Dit beeld van vrouwen wordt het meest gedownload van beeldbanken

Het wereldnieuws voor, door en over sterke vrouwen

Lees ook

Het wereldnieuws voor, door en over sterke vrouwen.

Emancipatie in beeld

2007
2017

We zien graag krachtiger beelden van vrouwen dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een recente analyse van de meest verkochte beelden van beeldbank Getty Images. Opvallend: in 2007 was de bestverkochte ‘vrouwenfoto’ er een waarop ze halfnaakt op bed ligt. Dit jaar is het er een van een hikende vrouw op een rotsgebergte. Ze draagt een jack, een wollen muts en haar gezicht is niet eens zichtbaar. “Who cares hoe je eruitziet?” zegt Pam Grossman van Getty. “Laten we focussen op wat we doen.”

 

Vliegende vrouwen


Van piloot tot grondtroep: de Britse luchtmacht stelt als eerste afdeling van het leger alle posities open voor zowel mannen als vrouwen. zo’n 14 procent van de luchtmacht is momenteel vrouw. Voorheen werden vrouwelijke sollicitanten niet voor elke rol binnen het leger geaccepteerd. Andere afdelingen, zoals de marine, zullen de komende maanden het voorbeeld van de luchtmacht volgen. In Nederland was alleen de marine nog een uitzondering, maar die stelt sinds januari dit jaar ook alle functies open voor vrouwen. Er zijn sindsdien nog geen vrouwelijke mariniers aangenomen, waarschijnlijk onder andere vanwege de zware fysieke eisen.

 

Buitenboordbaby


Onderzoekers uit Philadelphia ontwikkelden een kunstmatige baarmoeder waarin te vroeggeboren kindjes kunnen groeien. Intussen hielden onderzoekers van Cambridge een embryo dertien dagen in leven. Daarmee rijst de vraag: is het straks mogelijk een kind op de wereld te zetten dat nooit in een buik zat? Schrijfster Helen Sedgewick slingert in haar boek The growing season de discussie daarover aan, want deze ontwikkelingen gaan volgens haar hand in hand met gevaar. “Wie betaalt voor de techniek, bepaalt hoe de zwangerschap verloopt.”

 

Nee, ik wil het niet


De Indiase gamedesigner Nashra Balagamwala ontwikkelde een bordspel dat arranged marriages op een grappige manier ter discussie stelt. Zelf werd ze al op jonge leeftijd onder druk gezet om te trouwen en haalde ze allerlei fratsen uit om een zo onaantrekkelijk mogelijke partij te zijn. In Arranged! kruip je in de huid van een potentiële bruid, waarbij het de kunst is om een aanzoek te vermijden.

 Lees ook: Dit Instagramaccount is een ware ode aan de vrouw

Tekst: Milou van der Will | Fotografie: Terna Iwar/ Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook