Zo was je je jas op een duurzame manier

Wist je bijvoorbeeld dat die vlek in je jas er ook op een groenere manier uit kan gaan zonder dat je een hete was moet laten draaien?

Duurzaam wassen

Spot je een vlek in je jas? Of ruikt je jas niet meer zo fris? Dan gooi je ‘m zo - hoppa - de wasmachine in. Of toch niet? Wanneer er iets de laatste jaren aandacht heeft gekregen, is het wel duurzaamheid. Hierbij hebben we het niet alleen over duurzame fashion, maar juist ook over duurzaam consumeren: dat is hoe je zelf met duurzaamheid omgaat.

Geen hete was

Wist je bijvoorbeeld dat die vlek in je jas er ook op een groenere manier uit kan gaan zonder dat je een hete was moet laten draaien? Lees hier enkele tips voor het wassen van je jas op een duurzame en biologische manier.

Doe een handwas als dat mogelijk is

De meeste vlekken en geurtjes krijg je prima uit je jas met een handwas. Koop een grote emmer en gebruik ecologisch verantwoord wasmiddel. Schrobben maar! Je zult zien dat je jas er uiteindelijk ook nog eens mooier uit komt te zien dan wanneer je de jas in de wasmachine wast. Veel mensen gebruiken namelijk onjuiste wasprogramma’s voor hun jas.

Of ze denken dat een mooie lange jas gemaakt van wol wel even in de wasmachine kan. Nope! In veel gevallen is het dus alleen maar mooi meegenomen om op een duurzame manier (handwas) je jas te wassen. Je jas blij, het milieu blij en jij blij!

Handwas niet mogelijk? Lees ook: Hoe was je een jas?

Gebruik de eco-stand op je wasmachine

Lukt het je niet om een vlek helemaal te weg te krijgen met een handwasje? No worries: in dat geval kun je zeker de wasmachine gebruiken, zolang je dit maar op een verantwoorde manier doet. Hoewel de meeste mensen vandaag de dag beschikken over een energiezuinige wasmachine gaan zij er vaak alsnog op de verkeerde manier mee om.

Een wasje op eco-stand betekent dat de machine er wat langer over doet. Het klinkt wellicht gek, maar dit kost minder energie dan een was op de gewone stand. Dat komt omdat de machine minder water en minder energie gebruikt om je jas helemaal mooi schoon te krijgen. Deze stand wast je jas op 30 graden. Naast het feit dat deze temperatuur sowieso aan te raden is voor duurzaam wassen, is het vaak ook nog eens beter voor je jas.

Let op het wasmiddel dat je gebruikt

Het is niet alleen de machine waar je op moet letten voor een duurzame was. Check ook welk wasmiddel je gebruikt en hoeveel je daarvan gebruikt. De meeste nieuwe wasmachines zijn vaak al zo goed in wassen dat je soms geen of in ieder geval veel minder wasmiddel hoeft te gebruiken. Voor dat beetje wasmiddel dat je toevoegt aan de was kun je in het kader van duurzaamheid beter overstappen op een biologisch wasmiddel.

Daarmee krijg je zelfs de meest hardnekkige zweetgeur uit je jas als dat nodig is. Dit soort wasmiddel is namelijk even goed als gewone wasmiddel, maar heeft een beter effect op het milieu. Dergelijke producten zijn vaak gemaakt met een plantaardige basis dat afbreekbaar is wanneer het door de leidingen gaat.

Kies voor azijn om je wasmachine schoon te maken

Om de zoveel wasbeurten is het aan te raden om je wasmachine even schoon te draaien. Op die manier worden alle bacteriën in de trommel gedood en kun je zonder zorgen weer wassen. Gebruik hiervoor het liefst geen chemische ontkalker; dergelijke middeltjes zitten vol met troep. Ga liever voor een fles azijn die je leeggiet in de trommel. Azijn is een bewezen middel tegen de meest hardnekkige vlekken, plekken, geuren en bacteriën. Het wordt onder andere gebruikt om zweetvlekken en deodorantvlekken uit kleding te halen.

Nadat je de fles hebt leeggegoten, draai je een lege trommel op 90 graden. Het aantal graden is iets minder duurzaam verantwoord, maar in ieder geval beter dan je wasmachine wassen met ontkalker. In verhouding is dat laatste schadelijker voor het milieu; helemaal wanneer je de rest van je wasjes netjes op 30 graden wast.

Lees ook: Hoe reinig je de wasmachine met schoonmaakazijn?

Gebruik een droogmolen in plaats van een elektrische droger

Een droger is natuurlijk hartstikke not done wanneer je je jas op een duurzame manier wilt wassen en drogen. Gelukkig kunnen de meeste jassen ook niet in de droger - daar wordt zo’n goede jas absoluut niet mooier op. Heb je echter wel een keer een kledingstuk dat je normaal gewoon in de droger zou gooien dan is het goed om te weten dat een droger allesbehalve milieuvriendelijk is.

Vaak is het ook helemaal niet nodig. Uiteraard is het lekker en handig wanneer je shirts en sokken direct droog zijn, maar móet dat echt? Nee. Om een handje te helpen aan een betere wereld is het daarom een goed idee om een droogmolen of droogrek aan te schaffen. Deze zet je buiten wanneer je een tuin of balkon hebt en gewoon binnen als je niet over een buitenruimte beschikt. Een groot voordeel: een droogmolen is véél goedkoper dan een droger! Niet alleen in aanschafkosten, ook in gebruik. Dat extra zakcentje heb je dus mooi meegenomen met dat beetje toegevoegde duurzaamheid in je leven

Lifestyle
  • Autri Taheri