Deze 7 dingen kun je maar beter niet meer met je haar doen

Een grote nachtmerrie: je haar beschadigen. Deze 7 dingen kun je beter niet meer doen.

slechte dingen haar

Er zijn talloze verhalen de wereld ingebracht wat haarschade kan veroorzaken. Borstel je haar niet als het nat is, was je haar niet elke dag, was het wel elke dag, draag niet te strakke haarelastieken, gebruik niet te vaak een stylingtool of verf je haar nooit. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Maar wat zeggen de deskundigen eigenlijk?

Borstelen

Volgens Ashley Streicher, celebrity haarstylist, kan het té hard door je haar borstelen ervoor zorgen dat je haar afbreekt. Om dit te voorkomen, probeer dan het grootste deel van je haar voorzichtig te borstelen terwijl het nog nat is.

Te 'vaak' wassen

Hoewel het wel ligt aan het type haar en textuur dat je hebt, is het te vaak wassen niet heel goed. "Shampoo kan je haar ontdoen van de natuurlijke oliën en daardoor kan het droog worden. Was je haar liever om de dag, of stel het nog wat langer uit en verfris het met een goede droogshampoo", zegt Ashley.

Strakke paardenstaart

"Ik zie veel haar dat afgebroken is door te strakke haarelastiekjes. Als je iemand bent die graag een paardenstaart of knot draagt, probeer het af en toe los te dragen of koop elastiekjes die je haar niet beschadigen", adviseert Ashley.

Chloor en zeewater

Chloor en zeewater kan de keratine in je haar verwijderen, waardoor je haar als stro kan aanvoelen. En als je je haar geverfd hebt kan het ook de kleur aantasten. Het beste wat je kunt doen om je haar te beschermen? "Maak je haar voordat je gaat zwemmen nat onder de douche, breng dan conditioner of je favoriete haarmasker aan en doe je haar dan in knot of vlecht. Dit voegt een extra beschermlaagje toe tussen je haar en het water", legt Teddi Cranford, stylist van ApotheCARE Essentials uit.

Verbranding

"Net zoals je je huid tegen de zon moet beschermen, moet je hetzelfde doen met je hoofdhuid", zegt celebrity kapper Melissa Brown. Te veel stralen kunnen er ook voor zorgen dat je haar droog wordt.

Hitte tools

"De meeste mensen beseffen het niet, maar je haar krullen of stijlen terwijl het niet goed gereinigd is kan leiden tot haarbreuk", zegt Melissa. Dit komt doordat sommige producten als droogshampoos, textuur sprays en dergelijke, ingrediënten bevatten die niet bestemd zijn tegen warmte.

Enne, je haar stylen met een té hoge temperatuur is ook een dikke no-go. "Zonder de juiste bescherming zal een te hoge temperatuur je haar verbranden waardoor het afbreekt", zegt Streicher. Daarnaast geeft ze aan dat het overmatig gebruik van hitte tools de grootste boosdoener is die je haar beschadigd.

Verven

Het ergste wat je met je haar kunt doen? Het te vaak verven. Niet alle kleurbehandelingen zullen je haar beschadigen, daarom is het ook belangrijk om het bij een goede kapper te laten doen. "Een gesprek met je kapper over wat de beste aanpak voor jouw haartype is, is enorm belangrijk", zegt Cranford.

"Het is zo belangrijk om het haar constant gehydrateerd te houden en producten te gebruiken die helpen het haar te herstellen", aldus Melissa.

Beauty
  • Who What Wear
  • BSR