Interview Emma Stone: Over liefde, seksisme en de rekening splitten

Met een powerpoint haalde Emma haar ouders over om naar LA te verhuizen...

Lees ook

Of ik een Q&A met Emma Stone wil doen voor Marie Claire? F#ck yeah, nou en of. Ik geniet al een tijdje van alles wat Stone doet, sinds Superbad. Maar ze had pas echt mijn onverdeelde aandacht toen ze in 2012 een deel van de presentatie op zich nam tijdens de Oscars. Ze droeg een rode jurk met een grote strik en introduceerde met volmaakte komische timing een award voor visual effects. Ik was meteen verkocht. Ben Stiller en Jonah Hill stonden erbij als perfecte aangevers
– meestal een rol voor de vrouw terwijl de mannelijke komiek de show steelt – en zonder krankzinnig
kostuum of visuele grappen
kreeg ze de zaal plat. Een goed script – de grap was
dat Emma haar eerste presentatiebeurt heerlijk uitmelkte – helpt in zo’n geval, maar de manier waarop ze het bracht, was geweldig.

Geboren actrice
Dus ik wist beslist wie Emma Stone was toen ik vorig jaar met haar op de set van Battle of the sexes stond. Al mijn scènes waren met haar en ik kwam er al snel achter dat ze niet alleen supergetalenteerd is, maar ook nog eens erg aardig, attent en heerlijk nuchter.
De crew had soms het gevoel tot een reizende kermis te behoren. Van de afdeling haar en make-up tot
de director of photography; iedereen had ook aan Emma’s vorige film La la land meegewerkt. Het
 was net één grote familie die met Stone van filmset naar filmset reisde. Het moge duidelijk zijn dat de rare roodharige actrice die Emily Jean Stone heet en belachelijk grote ogen heeft goede vibes en warmte aantrekt. Afgaand op haar tweede naam (Jean) was ze geboren om de rol te spelen van Billie Jean King, een van de grootste sporthelden van Amerika die zich ontpopte tot icoon voor gelijke rechten.

“Ik heb gehoord hoe Emma op haar veertiende door middel van een powerpointpresentatie haar ouders overhaalde om van Arizona naar Los Angeles te verhuizen”

Ik heb gehoord hoe Emma op haar veertiende door middel van een powerpointpresentatie haar ouders overhaalde om van Arizona naar Los Angeles te verhuizen, zodat ze actrice kon worden. Heel logisch, ze hebben een goede keuze gemaakt. Als je Emma ook maar een beetje kent (en dat is ongeveer hoe goed ik haar ken), dan weet je dat dit de enige juiste plek voor haar is. Ze houdt van films, van ernaar kijken en van ze maken en er deel van uitmaken. Acteren is leuk en aardig, maar het komt neer op eindeloos zitten wachten en zelfs dát omarmt deze vrouw met aanmoediging en dankbaarheid. Het was nogal een inspiratie om daarnaast te zitten. Ik zal Emma beschrijven op de manier waarop mijn moeder vroeger Johnny Carson omschreef: ze is interessant omdat ze geïnteresseerd is. Dit is Emma, kort samengevat. Ik hoorde mijn zus ooit tegen mijn nichtjes, die zich verveelden, zeggen dat ‘alleen saaie mensen zich vervelen’. Emma Stone, vrienden, verveelt zich nooit.

 

 Jurk Chanel, oorbel, armbanden en slangenring Elsa Peretti voor Tiffany & Co, ring met goud en diamant Bulgari

Emma Jean Stone heeft tennisles gehad van Billie Jean King. Heb je haarerop gewezen dat jullie dezelfde tweede naam hebben?
“Het kwam vrij snel ter sprake en schiep meteen een band. Onze tenniscoach Vince Spada gaf me elke dag les toen we aan het draaien waren. Billie Jean had ik al een paar maanden voor de opnamen ontmoet. We gingen naar een tennisbaan in New York en het was haar al snel duidelijk dat niemand me ooit alle hoeken van de baan had laten zien of iets had gedaan aan mijn oog-handcoördinatie.
Ik was een soort menselijke golden retriever waar ze ballen naar gooide. Op dat niveau moesten we beginnen. Dus dat was mijn tennisles met haar: ‘Probeer eerst maar eens wat te raken.'”

“Het kwam vrij snel ter sprake en schiep meteen een band”

Je bent echt in haar huid gekropen. Was er iets wat daarbij hielp, bijvoorbeeld het opzetten van de Billie Jean-bril?
“Het waren meerdere dingen. Ik had me nooit eerder zo verdiept in de manier van bewegen van een personage. Misschien omdat ik nog nooit iemand had gespeeld die echt bestaat. Ik was 
heel erg gefocust op het aanleren van bepaalde gebaren en blikken, om het personage van buiten naar binnen op te bouwen. Toen ik tegen Billie Jean zei dat ik elke dag met een stemcoach werkte, zei ze: ‘Waarom? Mijn stem is niet veranderd.’ Maar toen ik antwoordde ‘Vroeger was je stem hoger. En je was veel stiller’, zei ze: ‘Dat moest wel. De voorzichtige aanpak was de enige manier waarop je als vrouw je punt kon maken. Met hard schreeuwen zou je mensen alleen maar afschrikken.’ Dat zette me aan het denken.”

Jurk en badpak Valentino, oorbel Dior, ringen David Yurman, laarzen Jimmy Choo

Maar als Billie Jean King het nu heeft over hoe ze was op haar 29ste, kijkt ze toch vanuit een ander perspectief.
“Dat klopt. Ze was heel open over hoe eng die tijd was en zei dat ze niet kon wachten tot haar jaren als twintiger en dertiger voorbij zouden zijn. Als je voor je moet houden wie je eigenlijk bent, houd je heel veel van je leven geheim. Daar herken ik wel wat in. Als je nog aan het uitzoeken bent wie je bent en wat je rol in de wereld is, kan het pijnlijk zijn om daar niet over te kunnen praten. Er was zoveel wat Billie Jean niet uit kon leggen, totdat haar geaardheid op nare wijze door iemand anders uit de doeken werd gedaan. Maar daar is ze heel mooi bovenuit gestegen.”

Battle of the Sexes draait vanaf 23 november in de bioscoop. Emma is komend jaar ook te zien in de films Cruella en The Favourite.

Lees het hele interview in het partyissue van Marie Claire, hier online of in de winkel!

Tekst: Sarah Silverman | Fotografie: Greg Kade

Laatste nieuws

Zie ook