Dít doet zweet met je huid

Sta je te zwoegen in de sportschool of stijgt het kwik op de thermometer? Dan ontkom je haast niet aan wat zweetdruppels op je lichaam.

Sta je te zwoegen in de sportschool of stijgt het kwik op de thermometer? Dan ontkom je haast niet aan wat zweetdruppels op je lichaam. Maar wat doet het lichaamsvocht eigenlijk met je huid?

Goed én slecht

Het kan eigenlijk best goed zijn, volgens de Amerikaanse dermatoloog Neal Schultz. “Het werkt hydraterend, reinigt de poriën en helpt zelfs bacteriën te doden”, zegt hij tegen Refinery 29.

Maar er is een keerzijde: als je het zweet niet goed van de huid afspoelt of de huid niet goed verzorgt, gaat het mis. “Maar het is niet het zoutgehalte in zweet dat voor problemen zorgt”, aldus huidexpert Elizabeth Tanzi. “Deze worden veroorzaakt door zweet dat te lang op de huid blijft zitten.”

Huidirritatie

Het meest voorkomende probleem is huidirritatie. Zweet dat in de plooien van de huid gaat zitten, kan gaan schuren. Dit leidt tot roodheid en de plekjes kunnen gevoelig worden. “De openingen van de zweetklieren kunnen bovendien verstopt raken wat ook weer voor irritaties kan zorgen”, aldus Tanzi.

Zorg er dus voor dat je zweet altijd goed afneemt, het liefst met wat water. “Als je dat niet doet, zorgt het voor nare luchtjes doordat er bacteriën ontstaan die normaal gesproken niet in zweet zitten”, aldus Schultz. “En die bacteriën kunnen zich weer gaan nestelen in de poriën.”

Bron: Refinery29 | Beeld: iStock

Laatste nieuws