. Sinds Jolie’s nieuws is haast een verdubbeling te zien in het aantal vrouwen dat een dergelijke risicoverminderende behandeling heeft ondergaan. Dat schrijven Britse onderzoekers in Breast Cancer Research op basis van gegevens van de Genesis Prevention Center Family History Clinic, een ziekenhuis in Manchester. De artsen spreken dan ook van het ‘Angelina Jolie-effect’ 

 

Gezond geboren worden 
Volgens een schatting van de World Health Organization overlijdt in Indonesië elk uur een vrouw vanwege complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Verloskundigen in het land proberen de zorg nu te professionaliseren door vroedvrouwen te trainen. In lokale gemeenschappen vinden bevallingen nog vaak plaats onder leiding van traditionele vroedvrouwen zonder medische achtergrond, die voornamelijk rituelen toepassen in de zorg. Door de trainingen moet de kans op complicaties voor en na de geboorte geminimaliseerd worden

 

Zo kan het ook
De Keniaanse Osborne Macharia wil met zijn foto’s de clichés over Afrika ontkrachten. Afro futurisme, noemt hij de stijl waarin hij ensceneert hoe het óók zou kunnen. Deze dames uit de serie Magadi zijn voormalige besnijdsters, die een collectief hebben opgezet om jonge meisjes te redden van gedwongen huwelijken en ze coachen tot modeontwerper. Meer werk van Macharia zie je op K63.studio.

 

 

Child boss
In de krochten van het oude Istanbul bevindt zich een wel heel bijzonder kinderopvangtehuis, opgericht door het Turkse koppel Murat en Sinem Asilcan. Bijzonder om drie redenen. Eén: kinderen zijn er de baas. Twee: de kinderen zijn bijna allemaal gevlucht voor de oorlog in Syrië. En drie: het volledige gebouw is gerenoveerd met gerecyclede materialen. “Hier beschermen ze je tegen de boze buitenwereld”, aldus Perevan (7) die zich deze maand de directeur mag noemen. De oprichters laten kinderen de baas zijn, omdat ze geloven dat zij volwassenen dingen leren over het leven, in plaats van andersom.

 

 

Wind mee
De zeilwereld in Oman werd tot nu toe gedomineerd door mannen, maar zes jaar geleden besloten vier jonge vrouwen dat daar maar eens een eind aan moest komen. Ze stortten zich op de sport en hebben het nationaal vrouwenzeilteam opgericht. Als team hebben ze een voorbeeldfunctie voor andere vrouwen en ze willen stereotypes doorbreken. “We willen de perceptie van vrouwelijke capaciteiten veranderen en laten zien dat vrouwen meer kunnen, zowel fysiek als mentaal.”

 

Weg interesse
34,2 procent van de vrouwen die langer dan een jaar een relatie hebben verliest interesse in sex, blijkt uit Brits onderzoek. De mannen hebben er nog iets meer zin in: onder hen verliest maar 15 procent zijn lust.  

 

Lees ook: Interview Emma Stone: over seksisme en de rekening delen  

Tekst: Milou Der Will | Fotografie: Getty Images, Istock

Laatste nieuws